Vizier op volleybal

 

Eerste kans Orion, laatste kans Lycurgus!

 

VoV, 04-05-2019. 9:56 uur. Net zoals het voor Lycurgus de laatste kans is om bij winst de landstitel via een vijfde wedstrijd te prolongeren is het zondagmiddag voor Achterhoek Orion de eerste kans om in de serie van best of five de titelstrijd na vier duels voor zich te beslissen.

Morgen om 13:30 uur zal er in Doetinchem, voor dit voor beide partijen cruciale duel, worden aangefloten. De confrontatie waar beide teams het hele jaar naar toe hebben gewerkt. Voor Lycurgus iets meer cruciaal dan voor Orion, de Groningers krijgen hierna bij verlies immers geen herkansing meer, de Doetinchemmers wel, en gezien de historie van hun uitwedstrijden in Groningen dit seizoen is dat helemaal geen duel om te wanhopen.

Lycurgus kon midweeks in eigen huis de verwachtingen niet waarmaken, na het verlies in Doetinchem moest de ploeg thuis winnen om op 2-1 te komen om daarna uit of thuis de beslissende tik uit te delen.  Dat de regerend landskampioen de derde wedstrijd in Groningen wel weer volledig bij de les zou zijn na het 3-1 verlies in Doetinchem en met een tweede zege een voorsprong in de onderlinge strijd zou nemen, bleek een Groningse wensdroom, dat ging niet door, daar stak Orion een stokje, neen een knuppel,  voor.

Na de vrij rimpelloze eerste twee sets, die een 2-0 voorsprong opleverden, leek niets erop te duiden dat de hanterende landskampioen nog tegen een nederlaag zou oplopen. Maar de gasten gaven, zoals wel eerder,  de wedstrijd een volledig ander gezicht en wonnen drie sets op rij, wel waren de verschillen uiteindelijk klein, zoals in de top de verschillen vaak klein zijn. Maar eigenlijk was dat ook helemaal niet belangrijk. Want het ging om wedstrijdwinst, nergens anders om..

De Achterhoekers kunnen morgen thuis in Doetinchem met de titel aan de haal gaan en zo een eind maken aan de jarenlange hegemonie van Lycurgus. Zij weten zich onvoorwaardelijk gesteund door hun fanatieke aanhang, hetgeen al wel vaker in belangrijke wedstrijden net  dat beetje extra losmaakte om ze over de drempel naar winst te tillen.

Lukt dat, dan nemen ze de schaal van Lycurgus over en mogen zij zich de nieuwe kampioen van Nederland noemen. Lukt het niet, dan verplaatst zich het hele gebeuren nog eenmaal naar Groningen en zal de vijfde en laatste onderlinge confrontatie op 12 mei in MartiniPlaza de beslissing moeten brengen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.