Tweede 3-0 zege Oranje mannen op EK

VoV, 04-09-2021. 5:03 uur. Na de 3-0 zege op Spanje stond voor de Lange Mannen van Oranje gisteren alweer de tweede wedstrijd van het EK op het programma. Noord-Macedonië, dat hun openingsduel met 3-1 van Zweden had verloren,  was de tegenstander.

Nederland gaf Noord-Macedonië geen setje mee, via de setstanden 25-20, 25-18 en 25-22 werd het 3-0. Wouter ter Maat werd de topscorer bij Nederland.

Bondscoach Piazza begon deze keer met een compleet andere basis zeven, Een andere spelverdeler, een andere diagonaal, andere passer lopers en andere midspelers, alleen de libero was dezelfde als in de openingswedstrijd tegen Spanje. De starting seven waren:

• Spelverdeling: Freek de Weijer.
  • Libero: Just Dronkers
  • Diagonaal: Wouter ter Maat.
  • Passer Loper: Thijs ter Horst en Gijs Jorna
  • Midspelers: Michaël Parkinson en Twan Wiltenburg.

Oranje begon met scores van Twan Wiltenburg , Wouter ter Maat, Thijs ter Horst en een blok van Michaël Parkinson voortvarend aan de wedstrijd (7-3), echter ging Noord-Macedonië vanaf dat moment punten te sprokkelen, hetgeen resulteerde in een 10-9 tussenstand. Tot aan 13-12 bleef het verschil op de side out één puntje, vervolgens sloeg Oranje via ter Maat en Jorna het gaatje naar 17-12. Nederland hield dat verschil vast (21-15).

De time out van Noord-Macedonië bracht hen bij de big points weer terug in de set (21-19), waarna Oranje de dubbele wissel toepaste (Keemink en Abdel-Aziz kwamen erin voor ter Maat en de Weijer) en Tuinstra nam de plaats van ter Horst voor de opslag in. Oranje hield twee punten verschil bij 22-20 en maakte met een driepunten de set uit.

Ook in de tweede set had Oranje een prima begin. Ter Maat serveerde een ace, Jorna sloeg vanaf linksvoor raak en de tegenstander gaf een paar punten weg tot aan de 9-5 tussenstand. Het punten sprokkelen van Noord-Macedonië leverde hen nu bij 14-15 voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong op, die Gijs Jorna na de time out op die stand ook meteen weer ongedaan maakte (15-15) en Michaël Parkinson met zijn blokpunt tot wedstrijdfeitje bevorderde.

Oranje kwam wat gelukkig op 19-16 toen twee spelers van Noord-Macedonië beiden wilden passen en dit tot gevolg had dat de bal in tegenovergestelde richting van het net verdween. Na de 20-18 serveerde Wouter ter Maat de set in een keer uit en zette samen met Thijs ter Horst zijn handtekening onder de punten tot aan de eindstand.

Set drie kende een vergelijkbaar verloop als de voorgaande twee. Oranje kwam vroeg in de set op een mooie voorsprong (8-3, 12-7). Noord-Macedonië liep door scores van Ljaftov en Gjorgiev nog in tot 15-13 en kon het verschil van twee punten tot aan 19-17 vasthouden, waarna Abdel-Aziz (met Wessel Keemink via de dubbele wissel erin gekomen) Oranje naar 20-17 sloeg. Via 23-19 kwam Oranje bij 24-21 op matchpoint. Die gelegenheid om de wedstrijd af te maken slaagde nog niet (24-22), maar daarna was het via ter Maat met zijn 22ste punt van de wedstrijd, wel raak.

De tweede 3-0 zege levert Oranje de koppositie in poule C op.  Vandaag speelt Nederland om 16.30 uur tegen Rusland.