Vizier op volleybal

 

Twente Cup, goed begin van 2019!

VoV, 04-01-2019. 10:35 uur. Een soort van volleybal nieuwjaarsreceptie kun je het wel noemen,  het Twente Cup toernooi gisteren in de IISPA in Almelo. Daar trof de Twentse volleybalwereld elkaar voor de strijd om de Cup (niet met de grote oren) en werden er vele handen gedrukt en vele beste wensen uitgesproken. Heel veel publiek wilde van de cupstrijd getuige zijn, het zat mooi vol en was gezellig druk langs beide velden.

Uiteraard was iedereen benieuwd of Eurosped de hegemonie ten opzichte van Apollo 8 en Springendal Set – Up ’65 uit de competitie ook in dit toernooi kon waarmaken. Beide waren immers al verslagen in dit seizoen door de ploeg uit Vroomshoop. En ook wilde men zien of de Eerste Divisionisten Krekkers, Rosstars en WVC Volley misschien nog een stuntje uit de hoge hoed konden toveren.

De zes deelnemende ploegen waren in twee poules ondergebracht, de winnaars speelden de finale, de nummers twee streden om het brons en de nummers drie eindigden op de vijfde plaats.

(op de foto heeft Jeanine Stoeten (Apollo8) zich de Cup toegeëigend)

De finale ging tussen Eurosped en Apollo 8.

Eurosped en Apollo 8, met nieuweling Carlijn Oosterlaken in de ploeg, waren in de eerste set heel lang aan elkaar gewaagd. Enkele punten voordeel (6-8, 8-10) van Eurosped werd een gelijke stand en een puntje voorsprong voor Apollo (14-13) door een harde rake klap van Esther Huls. Carlijn Oosterlaken blokkeerde de 19-19 op de borden, daarna sloeg Eurosped met twee aces van Kirsten Wessels het gaatje voor de winst. Ze liepen uit naar 19-23 en wonnen met 21-25.

In de tweede set veranderde Eurosped een 12-12 gelijke stand in 12-14 en tot aan 20-22 schommelde het verschil steeds tussen de twee en drie punten. Apollo wilde niet capituleren, vocht tegen het verlies, maar deed zich aan het eind zelf de das om. Na de Eurosped time out op 20-22 volgde er een foutserve, een Apollo ketser en een in het net geslagen aanval, waarmee de set dus met 20-25 naar Eurosped ging. En de Twente Cup dus ook.

Naar wij uit zeer betrouwbare bron vernamen verloor Jan Rödel, directeur van de hoofdsponsor van de ploeg van Jan Berendsen, een weddenschap van midspeelster Laura de Zwart. Iets over prijzen winnen en op hoge hakken lopen. Als u Jan dus een keer tegenkomt en hij loopt op hoge hakken, is de oorzaak een verloren weddenschap. Dat u dan niet op andere gedachten komt.

De kleine finale tussen Set-Up ’65 en Krekkers

De strijd om de derde plek werd door Set-Up  ’65 gewonnen. Na de ruime winst van de eerste set werd het in de finale van de tweede nog even spannend. Krekkers kwam met 21-22 en 22-23 voor, had echter op 24-23 geen verweer tegen de harde klap van Carmen Oude Luttikhuis.

De weg naar de finale:

Poule A: Eurosped en Krekkers deden de toernooiaftrap. Aanvankelijk kon Krekkers nog redelik meekomen in de eerste set (6-4), maar al snel bleek dat de Eredivisionist een paar maatjes te groot was. Met 25-12 in de eerste set en 25-09 in de tweede kwam dat ook volledig tot uitdrukking.

Krekkers vs Rosstars (foto onder) zou de beslissing kunnen brengen voor wat betreft de plaatsing voor de strijd om Twents brons, ervan uitgaande dat Eurosped de finale zou gaan spelen.  Tot 18-17 was het gelijkopgaand in de eerste set, daarna nam Krekkers afstand. Ze wonnen met 25-18. De tweede set kende een spannende finale, de 15-12 voor de ploeg van Gertjan ter Harmsel werd 20-20, en de 23-23 werd tenslotte 25-23. Dus 2-0 voor de Krekkers.

