DELA Beach Open, poulefase mannen

VoV, 05-01-2018. 6:00 uur. Bij het DELA Beach Open ging het hoofdtoernooi voor de mannen gisteren van start. Bij hen dezelfde systematiek als bij de dames, twee keer winnen is door naar de achtste finale, twee keer verliezen is uitschakeling en van beide één keer is KO ronde, de tussenronde voor de achtste finale.

Mees Blom / Yorick de Groot konden hun plezier meteen op, zij waren ingedeeld bij het  Europees Kampioensduo Mol / Sorum, die de laatste vier FIVB toernooien wonnen en één van de beste duo’s ter wereld is.  De 1-3 voor Nederland in de eerste set werd door de Noren vlot naar 8-3 omgebogen, bij 10-4 bleek dat de Noren de hogeschool voor blokkeren met succes hadden doorlopen. Met ruim verschil (14-7, 18-10) denderden ze door naar de 21-11 setzege.

In set twee kon het BTN duo langer blijven volgen. De verschillen waren gering in de eerste helft van de set (4-3, 10-10, 13-11) maar de Noren bleven wel steeds het bepalende duo. De Nederlanders verloren uiteindelijk met 21-18 en moesten zich later via een zege in het tweede duel proberen in het toernooi te handhaven.

Die wedstrijd ging tegen Brunner / Priddy uit de USA. De Amerikanen maakten een 10-5 achterstand bijna goed bij 14-12, maar een serie aces van het BTN duo bracht hen buiten bereik bij de 18-12 tussenstand, waarna ze de set met 21-16 wonnen. Team USA nam in de tweede set het voortouw met een 6-10 tussenstand. En gedurende de hele set was het NL – duo in de achtervolging. Tussenstand 14-17,16-19 en 18-20. Een harde uithaal bezorgde USA de winst. Dus tiebreak.

Bij 9-6 had Nederland een gaatje geslagen, bij 13-13 had team USA het gaatje weer gedicht en na de 14-13 kregen beide teams matchpoints. Na 16-16 beslisten een Amerikaanse netfout en een in het net geslagen Amerikaanse aanval de wedstrijd. Met 18-16 pakte Nederland de winst en het ticket voor de KO ronde.

Blom genoot: “Echt bizar, kippenvel over mijn hele lichaam. Wat een geweldig publiek, dat geeft energie.” De Groot legde uit wat het verschil maakte: ,,We zijn allebei goed in de focus houden en dat hielp in de derde set. Tijdens de ‘big points’ stonden we er en bleven we kalm. Morgen gaan we weer vol gas.”

Jasper Bouter / Ruben Penninga namen het op tegen Doppler / Horst uit Oostenrijk. Ook een duo dat zijn sporen in het beachvolleybal al ruim verdiend heeft. Vorig jaar vijfde in den Haag, in Wenen bij de WK tweede. Maar Bouter / Penninga waren niet onder de indruk, bij 17-19 in de openingsset konden ze de winst ruiken en na de eerste hapering (20-20) toonden ze scherp te zijn en wonnen met 20-22.  Die klap kwamen de Oostenrijkers niet meer te boven, in de tweede set werden ze via 8-13, 10-17 en 11-20 naar en 12-21 nederlaag gespeeld. Nederland was zeker van de KO ronde,

In hun tweede duel van de dag tegen Perusic / Schweiner uit Tsjechië was de inzet dus een plaats in de achtste finale. Die plek was na de met 14-21 verloren eerste set heel ver weg. Het ticket bleef buiten bereik, de tweede set werd met 12-21 verloren en daarmee glipte ook het kaartje voor de achtste finale door hun vingers, maar bleef dat van de KO ronde wel in hun bezit.  Penninga nam een belangrijke les mee richting de tussenronde. “We hielden iets te lang vast aan hetzelfde plan, we moeten sneller schakelen morgen.”

Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen speelden in eerste poule wedstrijd tegen Juchnevic / Vasiljev. Ze sloegen zich heel erg vlot naar een 10-4 voorsprong, gingen bij 14-7 de technische time out in en maakten met een ace op 20-11 de set af.

In set twee zag Nederland een voorsprong van een punt of vier slinken naar één bij 7-6, waarop ze de time out ingingen. Het verschil werd hersteld, waarop bij 12-9 de verplichte rust volgde. De tegenstander bleef op drie a vier punten afstand, tot ze na een inhaalrace bij 17-17 er ineens naast waren. Na 19-18 bukte de Vasiljev, de bal viel echter op de lijn en dus was het 20-18, time out. Op matchpoint bij 20-19 pakten Brouwer/  Meeuwsen bij eerste gelegenheid de winst.

Hun tweede duel  tegen het nieuwgevormd Amerikaans duo Casey Patterson en voormalig NBA-basketballer Chase Budiger werd in de extra tijd beslist. Twee keer stond Nederland met twee puntjes verschil aan de goede kant van de score. Setstanden 22-20 en 28-26. “Bijzonder om tegen ze te spelen, een NBA-speler die nu van zijn hobby beachvolleybal maakt en dat ook nog eens heel goed kan. Ze spelen heel uitbundig, typisch Amerikaans,” aldus Meeuwsen.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto’s FIVB.