Twee NL-duo’s finalist in Parijs.

VoV, 02-10-2022. 7:30 uur. Aan Katja Stam en Raïsa Schoon viel de eer te beurt om de derde wedstrijddag van het hoofdtoernooi van de FIVB Elite 16 in Parijs, waar de kwartfinales en halve finales op het programma stonden, te openen. Tegenstander was het Zwitserse duo Böbner/ Vergé-Dépré.

Stam/ Schoon pakten meteen in de eerste set een 0-3 voorsprong. Het Zwitserse duo kon in hun achtervolging bij de technische time out het verschil tot één punt terugbrengen (10-11) en direct daarna evenwicht (13-13) in de score brengen. Met een kill-block herstelde Katja Stam het oorspronkelijke verschil bij 13-16, bij 16-19 werd er voor de vijfde keer van speelhelft gewisseld, waarna het NL-duo de set met 17-21 voor zich besliste.

In set twee namen Stam/ Schoon vlot een voorsprong van vijf punten (5-10) en hadden daarvan nog drie over bij de technische time out (9-12). Daarna kwam de set- en wedstrijdzege eigenlijk niet meer in gevaar, via 12-16 en 15-19 werd met 17-21 gewonnen. Eigenlijk had de set bij 16-21 al afgelopen moeten zijn, maar een zuiver NL-punt, de lijn bewoog nog in de vertraagde opname, werd ‘uit’ gegeven.

In de halve finale waren Flint/ Cheng uit de USA de tegenstanders. Stam/ Schoon kwam vlot met 6-3 voor, maar net zo vlot ook met 6-7 achter, waarna het via de side out en af en toe een breakpoint tot 14-14 gelijk op ging. Het NL-duo sloeg vervolgens het gaatje naar 17-14 en 20-15 en won de set met 21-17.

In de tweede set was bij 8-3 het verschil al gemaakt. En liep de voorsprong op naar zes punten bij de 16-10 tussenstand, een ace van Raïsa Schoon. De inhaalrace bracht USA naar 17-14 en 18-17. Met drie punten op rij werd daarna de spanning uit de set gehaald en ging de winst met opnieuw 21-17 naar Nederland. In de finale zijn vandaag Samoilova/ Graudina de tegenstanders.

Brouwer Meeuwsen speelden in de kwartfinale tegen Herrera/ Gavira uit Spanje. Via de tussenstanden 3-4, 7-7, 10-11, 13-15 bij de veldwissels ging het richting de big points. Na 17-18 pakte het NL-duo de beslissende voorsprong en won met 17-21. In de tweede set sloeg Spanje zich na de technische time out bij 11-10 naar een 17-13 voorsprong en wist via 21-15 de tiebreak af te dwingen. Daarin werd 4-7 na een blokpunt van Gavira nog 9-11, Brouwer/ Meeuwsen liepen uit naar 10-13, gingen bij 11-13 de time out in en beslisten na 13-14 de set en de wedstrijd.

In de halve finale tegen de Italianen Nicolai/ Cottafava was er opnieuw een driesetter voor Brouwer/ Meeuwsen. En opnieuw waren de Nederlanders het sterkst. Italië miste in de eerste set twee setpoint, Nederland maakte de set na hun vijfde setpoint met 25-27 uit. In de tweede set slaagde Italië erin om het vierde setpoint bij 24-23 te verzilveren en daarmee de tiebreak af te dwingen. In de derde set liepen Brouwer/ Meeuwsen van 4-5 uit naar 5-11 en pakten het f finaleticket met de 11-15 winst. Het Noorse duo Mol/ Sorum is de tegenstander in de finale.

Immers/ Boermans namen het in de kwartfinale op tegen de Italianen Nicolai/ Cottafave. Via twee keer 19-21 verlies werden zij uitgeschakeld. In de eerste set konden de Nederlanders na een 16-19 achterstand de spanning terug toen ze het verschil tot één puntje terugbrachten bij 18-19 en 19-20. Italië scoorde vervolgens het winnende punt. In set twee een soortgelijke situatie. Nederland maakte een 12-16 achterstand ongedaan en nam met 18-17 de leiding. Italië maakte daar 18-20 van en won met 19-21. Voor Immers/ Boermans betekende dit einde toernooi met een vijfde plaats.