Vizier op volleybal

 

Twee damesduo’s door, één uitgeschakeld

VoV, 05-01-2018. 14:44 uur. Op de tweede en laatste dag in de poulefase van het DELA Beach Open vielen de beslissingen over direct doorgaan naar de achtste finales (twee zeges), naar de Knock Out ronde (één zege en één nederlaag) en naar huis (twee nederlagen).

Welke teams plaatsen zich als poulewinnaar direct voor de achtste finales? En welke duo’s weten de nederlaag van gisteren weg te poetsen en gaan daardoor als de nummer drie door naar de tussenronde? Bij de dames moesten Sinnema / Bloem en Keizer / Meppelink na hun verlies van gisteren vandaag hun tweede poulewedstrijd winnen om door te gaan in het toernooi. Stubbe / van Iersel speelden voor de poulewinst.

Voor Laura Bloem en Jolien Sinnema zit het DELA Beach Open erop. Vanochtend verloren ze hun tweede poulewedstrijd met 1-2 van de Russinnen Nadezda Makroguzova en Svetlana Kholomina.In de openingsset kwam het Oranje duo veel tekort. Na de 1-5 kwamen ze op 5-14 achter bij 7-18 kondigde zich een dikke nederlaag aan.Het herstel aan het eind van de set (van 10-19 naar 13-20) gaf hoop voor de volgende.

Na de 8-8 in e tweede set kwam het BTN duo met 8-11 achter, maar counterde zich meteen weer naar 13-11, waarop een gelijk opgaande strijd ontstond. Met drie scores op rij pakten ze bij 18-16 twee puntjes voor en die hielden ze tot 21-19 vast. In de derde set werd het verlies ingeluid na de 9-9 stand, daarvoor had het BTN duo een 1-5 achterstand ongedaan gemaakt. Met een serie van vier nam Rusland afstand naar 9-13 en gaf daarna geen krimp meer. En won met 11-15.

Bloem en Sinnema waren erg teleurgesteld. Bloem: “Heel zuur, dit was onze kans om door te gaan.” Ook Sinnema baalde van de gemiste kansen. “Dit waren zeker niet de zenuwen, we gingen te slordig om met de kansen die we kregen. Er zat echt meer in. We vochten sterk terug in de derde set, maar de Russinnen bleven rustig en wij maakten te veel foutjes. Heel erg balen.”

Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben met 2-0 van het Amerikaanse team Fendrick / Cook gewonnen. Ze speelden vol overtuiging en dat leverde ze de derde plek in de poule op. In beide sets waren er veel identieke tussenstanden. Zoals twee keer 6-5 en 12-9 bij de technische time out en ook 16-12 bij de vierde veldwissel. In de eerste set liepen Keizer – Meppelink na die tussenstand naar een hele ruime 21-14 winst, in de tweede set werd het nog 19-16 en even later 21-16.

Meppelink na afloop: “Gisteren baalden we enorm, dan is dit extra lekker. Toen kwam het er niet uit, nu wel. Wat gisteren fout ging, hebben we nu veel beter gedaan. Dat is een heerlijk gevoel.” Sanne Keizer: “Echt heerlijk om hier te spelen. Mijn return voor het eigen publiek deze week, super leuk. De sfeer is top!

Vanavond komen de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland weer in actie, in de tussenronde strijden ze dan om een plek in de achtste finale.

Net als gisteren hadden Joy Stubbe en Marleen van Iersel vandaag drie sets nodig om hun stugge tegenstander  Kelly Claes en Sara Hughes eronder te houden en daarmee als eerste in de poule te eindigen, hetgeen rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien betekent.

In de openingsset was van de ruime 12-6 voorsprong halfweg bij de big points nog naar een puntje over toen het scorebord 19-18 aangaf. Met twee scores op rij werd de set binnengehaald. In de tweede set nam het Amerikaanse duo een 11-15 voorsprong en dwong det Nederlandse duo in de achtervolging. Bij 13-15 en 16-18 leek de aansluiting aanstaande, maar dat lukte niet. Met 17-21 ging de set naar Amerika, dus 1-1 in sets.

Net als gisteren was de tiebreak weer spannend. Verlies leek zich op Amerikaans matchpoint bij 12-14 achter aan te kondigen en daarmee dus ook de KO ronde. Stubbe – van Iersel draaiden het om en kwamen zelf bij 15-14 op matchpoint, dat ze op 16-15 konden verzilveren.

Stubbe was dolblij: “We hebben er samen heel hard voor moeten knokken. Dan verdien je het ook. We zeiden het tegen elkaar, een flashback naar gisteravond. Toen was het ook 13-13 in de derde set. We wisten dus al dat we het konden en doen het weer. Heerlijk dat we nu gewoon poulewinnaar zijn, we gaan voor het hoogst haalbare en dan is dit een lekker begin.”

De balans van de poulefase: Stubbe – van Iersel rechtstreeks naar de achtste finale, Keizer – Meppelink naar de tussenronde voor een plek bij de laatste zestien en Sinnema – Bloem uitgeschakeld.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. Nevobo. Foto’s FIVB.