Uitzeges Apollo 8, Sliedrecht en Sudosa-Desto

VoV, 03-11-2022. 4:05 uur. In de Eredivisie dames stonden gisteravond drie wedstrijden op het programma. Apollo 8 ging op bezoek in Zwolle, Voltena ontving landskampioen Sliedrecht Sport en Eurosped speelde de eerste thuiswedstrijd tegen debutant Sudosa-Desto.

In Zwolle maakte Apollo 8 zijn opwachting. De ploeg uit Borne is de huidige koploper, VC Zwolle de ambitieuze uitdager, die afgelopen weekend uit een 3-0 nederlaag bij VC Sneek moest incasseren en dat bij hun eerste thuiswedstrijd ongetwijfeld recht wilde zetten.

Met een snelle voorsprong in de eerste set via een serveserie van Jet Kok (5-1 en 7-2) onderstreepten ze dat nog eens. Bij 13-13 was Apollo 8 er voor het eerst naast, bij 17-18 waren ze er voorbij. Voormalig Apollo speelster Tess de Vries hield Zwolle in de finale bij 20-21 en 21-22 op een puntje afstand, Jorieke Bodde sloeg Apollo na 21-23 naar de 21-25 setzege.

Apollo domineerde de tweede set op alle onderdelen en kreeg bovendien de nodige kadootjes van VC Zwolle middels foutieve opslagen. Na de 5-8 liepen ze uit naar 8-16 en op 12-24 besliste Marije ten Brinke de set voor de 0-2 stand.

In de derde set losten de teams elkaar aan de kop met enige regelmaat af De 11-9 werd 12-13 en de 14-13 werd 14-16, waarmee Apollo een gaatje had geslagen. VC Zwolle kwam er bij 18-18 weer naast, waarna eerst een kill-block van Lotte van der Horst en Carlijn Koebrugge en daarna een blokpunt van Jorieke Bodde voor 18-21 zorgde en Apollo daarmee richting een 0-3 in sets leek te gaan. Lara Hendricks bracht VC Zwolle met twee scores terug in de set (23-23) en de twee Zwolse aces stelden het verlies/ de winst in drie sets uit.

In set vier kwam Apollo na een paar uitgeslagen aanvallen van Zwolle met 2-5 voor, de inhaalrace bracht de thuisploeg op één puntje bij 12-13, tot 14-15 konden ze blijven volgen, waarna de serve van Carlijn Koebrugge met o.a. een ace via de netrand, het beslissende verschil naar 14-19 maakte. Apollo liet zich daarna niet meer in de problemen brengen en via 16-21 (time out Zwolle) werd de set met 19-25 en de wedstrijd met 1-3 gewonnen.

Bij Apollo 8 werd Rianne Vos met 13 punten topscorer. Hetzelfde aantal maakte Lara Hendricks voor VC Zwolle. Jorieke Bodde en Marije ten Brinke waren met 5 en 4 blokpunten sterk aan het net.

Voltena opende sterk tegen Sliedrecht Sport. In de openingsset maakten ze van een minimaal verschil bij 17-15 een 20-15 voorsprong en dat gaatje kreeg Sliedrecht niet meer gedicht. Met 25-20 pakte de thuisploeg de eerste set.

Daarna waren de gasten in de tweede set de bovenliggende partij. De verschillen op het scorebord waren gering (5-7, 10-13, 12-15) tot aan het middendeel van de set, vervolgens nam Sliedrecht verder afstand (13-19, 16-22) en won met ruim verschil (19-25)

De derde set was spannend, Voltena knokte zich een paar keer uit achterstand terug op gelijke hoogte (7-12 werd 12-12, 19-21 werd 23-23) maar moest in de allesbeslissende fase van de set het voordeel aan de bezoekers laten. Sliedrecht pakte de set met 23-25 en kwam zo op 1-2 in sets.

In de vierde set besliste de landskampioen de wedstrijd voor zich. Na de 10-18 koersten ze op de volle buit af, die ze wat later ook met de derde setwinst op rij binnenhaalden.

In de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen ging Eurosped thuis met 0-3 onderuit tegen debutant Sudosa-Desto.  Via de setstanden 24-26, 22-25 en 23-25. Een forse domper na de uitzege van afgelopen zondag bij FAST.

Met een eigen score van 49 om 52 punten en een foutenlast van 24 om 20 punten had Sudosa op deze twee scorende onderdelen in totalen het voordeel aan hun kant.  Serverend werd het 2/9 (aces minus foutserves), aanvallend 21/ 23 (scores minus fouten) en blokkerend 12/10.

Bij Sudosa-Desto waren Paula Boonstra en Manon Torenbeek met 16 en 11 punten de meest scorende speelsters, bij Eurosped kregen Lavinia Maiorano en Maureen van der Woude met 14 en 10 punten de meeste scores achter hun naam.

Eurosped begon met een redelijk ruime voorsprong (19-15) aan de big points in de eerste set. Eigen fouten deden het verschil vlot teniet (21-22), waarna Sudosa bij 21-24 op setpoint kwam. Met twee aces van Sarah Knol kwam Eurosped weer op gelijke hoogte, waarna Sudosa met een gelukje, ace via de netrandband, de 24-25 in setwinst veranderde.

In set twee liepen de bezoekers uit Assen na een 9-10 tussenstand met een score van vijf om tien punten uit naar 14-20. Eurosped ging na de dubbele wissel in de achtervolging en kwam via 16-20 en 18-21 bij 22-22 op gelijke hoogte. De finale was daarna opnieuw voor de bezoekers. Zij waren effectiever in het benutten van de kansen en pakten via 22-25 een 0-2 voorsprong in sets.

In de derde set kantelde de winstkansen voor Eurosped naar Sudosa nadat de thuisploeg tot 17-16 aan de leiding was gegaan. Het breakpoints voor 17-18 kreeg bij 20-23 een vervolg, waarna de bezoekers met 23-25 de tweede winst op rij, hun eerste uitzege in hun debuutjaar, binnenhaalden.

Voor vanavond staan er twee wedstrijden op het programma. VV Utrecht krijgt VC Sneek op bezoek en SV Dynamo is de gastheer voor FAST.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.