Het duel tussen Eurosped en Rosstars was qua krachtsverhoudingen ook zo ongelijk als verwacht mocht worden wanneer een Eredivisionist tegen een ploeg uit de Eerste Divisie speelt. Mooi was het om te zien dat Rosstars met enige regelmaat zelf scoorde en dat ook terecht volop en uitbundig vierde.

Eurosped dwong de ploeg van Helmuth ter Braak in de eerste set bij 4-11 en 5-15 in de time out, maar dat was meer om de ploeg even een rust momentje te geven dan om een winnende tactiek te bespreken. Met een super slimme bal van Rochelle Wopereis kwam Eurosped op 10-24, waarna ze met 11-25 de set wonnen. In de tweede set een zelfde verloop. Een oppermachtig Eurosped speelde zich via 4-9, 8-16 en 11-20 naar een 14-25 zege, via een lobje van Eline Gommans. Het dappere verzet van Rosstars zette maar enkele zoden aan de dijk, in de vorm van een paar mooie (blok)punten.

Eurosped dus naar finale, Krekkers naar de strijd om het brons en Rosstars sloot als vijfde af.

Poule B:  Apollo 8 vs Springendal Set-Up ’65 was de eerste partij in deze poule. Uiteraard met het oog op plaatsing voor de finale meteen al een cruciale. In het middendeel van de  set liep Apollo 8 uit naar een 17-13 voorsprong, en even later werd de 17-15 naar 19-15 getild. Set-Up kwam nog terug naar 21-19, maar moest zich daarna met 25-22 gewonnen geven.

Carmen Oude Luttikhuis serveerde Set-Up met een ace naar 16-19 in de tweede set, even later scoorde ze via een driemeter aanval de 19-22 en leek de ploeg uit Ootmarsum op weg naar een 1-1 stand. Ze kwamen bij 23-24 ook op setpoint, maar konden dat niet verzilveren. Dat deed Apollo wel op 25-24 en won dus met 2-0. Voor hen de eerste stap richting finale.

Weghorst Makelaardij WVC Volley zorgde tegen Set-Up ’65 voor de stunt van de avond. Iets waar een ploeg uit de Eerste Divisie op hoopt als ze tegen een Eredivisieploeg spelen kwam uit. Ze pakten met prima spel gewoon een set, niets aan gestolen, maar gezien de foutenlast van Set-Up en hun eigen goede spel ook gewoon terecht.

Het ‘onheil’ voor Set-Up tekende zich af bij 16-19 in de eerste set. De ploeg uit Ootmarsum speelde niet met de basiszes, maar wisselde bij de achterstand wel naar de basis. Maar een serie van vijf punten op rij, met daarin enkele aanvallende missers van Set-Up,  maakte 16-24, de foutserve na 17-24 besliste de set.

In set twee kon WVC tot 13-14 ook prima partij geven, echte een paar rake klappen van Carmen Oude Luttikhuis en Merle Baasdam sloegen het gaatje naar eerst 19-16 en vervolgens naar 23-18. Loes Boone serveerde nog een ace voor 24-21, maar daarna maakte de 25-21 de setstand gelijk.

Stiekem droomde WVC er natuurlijk van om de stunt van setwinst tegen Set – Up ’65 tegen Apollo 8 nog eens te herhalen. Daar leek het bij 0-5 achter in de eerste set echter niet op, bij 6-7 en 11-12 waren er weer kansen voor de ploeg van Frank van den Noort (foto boven). En die bleven er tot aan pakweg 15-17 en 16-19. Een goede serveserie en het gaatje was gedicht. Maar die serie sloeg Esther Huls met haar dwingende sprongserve op de borden, met aces voor 16-23 en 16-25.

In de tweede set kwam WVC Volley van een 12-20 achterstand terug naar een 16-21 tussenstand bij het begin van de big points. Apollo liet zich echter niet uit het evenwicht brengen en met een ace en een blokpunt na 17-23 pakten zij de 0-2 winst.

Apollo dus naar de finale, Springendal Set-Up ’65 naar de strijd om het brons en WVC Volley sloot als gedeeld vijfde het toernooi af.

De Twente Cup voor de jeugd.

Voorafgaand aan de wedstrijden voor de ‘grote‘ Twente Cup werd de Twente Cup Jeugd gespeeld. Jonge talenten uit de omgeving streden om de titel. Van meisjes B won het team van Rivo Rijssen en ook van meisjes C wist Rivo Rijssen de overwinning te behalen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.