Vizier op volleybal

 

Twee duo’s (v) uitgeschakeld in Doha

VoV, 08-03-2021. 15:45 uur. Vandaag begon in Doha in Qatar het viersterren FIVB World Tour toernooi om de Katara Cup met de kwalificaties voor het hoofdtoernooi bij de dames en heren.

Bij de dames dienden twee duo’s zich via die voorronden naar het hoofdtoernooi te spelen. Dat waren Katja Stam/Raïsa Schoon en de zusjes Emi en Mexime van Driel.  De loting had beide BTN duo’s aan elkaar gekoppeld in de eerste partij van het toernooi, vanmorgen om 8:00 uur. Dat gaf de zekerheid dat een duo door zou gaan naar de tweede ronde en dat één duo na een vroeg optreden de koffers alweer kon pakken.

Het duo dat doorging was Stam/ Schoon, de zusjes van Driel konden meteen de koffers weer pakken. Via 18-21 en 14-21 gin de zege naar Stam/ Schoon, die daarmee doorgingen naar de tweede ronde in de kwalificaties. Daarin waren Claes/ Sponcil uit de USA hun tegenstander.

In een duel waarin de teams heel erg aan elkaar gewaagd waren hadden beide duo’s na lange rally’s even tijd nodig om op adem te komen. Gewoon uithijgen of via de time out aan de kant.

In de eerste set kwam Het NL-duo met 3-5 voor, waarna de tegenstander met een serie van vier punten de stand in hun voordeel bijdraaide. Met 8-6 werd er voor de tweede keer van speelhelft gewisseld en na de 8-8 tot aan de 18-17 zat er nooit meer dan één punt verschil in de tussenstand. Met een slim balletje maakte Raïsa Schoon gelijk, USA sloeg vervolgens uit en na een geweldige verdedigende actie van Raïsa maakte ze zelf de 18-20, waarop USA de time out inging. Ze scoorden na de pauze de aansluitende 19-20, met een mooi boogje maakte Raïsa Schoon daarna een eind aan de eerste set.

In de tweede doorgang hetzelfde beeld. Twee teams die elkaar geen haarbreed in de score toegaven. Veldwissels waren er bij 3-4, 7-7, 10-11, 13-15 en 17-18.  Oranje begon met voorsprong aan de big points en kreeg op 19-20 matchpoint. USA ging de time out in en scoorde erna drie keer op achter elkaar, waarmee ze de tiebreak binnen haalden.

De derde set leek vlot naar de USA te gaan. Stam/ Schoon gingen na een verloren lange rally voor de 4-2 stand de time out in, kwamen via uitgeslagen aanvallen met 6-3 en 7-4 achter, maar hadden bij de tweede veldwissel (bij 8-7) het verschil naar één puntje teruggebracht. Katja Stam scoorde vervolgens de 9-8 en 9-9, Raïsa Schoon sloeg het BTN-duo als eerste in de dubbele cijfers. Voor Nederland ging het mis na de 10-11, USA pakte drie punten op rij (13-11), bij 13-12 werd nogmaals van speelhelft gewisseld, en vervolgens ging de winst met 15-12 naar de USA.

Hetgeen dus betekent dat beide ‘Talent Teams’ uitgeschakeld zijn.

Morgen begint het hoofdtoernooi, waarin Keizer en Meppelink als elfde geplaatst zijn. Van Iersel/ Ypma staat op de 21 plaats in de ranking. In Doha zijn punten te behalen voor de Olympische ranking, waarop Keizer/ Meppelink met hun achtste plaats prima vooruitzichten op deelname aan de OS in Tokyo hebben. De beste vijftien van de geschoonde lijst krijgen een deelname ticket.

Uiteraard informeren we u over de afloop.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.