Vizier op volleybal

 

DELA Beach Open, achtste finales dames

VoV, 05-01-2019. 6:11 uur. Twee Nederlandse damesduo’s moesten proberen via de KO tussenronde tot de laatste zestien door te dringen. Sinnema / Bloem en Stubbe / van Iersel hadden in de poulefase één keer gewonnen en een keer verloren, hetgeen dus inhield de tussenronde spelen. Als ze die overleefden wachtte gisteravond nog de achtste finale, die was er sowieso voor Keizer / Meppelink.

De KO ronde / tussenronde voor de achtste finales

Betschart / Hüberli vs Sinnema / Bloem. Het Zwitserse duo had in de poulefase gewonnen van Emi van Driel / Raïsa Schoon. Tegen Jolien Sinnema / Laura Bloem waren ze natuurlijk van plan om die eerdere zege op Nederland een vervolg te geven. En dat deden ze in de eerste set vol overtuiging. Eigenlijk lieten ze niet veel heel van de ambities van Sinnema / Bloem.

Van 3-6 liepen ze uit naar 3-13 en toen was het wel een bekeken zaak. Volgende tussenstanden waren 5-17 en 7-18. Twee aces via de netband maakten 7-20 en één ace zonder de tussenkomst van het band aan de rand van het net besliste de set met 7-21.

Met een knallend kill – block van Laura Bloem begon Nederland aan de tweede set. Bij 7-7 hadden ze al net zo veel punten achter de naam als in de hele voorgaande set. Het BTN duo vocht in de tweede set voor de tiebreak en had lang (15-13) uitzicht daarop. Een ace (17-14) en een blokpunt (18-14) maakten vervolgens het gaatje voorde Zwitserse winst, die met 21-17 op de borden kwam.

Voor Sinnema / Bloem zit het toernooi er dus op. De BTN – dames dropen teleurgesteld af, vooral omdat ze ook niet tevreden konden zijn over hun eigen niveau. Sinnema: “Dit is ontzettend balen, niet alleen vanwege het verlies maar ook omdat het gewoon niet goed was van ons.”

Makroguzova / Kholomina vs Stubbe / van Iersel. Het Russisch duo is de Europees Kampioen U22, werd vorig jaar bij het Senioren EK in Den Haag 17de en bij de DELA Beach Open van vorig jaar 9de.  

Stubbe en Van Iersel moesten flink aan de bak in de KO ronde tegen Rusland, dat met een lage foutenlast speelde. De eerste set ging gelijk op tot aan 19-19, bij die stand gign Rusland de time out in. Nederland kwam via een ace via de netband op 21-20 en won even later met 23-21. Op matchpoint in de tweede set bij 20-17 kwam het Russische duo via een Oranje foutserve en een kill – block nog terug naar 20-19, voordat Oranje het afmaakte.

De 2-0 zege geeft Stubbe van Iersel toegang tot de achtste finale, van Iersel daarover: “Ik ben heel blij dat we nog in dit prachtige toernooi zitten en heb nu al veel zin om vanavond weer te spelen.” Dan treffen de Oranje dames het Spaanse duo Liliana/Elsa. Ik weet dat de duels tegen Spanje altijd spannend zijn, die meiden geven nooit op en je moet een bal drie keer slaan voor die op de grond is.”

De achtste finales:

Liliana/Elsa vs Stubbe / van Iersel:  Joy Stubbe en Marleen van Iersel moesten genoegen nemen met een negende plek op het DELA Beach Open. In de achtste finale moesten ze duidelijk hun meerdere erkennen in het ervaren Spaanse duo Liliana/Elsa via de setstanden 21-15 en 21-18. Vooral in de eerste set wisten de Nederlandse dames niet goed in hun spel te komen, in de tweede set herstelden ze zich daarvan.

Maar op de belangrijke momenten sloeg het Spaande duo hard toe. Blokkerend maakten ze het verschil en wonnen ze van  een teleurgestelde Stubbe en Van Iersel. Stubbe: “Het was een lastige, pittige wedstrijd tegen de Spaanse routiniers. We probeerden wat dingen, we kwamen dichterbij maar het was niet genoeg. Zuur.”

Ook van Iersel had op meer gehoopt: “Dit is op dit moment heel teleurstellend, zeker in eigen land wil je verder spelen en een sterke prestatie neerzetten. Maar dit is pas het eerste toernooi van het seizoen, we hebben nog genoeg tijd om beter te worden.”

Keizer / Meppelink vs Jupiter / Chanereau.  Na een driesetter hebben Sanne Keizer en Madelein Meppelink zich geplaatst voor de kwartfinale van het DELA Beach Open.

De eerste set tegen het Franse duo ging met 19-21 naar Frankrijk, daarna knokte de regerend Europees kampioen zich met veel moeite naar de kwartfinale. De tweede set werd wel overtuigend gewonnen met 21-13, maar niemand gaf nog iets voor de kansen van de dames van Beachvolleybal Team Nederland in de beslissende derde set. Frankrijk nam een voorsprong van 6-10 en kwam vijf keer op matchpoint. Maar Keizer en Meppelink toonden karakter en sleepten de winst uit het vuur: 18-16.

Keizer: “Dit was een hele bizarre wedstrijd, we hebben zo wisselvallig gespeeld met aardig wat dipjes. Toch hielden we ons hoofd er op de een of andere manier bij en ik heb veel aan Madelein te danken, die deed de beuk er nog even in aan het eind.” Meppelink keek al vooruit. “Er zit nog meer in, we zijn groeiende. We laten elke wedstrijd meer en meer goed spel zien, nu nog iets constanter.”

Vandaag staan ze om 13.20 uur in de kwartfinale tegenover het Finse team Lahti / Parkkinen.

gh @ Viier op Volleybal. bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.