Vizier op volleybal

 

TvT #10: Eerste transfers, 22 clubs en studentenvolleybal

VoV, 29-02-2024. 7:13 uur. In de tiende aflevering van Tijd Voor Volleybal zijn Kay van Dijk (Diagonaal Nova Tech Lycurgus en oud-international), Famke Zomer (Passer-loper Rivo Rijssen D1) en Mark Afman (hoofdcoach Sudosa Desto/Visser Assen) te gast. In Bellen met het Buitenland spreekt presentator Jeffrey Klok met het koppel Iris Vos en Jasper Wijkstra dat in België speelt. Beide wisten de beker daar te winnen.  Lees hier meer over de gasten, onderwerpen en de scoop!

22 clubs: Kay van Dijk werd onlangs gepresenteerd bij Nova Tech Lycurgus. Het is zijn terugkeer naar Nederland sinds 2005 en het onthaal was mooi en groots. Hij was er bovendien een jaar tussenuit geweest vanwege de geboorte van zijn dochter. Daarom is dit moment voor Kay heel speciaal. Zo’n professionele presentatie als in Martiniplaza heeft hij ook in buitenland nauwelijks meegemaakt. Alleen in Zuid-Korea was alles nog een slagje groter en extremer.

De uit een echte volleybal-familie afkomstige Van Dijk was bijna voorbestemd om van volleybal zijn beroep te maken. Hij speelde maar liefst voor 22 clubs, voornamelijk in het buitenland. Een hoogtepunt was onder andere Zuid-Korea. Na drie jaar Maaseik – voor Van Dijk een lange periode – was dit avontuur meteen “het meest zware, het meest bizarre en het meest bijna sprookjesachtige verhaal.” Als enige buitenlander in het team werd er ineens heel veel geld voor hem betaald, de druk om te presteren was hoog en er werd heel veel en hard getraind.

De opmerkelijke transfer, midden in een lopend seizoen, naar Lycurgus is voor Van Dijk puur voor de uitdaging. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen. “Je doet het niet voor plaats 2 of lager. Lig je straks op je sterfbed dan denk ik aan de hoogtepunten waar ik echt iets waardevols hebt bijgedragen, die speciaal waren. Er zijn maar zo weinig momenten dat je kampioen wordt in je hele carrière.”

Ondanks de weinige tijd die Lycurgus rest en het feit dat hij naar eigen zeggen nog stappen te maken heeft, hoopt de oud-international voor en met Lycurgus iets speciaals te kunnen doen; dat kampioenschap binnenslepen.

Combi volleybal-werk: Hoe doet hij het toch? Mark Afman is vier dagen in dienst, heeft een eigen bedrijf en een gezin met drie kinderen en is daarnaast ook nog eredivisiecoach.

“Het is een beetje gekkenwerk, ja. Maar zo lang als het leuk is dan motiveert dat nog genoeg.” Afman spendeert zo’n dertig uur per week aan volleybal, waarvan 15 uren training zijn. Elk vrij uurtje is voor zijn gezin. Met als gevolg dat op sociaal vlak hij niet alles kan doen; vrienden en familie ziet hij niet zoveel als hij zou willen.

Is er in Nederland perspectief om dat anders te kunnen gaan inrichten als trainer/coach? Dat denkt Afman wel. “Als het bij de heren kan, waarom bij de dames dan niet? Sterker nog; er volleyballen veel meer dames dan heren in Nederland.” Als je met elkaar die ambitie hebt, gelooft hij er 100% in. “Het betekent wel dat je om moet denken, allemaal de schouders eronder moet zetten en moet zorgen voor een visie.”

In nog maar het tweede seizoen in de eredivisie doet Sudosa Desto/Visser Assen het met een tweede plaats in de reguliere competitie heel goed. Hoewel Afman zijn team niet als favoriet ziet, denkt hij dat het kampioenschap mogelijk is. Naast deze strijd is hij ook al met het nieuwe seizoen bezig en onthult hij dat niemand minder dan Iris Reinders (momenteel De Hollandse Pot Enzo/VVU D1) volgend seizoen het team komt versterken.

“Zij is iemand die uit de regio komt, veel ervaring heeft en is heel divers in haar spel. Dus ik ben heel blij met haar komst.” Hoe hij twee toppers op één positie – huidige diagonaal Paula Boonstra staat bovenaan in de statistieken – gaat managen, en of dat nodig gaat zijn, moet nog blijken.

Studentenvolleybal: Doorgaans is het Groningen die er met de winst vandoor gaat op het NK Studentenvolleybal, maar dit keer wist Famke Zomer met haar team uit Enschede te winnen. En dat met een team dat uit één eredivisie-, twee topdivisie- (waaronder Famke) en verder louter derde divisie speelsters bestaat.

Groningen heeft studenten uit diverse ere- en topdivisieteams uit heel Noord-Nederland tot de beschikking. Al is het voor alle studententeams vaak een puzzel om het best mogelijke team bij elkaar te krijgen, vanwege alle clubverplichtingen.

Nu mag het team uit Enschede Nederland vertegenwoordigen op het EK Studentenvolleybal, aankomende juli in Hongarije. De dames zijn ambitieus en willen met een volwaardige team en staf afreizen. Helaas komen daar veel kosten bij kijken, waar de Universiteit maar zeer beperkt in kan bijdragen. “Het liefst waren wij in tentjes op een camping gaan slapen, maar de Hongaarse organisatie verplicht ons een accommodatie te gebruiken voor €75,- per persoon per dag.”

Via sponsoring, acties en crowdfunding waarbij ze leuke tegenprestaties leveren, hopen ze voldoende geld in te zamelen en hoge ogen te gaan gooien in Hongarije.

Ontdek meer over deze ontwerpen en over hoe de kamer van Luuk Hofhuis op Papendal Iris Vos en Jasper Wijkstra bij elkaar bracht en waarom honger-opwekkende-wandelingen in Zuid-Korea voor Van Dijk overbodig waren. Over hoe het streaker-verhaal van Bram Ronnes in Aflevering 8 ineens een andere wending krijgt en ervoor zorgde dat we het oudste streaker-verhaal uit de Nederlandse volleybalgeschiedenis te weten kwamen en dat Mark Afman zijn verhaal deelde over een weddenschap bij Veracles die een bloten-billen-dans tot gevolg had, en over het overige nieuws dat onder  DEZE LINK  besproken wordt in aflevering 10 van Tijd Voor Volleybal

gh @ VoV. Bericht en foto van en via Hanneke van den Broek van Tijd voor Volleybal.