Vizier op volleybal

 

Twentse trainers 1AD over competitiestop

VoV, 20-03-2020. 3:55 uur. In de Eerste divisie A bij de dames zijn Twentse clubs sterk vertegenwoordigd. Met Wevo, Krekkers, Apollo 8 II, Dynamo Tubbergen, Set-Up ‘65 II, Rosstars en WVC Volley wordt op meer dan de helft van de twaalf plaatsen van de ranglijst door teams uit Twente ingenomen. De huidige situatie in de stand aan kop is 1> Veracles 17-71, 2> Wevo 17-56. Onderin is Dash 10de met 16-27, VCV 11de met 16-27 en VC Zwolle 12de met 17-21.

We mailden: “Nu de Nevobo heeft besloten voor een competitiestop voor het seizoen 2019/ 2020 zijn we wel benieuwd hoe de trainers van de Twentse teams die in 1AD uitkomen over verdere afdoening van het seizoen denken.” Met de PS: “Wat doe je toch met al die vrije tijd?

Gerjan Heerkes van Wevo begint met het laatste, de invulling van de vrije tijd nadat hij heeft verteld dat zijn dagelijkse werkzaamheden met PREADYZ gewoon in volle omvang doorgaan.

“De avonden in de sporthal, tja die tijd heb ik wel over, maar ja, ik heb een (bijna) nog grotere hobby en dat zijn mijn postduiven. Die krijgen nu extra aandacht en bovendien heb ik ook nog drie schoolgaande kinderen thuis, en die krijgen nu thuis les he.

Qua competitie: Uiteraard heerst bij ons bovenal de trots dat we in ons debuutjaar nu afsluiten op plek 2. Dat hadden we liever na 22 wedstrijden willen bereiken, maar ook daarnaar waren we mooi op weg. Wat mij betreft wordt Veracles als kampioen uitgeroepen, die hadden wij niet meer ingehaald. Alleen kunnen ze daar niet het woord ‘ongeslagen’ aan toevoegen, want wij hadden wel plannen voor de wedstrijd in Groningen, waar zij aankomende zaterdag (als ik goed heb gerekend) de vlag hadden kunnen hijsen, bij een grote zege op ons. Maar goed, dat zullen we nu nooit weten.

Gisteren las ik iets over promoveren en degraderen. In mijn beleving zou het een oplossing zijn om de kampioenen te laten promoveren, en de teams op de degradatieplaatsen te laten degraderen op basis van de huidige standen. Volgens mij zou je de hele PD-serie weg moeten laten vallen, gezien de omstandigheden.

Volgens mij doen ze dat in Duitsland ook zo. Vervolgens zou je kunnen kijken hoe de nieuwe speelklassen eruit zouden komen te zien. Als je vervolgens de terugtrekkingen ook in die lijst verwerkt, en de vrijwillige degradaties, dan krijg je een opgeschoonde lijst. Vervolgens bepaal je waar de ruimtes ontstaan. In plaats van de PD of opvulling, zou je betrokken teams/verenigingen kunnen uitvragen, waar ze zouden willen spelen.

Die wensen moeten geïnventariseerd worden en in de geschoonde lijsten worden verwerkt. Vervolgens kijk je waar het gaat knellen. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen zou je daar beslissingswedstrijden kunnen laten spelen, maar ik denk dat je dat tegen die tijd ook nog kunt bekijken. Wie weet spelen we in september nog helemaal niet.
Wij hebben in ieder geval aangegeven bij de bond, dat we niet (alweer) wensen te promoveren.

Gertjan ter Harmsel, die van Krekkers naar WVC Volley switcht: “De vrije tijd probeer ik maar zo goed mogelijk in te vullen. Ik heb een mentorklas, die ik toch wat moet ondersteunen, zelfstandig werken en overzicht houden is voor een aantal leerlingen nog best moeilijk. Maar dat geeft niks, meer kan ik op het moment niet voor ze doen als LO docent. Verder bleek er genoeg werk in de tuin, dus tot op heden nog geen lange dagen. Echter moeten we nog wel even op deze manier door, dus we gaan het zien.

Wat de competitie betreft vind ik het erg jammer allemaal, maar uiteraard begrijpelijk. Echter moet de bond een keuze maken en dit niet bij clubs neerleggen. Mening vragen mag, maar sprekend vanuit 1AD zal Veracles er graag uit willen maar zullen Dash, Zwolle en VCV graag willen blijven. Daar kom je dus niet uit.

