Vizier op volleybal

 

US grafieken verbergen torenhoge emoties

VoV, 15-04-2019. 9:25 uur. Slaperig en duf zaten we met US heren 1 in de kleedkamer. De laatste wedstrijd van de competitie stond op het programma. Jorrit sprak over de tegenstander. Bas en Hidde staarden voor zich in het niets. Hidde omdat hij wist dat dit zijn laatste wedstrijd zou zijn. Bas omdat hij enkele uren later in Lissabon zou zijn. Jorrit ging verder. Dat hij een emotionele speech had. Deze was hij echter kwijt geraakt. Enkelen konden er wel om grinniken.

Met Hidde, Olaf, Midas, Jaap, Casper, Joris en Bram startten we de eerste set. 9-5 vóór, het was geen goed spel. De ommekeer kwam halverwege deze set. Met een achterstand van 15-19 was het hoogst haalbare om deze set met 20-25 te verliezen. De dubbele wissel van Bas en Johan voor Olaf en Joris haalde weinig uit. Hidde werd er uitgehaald.

Tijdens de tweede set ging, werkelijk waar, alles mis. Passfouten, servefouten, op midden werd niks gescoord, verdediging en rallyballen waren dramatisch. Versterkt door een passer loper van VCN die met machtige klappen ons vernederde liep VCN al snel uit. Kelvin kwam er in voor Bram. Remco zei dat het er sterk op leek een 0-4 op de broek te gaan worden. Dat hadden we dit seizoen nog niet meegemaakt. Zover was het dan nog niet. Maar met het verlies van 14-25 in de tweede set  stond er wel een goede basis voor een zakelijk 0-4 verlies.

Gerrit-Jan stond er de derde set nog steeds in, hij was er de tweede set voor Hidde ingekomen. De derde set speelde hij zijn beste wedstrijd op de passerloper positie van het hele seizoen. Het ene balletje rechtdoor na het andere. Hij solliciteerde naar de ‘beste-us-er-van-het-veld’. Mede dankzij hem werd het geen 0-4 verlies. De derde set werd bewonderenswaardig met 25-17 gewonnen.

“Gerrit-Jan (-) Muis! Gerrit-Jan (-) Muis!” werd er gescandeerd. De derde set trokken wij dit spel door tot 18-15 voor. Op dat moment mocht Gerrit-Jan de bal van de wedstrijd serveren. Een foute opgooi. Veel te ver voor zich. Een verrekking in de musculus Quadratus Lumborum. Een korte “Oe!” liet Gerrit-Jan zich ontglippen. De bal werd geserveerd van rechtsachter. De bal ging richting de bank van VCN. Omdat Midas en Bas vóór de wedstrijd de bevestiging van het net aan de palen zeer hoog hadden gehangen, stond deze draad schuin. Het is moeilijk uit te leggen, maar als je weet wat ik bedoel, is het al een stuk makkelijker om te begrijpen.

De coach van VCN spreidde zijn handen al om de bal te gaan vangen. Hidde dacht op dat moment aan zijn service tegen Fusion (die ene, tegen de basket). Deze serve van Gerrit-Jan leek van hetzelfde kaliber te gaan worden. Niemand had er echter rekening gehouden, dat Midas en Bas het net hadden opgehangen. De bal veranderde op een halve meter naast de antenne via de schuinstaande draad van richting. Gerrit-Jan keek niet eens. Hij wist toch al wat ging gebeuren. De bal zou uit gaan. Iedereen die wel keek zag de bal via de draad toch in vallen. Buiten de antenne om. Gegrinnik en jolig gejuich omdat deze bal inviel. Best grappig eigenlijk. Hoe krijg je het voor elkaar Gerrit-Jan?

