Vizier op volleybal

 

Drie duo’s (m) in hoofdtoernooi Doha.

VoV, 08-03-2021. 15:50 uur. Bij de mannen waren ook twee BTN Teams present in de kwalificatie voor het hoofdtoernooi. Jasper Bouter en Ruben Penninga stonden als 20e geplaatst, Stefan Boermans en Yorick de Groot als 25e.

Bouter/Penninga speelden tegen de Esten Korotkov/ Tiisaar. Dat werd een eenvoudige zege in de eerste ronde. Via 8-10 werd de eerste set met 16-21 gewonnen, in de tweede was het verschil aan het eind met 10-21 nog groter.

In de tweede ronde waren de Amerikanen Patterson/ Budinger de tegenstanders en die partij leverde heel wat meer inspanning op om tot winst te komen dan de voorgaande. Want dat kunnen we voor weg nemen, Bouter/ Penninga wonnen knap en plaatsten zich voor het hoofdtoernooi.

In de openingsset keken ze bij 12-15 en 15-17 nog tegen een wat een beslissende achterstand zou kunnen worden aan. Echter in de bigpoints van de set wisten ze het voordeel naar hun kant te halen en aan het eind pakten ze de set met 22-20.

In de tweede set liepen de scores gelijk op. Met tussen 8-8 en 18-18 licht voordeel van één of twee puntjes voor het BTN duo. Bouter/ Penninga hadden echter het beste voor het laatst bewaard en maakten na 18-18 de set met 21-18 voor de 2-0 winst uit.

Daarmee speelden Bouter/ Penninga zich naar het hoofdtoernooi.

Boermans en De Groot troffen de Noren Berntsen en Hendrik Mol in de eerste ronde.  Ook hier was het BTN-duo duidelijk de betere partij. De 21-15 en 21-16 waren ruim en daarmee gingen ze door naar de tweede ronde.

Daarin stonden ze tegenover een ander Scandinavisch team, namelijk de Zweden Ahman – Hellvig. In de eerste set stonden Boermans de Groot steeds aan de goede kant van de score. Bij 3-8 was het verschil al vijf punten. En in de loop van de set bleef het BTN – duo die veilige marge vasthouden bij de tussenstanden 8-13 en 12-18 om uiteindelijk met 16-21 de eerste set op te eisen.

Set twee kende, na aanvankelijk voordeel voor de Nederlanders bij 3-6 en 5-7, twee in de score gelijk opgaande ploegen. In het tweede deel van de set kwam de omslag en ging het voordeel naar de Zweden. Na de 14-14 maakten ze het verschil, ze kwamen op 19-17 en wonnen met 21-19. Dus verlengen.

En in de tiebreak liep het verkeerd af voor Boermans/ de Groot na de 7-5 werd de marge door de Zweden naar vijf punten gebracht en ze sloten met 15-8 winst af. Boermans/ de Groot zijn dus uitgeschakeld.

In het hoofdtoernooi dat morgen begint zijn Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen als zesde geplaatst. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde staan als 18e op de startlijst.

In Doha zijn naast de prijzen ook Olympische ranking punten te verdienen. Het duo Brouwer/Meeuwsen staat op de olympische ranking op de 7e plaats. De beste 15 teams op de geschoonde lijst plaatsen zich voor Tokyo. Voor Varenhorst en Van de Velde zijn de punten voor de Olympische ranking zeer welkom.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.