Mijn voorstel zou zijn om alles wat rechtstreeks promoveert/degradeert door te voeren (met de huidige stand) maar geen P/D of opvulling te spelen. Veracles staat terecht bovenaan bij ons, maar ook de degradanten staan waar ze nu horen. De rest daartussen heeft dan geluk of pech. Met Krekkers zaten we in een prachtige serie waarin ik zeker kansen zag en zie om alsnog tweede te worden. Dat er dan geen opvulling voor de topdivisie wordt gespeeld is dan een ‘’overmacht situatie’’.

Thijs Prins Apollo 8 dames 2: “Laat ik beginnen met het feit dat volleybal momenteel totaal onbelangrijk is in het licht van alle humanitaire, economische en maatschappelijke ontwikkelingen. En dat er geen juist antwoord op je vraag bestaat. Je doet altijd teams tekort, wat je ook beslist. Uiteraard kan ik wel mijn eigen mening geven en die is als volgt:

Het stoppen van de competitie is niet meer dan logisch en zorgt er dan gelijk ook voor dat je geen kampioen kunt benoemen.

Generiek zou ik wel voor een vorm van promotie/degradatie opteren. Omdat niet alle ploegen in de 2e helft van de competitie al tegen elkaar gespeeld hebben, zou de stand van halverwege de competitie aangehouden kunnen worden.

Voor de Nevobo zou het goed uit te zoeken moeten zijn in hoeveel van de gevallen deze overeen komt met de huidige stand. Als dat percentage groot is, zo doorvoeren. Is er een groot verschil, dan misschien toch nog eens kijken of niet beter de stand van dit moment genomen kan worden (al heb je dan het probleem van een verschillend aantal wedstrijden en verschillende tegenstanders).

Als ik sec naar 1A kijk dan staat buiten kijf dat Veracles met kop en schouders boven de Eerste Divisie uitsteekt en dus zou moeten promoveren. Voor hun maakt het niet uit of de ranglijst van dit moment of die van halverwege genomen wordt, in alle gevallen staan ze bovenaan.

Ik zou hier kiezen voor één promovendus per Eerste Divisie (conform de oorspronkelijke regels) en dus twee degradanten uit de Topdivisie. Dit zouden voor mij dan Donitas en PDK Huizen zijn. Donitas staat stijf onderaan en PDK is nog in gevecht met US, maar heeft beide onderlinge duels met ze verloren.

In 1BD kan ik niet zo goed kiezen, want Tilburg en Activia zijn aan elkaar gewaagd en hebben nog maar één wedstrijd onderling gespeeld. Laat ik graag aan anderen over om iets van te vinden.

Qua degradatie is er in 1A maar één echte kandidaat, VC Zwolle II, met daarbij aangetekend dat die met Zwolle III als hoogst genoteerde ploeg in de 2e divisie gelijk ook weer terug zouden keren. De tweede degradant zou, ondanks hun recentelijke opmars, Dash zijn, omdat zij een slechter onderling resultaat hebben in vergelijking met VCV, die een gelijk aantal punten heeft. Zoals gezegd, elke keuze leidt tot onrechtgevoelens bij het ene of andere team. P/D zou ik niet meer spelen.

En op je vraag wat ik met mijn tijd doe: “Voorbereidingen voor het nieuwe seizoen treffen (Jasper en ik gaan nog een jaar door als begeleiding van Dames2), video’s van trainingen en clinics bekijken en wat extra privé tijd met de familie. Eigenlijk vergelijkbaar met de zomerstop. Alleen nu wat langer.

Dennis Polman van Dynamo Tubbergen:  “Ja, het blijft lastig! Veracles steekt met kop en schouder boven de rest uit, is voor mij de kampioen van dit seizoen. Onderin een heel ander verhaal voor meerdere ploegen. Dynamo netjes 5de, verrassend zegt iedereen en dat is ook wel voor een deel zo.

Mijn mening, streep eronder en strik erom, seizoen volgend jaar opnieuw spelen met dezelfde teams. Zuur voor diegene die wilden promoveren, zoet voor de mogelijke degradanten.

Wat ik het meeste mis is de meiden op training en de wedstrijden. Geen spanning en zelfs alle analyses en voorbereiding klaar van dit seizoen. Veel geleerd en met volle moed op naar nieuwe seizoen.