De passers liepen weer naar hun plek. Het zou nog knap lastig worden. Met deze foutserve zou het 18-16 worden. Jorrit was al druk in overleg met Lisa of er nog een dubbele wissel gedaan moest worden. Bijna werd er naar onze eigen Gerrit-Jan een smalend tekstje geroepen: “En na zo’n bal….” Wat gaf de 1e scheidsrechter op dat moment ineens aan? Een punt voor US… Wij vonden het hilarisch. Enfin. De 2e zal toch wel hebben gezien dat die bal buiten de antenne om ging? VCN protesteerde terecht dat het eigenlijk hun punt was. De 2e scheidsrechter kon opheldering geven. Het gebeurde immers pal voor zijn neus. Hij keek als een konijntje op de snelweg dat in de koplampen van een naderende auto kijkt. Met grote ogen en open handen schudde hij zijn hoofd. In lichaamstaal sprak hij: “ik heb niks gezien”. Het punt ging dus naar US.

De emoties van de twee teams konden niet meer verschillen. Wij vonden het een grote komedie, lachten ons krom en brede glimlachen werden getoond. VCN was op haar beurt niet te genieten. Een kind dat straf krijgt terwijl het niks heeft gedaan. VCN kan in ieder geval één ding van ons leren. In 3 of 4 eerdere wedstrijden zijn wij ook wel eens benadeeld door scheidsrechters. En niet met één punt. Maar met meerdere (wat vandaag voor VCN ook het geval ging worden). Hoe wij onze frustratie uiten en er mee omgaan is verstandiger dan hoe VCN dat doet. VCN spelers wachten om iets te roepen op hun beurt. Daardoor is goed te verstaan wát er precies wordt gespuid.

Als wij onze ontevredenheid uiten, doen wij dat voornamelijk bij dove scheidsrechters. Maar bovenal, wij doen het allemaal tegelijk. Hierdoor hoort de arbitrage niet precies wat er wordt geroepen. Bij VCN werd iets onfortuinlijks geroepen en ze kregen geel. Dat is een waarschuwing. Nog geen man overboord.  Daarop werd gereageerd door wederom te schelden. Daarop kregen ze rood. Dat was dus nog een bonuspunt voor ons. Je hoorde ons niet klagen. Kortom, goeie serve Gerrit-Jan! De set ging met 25-20 naar ons.

De vijfde set werden er weer punten aan ons gegeven. Door de scheidsrechter en door de spelverdeler van VCN. Hij speelde iemand vrij die nog juist zo zijn best deed om op tijd een omloop val te kunnen spelen. Iedereen was aan vakantie toe. Luilekkerland. Sjakie in de chocoladefabriek. Wat een geluk! De tweede scheidsrechter voelde zich niet goed bij een bejegening en liep naar de 1e toe om er iets aan te doen (mogelijk weer rood). De 1e gaf aan dat hij er niks mee ging doen. De 2e liep vervolgens weg. ‘Wat deed hij er toe?’ moet hij hebben gedacht.

De volleybal wedstrijd kreeg een bittere nasmaak. Bitter, omdat de 2e scheids misschien wel een halve gare is, maar hier ook voor zijn lol is. Hij net als wij een hobby uitvoert. VCN was helemaal van de leg. Niks lukte meer bij ze en de 15-6 stond snel op het bord. Wie was de grootste verliezer? Hidde? Omdat hij geen publiekswissel heeft gehad? Jorrit? Omdat hij zich niet aan zijn voornemen qua wisselen heeft gehouden? Bas?Omdat hij bijna het vliegtuig miste? VCN omdat het 1-3 had moeten winnen? VCN omdat het verloren heeft? VCN omdat enkelen het hoofd verloren?

De 2e scheidsrechter omdat hij een kutmiddag had? De 1e scheidsrechter omdat hij, na het niet steunen van de 2e, vanaf nu op een lager niveau wordt ingedeeld? De 2e spelverdeler omdat hij aan het net trok om het te laten lijken dat wij netfout maakten? De passerloper van VCN omdat hij geen B-league of A-leaugue speelt en dit prima aankan? Misschien waren wij zelf wel de grootste verliezer. US heren 1. Wanneer je jezelf een jaar lang tekort doet. Dus verliest van jezelf. Door jezelf. De inflatie van US heren 1 in het seizoen 2018-2019. Er moet wat gebeuren.

gh @ VoV, verslag van Bram Koolstra, US Heren 1.