Turkse titel voor ter Maat en Fenerbahce

VoV, 04-05-2019. 16:05 uur. Vanmiddag werd in Turkije de vijfde wedstrijd in de play – offs om de titel gespeeld. In Izmir stonden Arkas Spor en Fenerbahce opnieuw tegenover elkaar, de eerdere wedstrijden waren door de thuisploegen gewonnen. Drie van de vier duels werden door een tiebreak beslist (achtereenvolgens 15-6, 15-13 en 19-17) en in het laatste was Arkas Spor met 3-0 de bovenliggende partij.

Arkas Spor was in de reguliere competitie als 2de geëindigd  en schakelde op weg naar de finale o.a. Galatasaray uit, Fenerbahce gaf Piyango en Halkbank, de koploper uit het reguliere seizoen,  het nakijken. Ter Maat had in de eerste drie duels met 25, 23 en 22 punten steeds een belangrijke bijdrage aan de eigen score van Fenerbahce gehad, in wedstrijd vier was hij 14 keer succesvol. En vandaag ging het in de Arkas Spor heksenketel in Izmir dus om het kampioenschap. Na België, Duitsland en Frankrijk was er voor de Rijssense diagonaal eer te behalen in Turkije.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen, Fenerbahce nam indrukwekkend revanche voor de 3-0 nederlaag in de vierde wedstrijd. Vooral ter Maat (15 punten) en Hidalgo (18 punten) waren bij Fenerbahce erg goed op dreef in de met 3-0 gewonnen beslissende vijfde wedstrijd. Setstanden 14-25, 22-25 en 19-25.

In de openingsset kon Fenerbahce een 2-1 achterstand via een gewonnen video challenge ombuigen in 1-2 en daarna namen ze een paar punten meer afstand bij 3-6 en 5-9. Bij de technische time out stond het 8-12, ter Maat scoorde het eerste punt na de pauze, maar zowel hij als zijn collega Hidalgo werden daarna afgeblokt voor de 11-13 tussenstand.  Een ace en een fotserve van ter Maat maakten 12-14. Na de opslagfout van Arkas kwam Hidalgo aan serve en hij produceerde een formidabele serie, met daarin drie aces. Bij 13-23 gaf hij pas weer af, waarna de set met 14-25 naar Fenerbahce ging.

In het begin van de tweede set was fout serveren even troef, vijf keer achter elkaar ging het punt uit de opslag naar de tegenstander, voor de 4-5 tussenstand. Ter Maat en Hidalgo maakten de 7-5 achterstand ongedaan (7-8). Rond de technische time out pakte Fenerbahce een aantal punten verschil (naar 10-14) en dat gaven ze niet meer af. Het werd 12-18, 14-18 en 16-21.  Op 19-22 ging Fenerbahce de time out in, ter Maat scoorde 19-23, waarop Arkas Spor de time out in ging. Het werd 21-23 en 22-24, voordat Hidalgo met een drie meter score de set uitmaakte en de stand op 0-2 bracht.

Twee aces van ter Maat (9-10, 9-11) gaven Fenerbahce in het middendeel van de derde set een kleine voorsprong. Dat werden drie punten bij 12-15, time out Arkas Spor, en zes punten toen de Belg Kevin Klinkenberg met een ace 13-19 maakte. Opnieuw time out Arkas Spor, dat aanvoelde dat de wedstrijd en het kampioenschap hen langzaam maar zeker tussen de vingers wegglipte.  Hidalgo scoorde 15-21, ter Maat 17-23. Na de 19-24 sloeg Kevin Klinkenberg het kampioenspunt via het blok op het scorebord.

En daarna konden de feestelijkheden beginnen. Beker, medailles, felicitaties, fotomomenten en natuurlijk Freddy tijdens de confettiregen. Sampiyon Fenerbahce.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Fenerbahce.