Vizier op volleybal

 

Twee NL-duo’s in hoofdtoernooi Ostrava.

VoV, 31-05-2023. 17:08 uur. Vandaag ging in Ostrava het FIVB Elite 16 toernooi van start. Dit is het vierde Elite 16 toernooi van dit seizoen. Nederland heeft drie duo’s afgevaardigd, twee hebben zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaatst, van de Velde/ Immers speelden vandaag in het kwalificatietoernooi voor een plaatsje in de main draw.

In de eerste ronde moesten ze het opnemen tegen Seidl/ Pristau uit Oostenrijk. Het Oranje duo had een prima start in de openingsset en kwam via o.a. een ace en een blokpunt door van de Velde met 8-4 voor. Bij 11-6 ging Oostenrijk de time out in, wat later bij 12-9 werd er van kant gewisseld na de technische time out. Bij de vierde veldwissel had Oostenrijk het verschil teruggebracht naar twee punten (15-13), maar daarna kregen ze via o.a. een ace van Matthew Immers en een blokpunt door van de Velde vijf punten op rij tegen (20-13), waarna Nederland de set met 21-14 voor zich besliste.

In set twee hadden de Oostenrijkers de veel betere start, bij 2-7 achter moest Oranje al de time out in, het verschil liep op tot zes punten bij 4-10, maar de achterstand was bij de vierde veldwissel door het BTN-duo ingelopen tot 13-15. Het verschil bleef tot 18-20 twee punten, Oranje slaagde er niet in via een breakpoint de aansluitende treffer te scoren. Op 18-20 dwong Oostenrijk de tiebreak af.

Daarin hadden van de Velde/ Immers een voortreffelijke start (1-5), maar puntje voor puntje maakte de tegenstander de ruime achterstand ongedaan totdat ze er na een uitgeslagen NL-aanval bij 11-11 naast waren, waarop Nederland de time out inging. Na 12-12 gaf een dubieuze in/ uit beslissing, de scheids besliste uit, Oostenrijk een 12-13 voorsprong. De punten tot aan 13-15 scoorden de teams voor de tegenstander. Dus geen hoofdtoernooi voor van de Velde/ Immers.

Brouwer/ Meeuwsen en Stam/ Schoon hebben zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaats. In de poulefase nemen de BTN-mannen het op tegen Europees kampioenen David Ahman en Jonatan Hellvig uit Zweden, Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar en een team uit de kwalificatie.

Stam/ Schoon zijn ingedeeld in poule B, ze spelen tegen titelverdedigers Müller/ Tillmann uit Duitsland, tegen Vergé-Dépré/ Mäder uit Zwitserland en een team uit de kwalificatie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.