In de verkregen vrije tijd: klusjes in huis, voorbereiding vakantie (rondreis west kust Amerika met mijn drie dames (in juli/aug) en nog wat achterstallig video editing werk, veelal volleybal en vakantie. Voor de rest, blijf allemaal gezond en hopelijk tot komend seizoen

Damir Colo Set-Up ’65 Dames 2: Ter herinnering aan dit bizarre sportseizoen zou ik het wel gepast vinden om het seizoen 2019/2020 leeg te laten in de geschiedenisboeken, zodat er later altijd aan teruggedacht kan worden wanneer mensen vragen waarom dit jaartal geen kampioen heeft. Bij iedere kampioen in elke sport zullen er in de toekomst (soms terechte) vraagtekens gezet worden, wat afbreuk doet aan een titel.

Daarom vind ik ook dat er geen officiële kampioen uitgeroepen moet worden, vooral in de competities waar het nog alle kanten op kan. Bij ons in 1AD is het overduidelijk dat Veracles kampioen wordt en de ambitie heeft naar de Topdivisie te promoveren. Er zullen clubs zijn die sportief onderaan staan en ook een klasse lager willen spelen komend seizoen. Hetzelfde geldt voor de teams die nu koploper zijn.

In overleg zou er met die clubs een regeling kunnen komen om het komend seizoen in de gewenste klasse te spelen. Teamsamenstellingen zullen veranderen komend seizoen, wat geen garantie geeft dat bijv. Veracles weer bovenaan zal staan. Het zal in hun geval dus extra zuur zijn om de competitie over te moeten spelen zonder een kans te krijgen om te promoveren. Mocht de kans er zijn om na april nog enkele weken te kunnen volleyballen, zou een toernooiopzet (P/D) met de nummers 10/11/12 en 1/2 een optie kunnen zijn.

Zodat die teams nog kans hebben om te handhaven/promoveren. Voor de middenmoters zit de competitie er gewoon op, zodat de Nevobo zich kan focussen op de clubs waar nog belangen zijn. Al met al zullen er clubs teleurgesteld worden en zullen we er met z’n allen bij neer moeten leggen, wat de uitkomst ook wordt.

Tsja, wat doe ik met al die vrije tijd. Normaalgesproken ben ik zes dagen in de zaal. Ik werk nu vanaf thuis en in de avonduren sport ik voor mezelf, om toch nog actief te blijven. Veel meer kunnen we nu niet.

Frank van den Noort, die van WVC Volley naar Krekkers switcht: “Ja inderdaad! Wat moet je toch met al die vrije tijd. Het liefst was ik morgen nog gestart bij mijn nieuwe uitdaging. Echter is het vooralsnog onduidelijk hoe en wanneer ik daar aan de slag kan.

Ik snap je vraag. Laat ik van tevoren heel duidelijk zeggen dat de gezondheid van alles en iedereen vele malen belangrijker is. Dus dat uiteindelijk de competitie stop is gezet is een verstandig besluit van de bond. Ook zij staan met de rug tegen de muur.

Over onze eigen competitie het volgende. Een belangrijk item voor het aanwijzen van kampioenen of degradanten zal zijn of ze een één duidend besluit nemen wat voor alle competities geld of dat ze dit per competitie zullen bekijken. Laat ik helder zijn; een team als Veracles is de “dupe”. Zij verdienen absoluut een plek in de topdivisie. Maar oké, zo zal een team vanuit de 2e divisie ook graag richting de 1e divisie willen. Mede daarom ben ik van mening dat je dit per competitie moet bekijken. Kijk waar de verschillen al groot genoeg zijn op dit moment van spelen. (Of deel je aantal gespeelde wedstrijden door het aantal behaalde punten) Ook voor teams die nu onderaan staan.

Hoezo is het competitievervalsing wanneer je tegen de nummer 1 al hebt gespeeld en je nog wedstrijden “tegoed” hebt tegen de onderste twee teams? Het is één competitie, en daarin presteer je of niet. Wedstrijd voor wedstrijd. Goed, ik wens de bond tenslotte veel wijsheid toe.”

Helaas hadden we geen actueel mailadres van Helmuth ter Braack, die afgelopen seizoen trainer/coach was bij Rosstars.

gh@ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, Rudy van ’t Rood, Elise Goosen-Haarhuis.