Twee NL-duo’s gaan voor brons in Parijs

VoV, 30-09-2023. 20:52 uur. Op de zaterdagmorgen moesten de duo’s Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen zich op basis van hun tweede plaats in de poule melden voor hun duels in de tussenronde voor de kwartfinale van het FIVB Elite-16 toernooi in Parijs.

Katja Stam/Raïsa Schoon wilden via winst op het Australische duo Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy in het toernooi blijven, Brouwer/ Meeuwsen hadden hetzelfde voornemen tegen de Polen Bartosz Łosiak en Michal Bryl.

Katja Stam en Raïsa Schoon waren het dominante duo tegen de Australische dames. Het NL-tweetal kon in de eerste set het verschil maken na de technische time out bij 10-11. Via 10-13 en 15-20 werd na een aanvallende fout van Australië de set met 15-21 gewonnen. Het spelbeeld in de tweede set toonde veel gelijkenis met dat uit de eerste. Opnieuw was er verplichte rust bij 10-11, daarna nam het Oranje duo ruim afstand en op 15-20 wisten ze na een prachtige actie van Raïsa Schoon de winst via de counterattaque binnen te halen.

Daarna was team Amerika van Hughes/ Cheng de tegenstanders in de kwartfinale. De eerste set ging met 19-21 naar de USA. Tot aan de technische time out deden de duo’s weinig voor elkaar onder, Amerika kon daarna afstand nemen naar 11-14 en 12-16, na de 15-19 werd het nog een keer spannend toen Nederland tot 18-19 terugkwam.

In set twee de omgekeerde gang van zaken. Stam/ Schoon hadden een 12-9 voorsprong bij de technische time out en hoewel de VS sterk aandrong (14-13, 18-17) slaagde het BTN-duo erin voor te blijven. Met 21-19 maakten ze gelijk. In de tiebreak maakten Stam/ Schoon van 9-11 achter een 13-13 gelijke stand, die ze vervolgens naar 15-13 winst tilden.

Voor een plaats in de finale speelden Stam/ Schoon tegen het Braziliaanse duo Ana Patricia/ Duda. Voor het Nederlandse duo was de finale echter een brug te ver. Meteen werden ze in de eerste set op een 6-0 achterstand gezet, bij de technische time out stond er 15-6 op het scorebord, een op dit niveau zeer ongebruikelijke stand. Stam/ Schoon herpakten zich daarna en wisten het verschil terug te brengen naar drie punten bij 18-15, maar moesten uiteindelijk toch nog met ruim verschil (21-16) capituleren.

In set twee gingen Stam/ Schoon bij 5-1 de time out in, hetgeen echter geen zoden aan de dijk zette. Het Braziliaanse duo was een klasse beter, ging met 13-8 verplicht rusten en maakte na de pauze nog eens vijf punten achter elkaar voor de 18-8 tussenstand. Stam/ Schoon verloren de set met 21-12, op 20-9 konden ze nog drie keer tegenscoren voordat het doek definitief viel.

Stam/ Schoon spelen morgen de kleine finale om het brons.

Brouwer/Meeuwsen wisten bij de achtste finale in een driesetter tegen de Polen aan de goede kant van de score te blijven. In de eerste set was er een nipte 20-22 nederlaag voor het BTN duo, in de tweede set herstelden ze zich en wisten via een ruime 21-16 een derde set af te dwingen. Tot 13-13 was de afloop ongewis, maar bij het derde matchpoint voor Nederland was het wel raak. Via een kill-block werd het 17-15 en dus 2-1.

Brouwer en Meeuwsen speelden in de kwartfinale opnieuw een driesetter. Tegen George/Andre uit Brazilië. De eerste set werd met 21-17 verloren, de tweede met 18-21 gewonnen. In de tiebreak ging een marge van drie punten bij de Nederlanders bij de 5-8 tussenstand verloren. De 9-10 was een zeer omstreden punt voor Brazilië, de 10-10 helder en duidelijk voor hen. Tot 16-17 waren de scores op de side out en breakpoints die de tegenpartij de leiding gaven. Tot 16-17, toen blokkeerde Nederland zich langs Brazilië.

Om morgen in de finale te staan moesten Brouwer/ Meeuwsen de halve finale van Perusic/ Schweiner winnen. Maar ook zij slaagden er niet in de eindstrijd te bereiken.

Beide teams waren tot 13-13 in de eerste set erg aan elkaar gewaagd. Met een serie van vier punten nam het Tsjechische duo daarna afstand naar 13-17 en hield in de rest van de set Brouwer/ Meeuwsen op afstand. Na de vijfde veldwissel bij 16-19 maakten ze de set in een keer uit.

In set twee konden Brouwer/ Meeuwsen na 7-9 de side out niet scoren. Met een kill-block werd het 7-10, waarop nog twee Tsjechische punten volgden, die hen een marge van vijf punten gaven. Met 8-13 werd verplicht gerust en toen Brouwer/ Meeuwsen na een kill-block van Meeuwsen op 12-15 kwamen, ging Tsjechië de time out in. Ze scoorden meteen daarna twee keer en lieten zich na de 13-19 niet meer in de problemen brengen. Met 15-21 pakten ze de tweede set, de 0-2 winst en het ticket voor de finale.

Brouwer/ Meeuwsen spelen morgen de kleine finale om het brons.

Stefan Boermans en Yorick de Groot hadden zich via poulewinst rechtstreeks voor de kwartfinale geplaatst en kwamen daarin uit tegen het Duitse duo Ehlers/ Wickler, waarvan ze dit jaar al twee keer met 2-0 hadden verloren.

Duitsland pakte meteen een 5-2 voorsprong in de eerste set, ging met 12-9 voor de technische time out in en gaven daarna maar heel weinig kansen weg aan de Nederlanders. Via 18-15 werd het 21-17 voor Duitsland.

In set twee namen Boermans/  de Groot een 11-14 voorsprong, die echter bij 14-14 ook weer van de borden was. Na een gelijk opgaande aanloop naar de big points konden de Nederlanders na 17-18 doordrukken en sloeg Yorick de Groot een beslissend verschil van twee punten tegen het zand. De 17-19 werd 18-21 en dus 1-1 in sets.

In de derde set werd voor de derde keer van speelhelft gewisseld bij 8-7 vervolgens ging het initiatief naar de Duitsers, die via 12-9 een 15-10 zege binnenhaalden. En dus met 2-1 wonnen. Boermans/ de Groot sluiten als vijfde af in Parijs.

Dat was een hele lange beachvolleybaldag, niet alleen voor de Nl-duo’s.