Twee zeges Stam/ Schoon bij Elite 16 toernooi in Doha

VoV, 03-02-2023. 5:40 uur. Na de Beach Pro Tour Finals van vorige week in Doha, is deze week Doha het eerste station voor een Elite 16 toernooi van de Pro Tour. En daarmee gaan ook de toernooien voor Olympische kwalificatie, die op 9 juni 2024 eindigt, van start. Voor Nederland zijn in Doha (gebleven?) Katja Stam/ Raïsa Schoon en Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen, beide teams werden rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaats op basis van hun World Ranking.

Katja Stam en Raïsa Schoon zijn als negende geplaatst en zij spelen in de poulefase tegen de nummer één van de wereld (Ana Patricia/ Duda), tegen Anastasija/ Tina uit Letland en tegen Borger/ Ittlinger uit Duitsland, die zich via het kwalificatietoernooi voor de Main Draw plaatsten.

Als eerste waren de dames uit Brazilië hun tegenstanders. Dat werd een zeer memorabele wedstrijd met setstanden 22-20, 29-31 en 14-16, hetgeen een 1-2 zege voor Stam/ Schoon betekende.

De 15-11 Nederlandse achterstand in de eerste set was bij 20-20 van de borden, maar vervolgens ging de set naar Anna Patricia/ Duda. In de tweede set kwam Nederland bij 18-20 op setpoint, vervolgens volgden 7 matchpoints voor Brazilië en twee setpoints voor Nederland. Op 29-30 maakte Oranje het winnende punt voor de 1-1 stand. Stam/ Schoon stonden in de tiebreak met 14-11 achter (na 8-7 en 11-8), met een serie van vijf punten pakten se alsnog de winst.

De tweede wedstrijd gisteren tegen Borger/ Ittlinger werd ook een vijfsetter, waarin de eerste set tot 12-12 gelijk opging, maar toen naar Duits voordeel kantelde (14-12), waarop Nederland de time out in ging. De onderhandse score van Ittlinger zorgde voor 19-16, Katja Stam maakte met een ace nog 19-18, maar via de side out werd het daarna 21-19.

In set twee pakte het NL-duo na de 14-14 gelijke stand de voorsprong naar 15-17 en 16-20 om de set met 17-21 voor zich te beslissen. Stam/ Schoon kwam in de tiebreak met 10-7 achter, ging even naar de kant, hetgeen Duitsland bij 11-10 ook deed. Katja Stam maakte de 11-12 en de 13-14. Met een ace pakte Nederland vervolgens de 14-16 winst.

Vandaag staat de laatste poulewedstrijd tegen Anastasija/Tina uit Letland op het programma.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn ingedeeld bij Nassim/ Mahmoud uit Qatar, Grimalt en Grimalt uit Chili en Herrera/ Garvia uit Spanje. Zij openden het toernooi tegen het duo uit Qatar.

In de eerste set maakte Nassim blokkerend heel veel indruk, maar liefst 6 blokpunten liet hij noteren. Tot aan 9-5 waren dat er al vier. Brouwer/ Meeuwsen konden na de technische time out bij 11-10 achter een kleine voorsprong nemen. Vervolgens ging het tot 17-17 gelijk op, waarna twee breakpoints Oranje de 17-19 voorsprong bezorgden, die Brouwer/ Meeuwsen met 19-21 naar de finish brachten.

In set twee maakten de Nederlanders het verschil na 12-13. Met een mooie serveserie van Robert Meeuwsen liepen ze uit naar 12-18 en sloten de set met 15-21 en de wedstrijd met 0-2 winst af.

In hun tweede duel tegen Marco en Esteban Grimalt werd er met twee keer 21-17 verloren. In de eerste set maakten de Chilenen de set na een 16-17 achterstand in een keer uit met een serie van vijf punten op rij. In set twee gebeurde hetzelfde na de 17-17 gelijke stand, maar dan  met een serie van vier punten..

Vandaag volgt de laatste poulewedstrijd tegen het Spaanse duo, dat net als Brouwer/ Meeuwsen één wedstrijd won en 3 punten heeft.