Vizier op volleybal

 

US heren 1 gooit alles op een grote hoop

USbedanktsponsorenRSZ

Het klinkt als een slecht articulerende kleuter die snotterend toegeeft dat hij weer in zijn broek heeft geplast: de Nevobo, en haar ledenaantal (zie tabel 1). Ze zou alle eigenwaarde overboord moeten zetten, schoon schip moeten maken en het roer om moeten gooien, in plaats daarvan probeert ze water naar de zee te dragen.

Tabel 1. Aantal leden bij de Nevobo in duizendtallen: 1994-154, 1997-148, 2000-136, 2003-127, 2006-128, 2009-125, 2012-117, 2015 -114.

Van 1994 – 2015 is het aantal leden per jaar met 1.857 afgenomen. Je hoeft geen groot mathematicus te zijn om te berekenen dat we over 61,4 jaar (2076) een Nevobo met 0 leden hebben.  Om dit effect tegen te gaan heeft zij een zeer pakkend betoog geschreven:

“Hoe meer leden, hoe meer slagkracht. Hoe groter onze community, hoe meer invloed wij kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld overheden en onderwijs. En hoe aantrekkelijker de volleybalsport wordt voor grote sponsoren. Daar profiteren we allemaal van!”

Een armzalige poging, praatjes vullen namelijk geen gaatjes. De Nevobo weet zelf ook wel dat het een zinkend schip uit de gouden eeuw is. Maar het zou ons niets verbazen dat het een vooropgezet plan is van Staps en al, omdat ze dan de NeBe(Vo)Bo kunnen oprichten. Lekker met de voetjes in het zand of samenwerken met de zuiderburen.

Is er dan alleen maar kritiek te leveren? Neen, gelukkig zijn er ook noemenswaardige positieve punten te melden. Zo krijgen scheidsrechters, in het seizoen 15/16, een bonus niet hoger dan de Balkenende – norm, stelt men een onderzoek in naar animo voor telling als bij sjoelen of basketbal en worden alle beker – voorronde – wedstrijden tot de finale in een zogeheten ‘best –of – one – set’ met oude telling gespeeld.

Maar nu hebben we weer genoeg woorden geweid aan een volleybalbond die het liefst hele dagen op het strand ligt. Het is tijd voor belangrijker zaken, namelijk de volleybalwedstrijd tussen US en Peelpush.

Laatstgenoemde was met maar één doel naar de hoofdstad afgereisd: zo min mogelijk parkeergeld betalen. Derhalve werd het een zeer eenzijdige wedstrijd die binnen 50 minuten was gespeeld. Toch dienen er een paar dingen te worden benoemd. Een sprongservice van een Pilspoesje die wanneer we ergens in de buitenlucht hadden gespeeld (straks brengen we de bond nog op een idee) in een baan rond de aarde terecht was gekomen. Een arbiter met ogen in het achterhoofd, die van geluk mag spreken dat het Amsterdamse publiek uitermate beschaafd is anders was hij nog tijdens de wedstrijd de sporthal uitgezet. En een spelverdeler van 1 meter 30 die een punt scoort. Ja beste lezers, u heeft iets gemist. 

US nam in stijl afscheid van Domenico, Christophe en Niek. Die laatste kreeg een welverdiende publiekswissel en zal in de toekomst de Noordoostpolder (on)veilig maken. Domenico is van plan een Siciliaanse bistro te beginnen en zal zijn gasten persoonlijk juridisch servies verstrekken. Domenico: “Ik ben van plan een Siciliaanse bistro te beginnen en zal mijn gasten persoonlijk juridisch servies verstrekken.” Christophe heeft altijd een functie geambieërd in de Staten-Generaal. Hij etaleerde: “Een herwaarderingsreserve is wezenlijk anders dan een distributieve honoreringsregeling, een kind kan de was doen.”

Afgelopen jaar hebben wij als nieuwkomer in de topdivisie een goed jaar gedraaid. Het was een seizoen als nooit tevoren en het zou zonder problemen kunnen worden verfilmd. Helaas hebben we redelijk wat blessureleed gekend. Toch hoort dit bij volleybal (zie tabel 2). Verzwikken, contact met de bal en/of neerkomen na een sprong zijn risico’s. Enkelblessures en blessures aan handen en vingers zijn gangbaar naast blessures aan schouder en knieën. De meest in het oog springende ziekenopname is de achillespeesblessure.

Tabel 2: Blessures opgelopen tijdens volleybal per jaar: Totaal aantal 170.000. Medisch behandelde blessures 61.000. Waarvan door huisarts 34.000 (aantal behandelingen 46.000), Fysiotherapeut 33.000 (aantal behandelingen 230.000), spoedeisende hulpbehandelingen 4.700 en ziekenhuisopnames na SEH – behandeling 160.

Gelukkig hebben wij dit aardig kunnen opvangen met heren uit het 2e en 3e (Tymen, Tom, Dirk, Kelvin en Kevin), waarvoor dank. Ook dank voor assistent-coach Rogier (spreekt men uit als Roger). We hadden dit seizoen niet kunnen draaien zonder hulp van: Cafe Buhrs, Hot Item, Banne Sports, het USC, Bauke Houtsma namens Groenhorst Almere, Melita Mertens en Matthy Huijbers namens Syntecmed. Super!

De heroïsche selectie van US heren 1 2014/2015  wil ik graag nog een laatste keer voor het voetlicht brengen.

Domenico is een goede jongen met het hart op de juiste plaats.
Luigi is een wereldverbeteraar en houdt van gepassioneerde liefde.
Christophe is een volleybalfanaticus en is breed georiënteerd.
Niek heeft een sterke mentaliteit en is een hele lieve papa.
San is aan de ene kant gevoelig en aan de andere kant zit zijn rug.
Bas heeft een sterk bindend vermogen waar hij zelfs de problematiek in het Midden-Oosten zou kunnen oplossen, verder kan hij veel dragen.
Nick is een nette jongen, hij eet altijd met mes en vork en doet dat soms ook crescendo.
Gerben is en wil gezelligheid, daarbij slaat hij een biertje niet over maar achterover.
Lennart geeft vaak geld aan de armen, meer dan aan de benen en dit zou zo maar zijn woordgrapje kunnen zijn.
Jaap is het meest volwassen, hij laat anderen altijd in hun waarde en drinkt halfvolle melk.
Oliver is het zonnetje in huis en heeft zijn horizon al lang verbreed.
Tiffany is weg, en lijkt nog het meest op een rups – cocon – vlinder evolutie, momenteel op zoek naar lekkere nectar.
Bram zou gaan slapen als de wereld morgen vergaat. Wat zou u doen? SMS: “prioriteiten of kwaliteitsjaarverslag” naar 3371 en win!

Na een jaar Topdivisie concludeerde Niek: “Een dikke spelverdeler met een grote mond, die nachten niet geslapen heeft vanwege een pasgeboren baby, kan prima meekomen in de topdivisie. Dit is typerend voor het Nederlandse volleybal.” en daarmee slaat hij de spijker op de kop aldus aanvoerder Diepenveen. 

(Bron US heren 1. Foto idem)