Valse start voor mannen Apollo 8.

VoV, 14-01-2019. 13:01 uur. Zoals u wellicht weet is het Apollo 8 Heren 1 gelukt om 2018 af te sluiten als trotse koploper van de 2e divisie. Een mooi resultaat, maar mensen die denken dat Apollo 8 al kampioen is leiden vast aan confabulatie, want de competitie ligt nog volledig open. De tweede helft van de competitie wordt gestart met slechts enkele punten voorsprong op de concurrentie, waardoor ook in 2019 de Bornse heren elke wedstrijd winnend proberen af te sluiten.

Afgelopen weekend mochten de mannen aantreden tegen BVC’73 uit het pittoreske Barchem. Na het vinden van de hal in Barchem en het inspecteren van de zaal was iedereen enthousiast. Nee, de vloer leek niet van schuimrubber zoals de Bornse Veste, maar de ruimte was uitermate geschikt voor deze interessante wedstrijd in de 2e divisie.

De selectie van Apollo 8 was voor deze wedstrijd compleet en bijna iedereen was fit uit de feestdagen gekomen. De wedstrijd werd begonnen met Tijmen, Bas, Rob, Abe, Coen, Mats en libero Robbin. Na een haperende start tijdens de eerste paar punten leek Apollo in het begin toch snel de leiding te nemen. Deze voorsprong werd uitgebouwd tot 10-13 in Borns voordeel. Vanaf dat moment kantelde de set echter en wist BVC beter in haar spel te komen. De thuisploeg wist de leiding te pakken en gaf dit niet meer weg. Met 25-22 ging de eerste set naar de nummer 8 van de competitie.

De tweede set was eigenlijk een kopie van de eerste. Waar Apollo in het begin nog een voorsprong wist te pakken, werd deze eenvoudig weggegeven. Persoonlijke fouten in zowel aanval als verdediging zorgden ervoor dat BVC de set eenvoudig naar zich toe kon trekken. Logisch gevolg was dan ook de 25-20 eindstand in deze tweede set.

In de derde set wilde Apollo orde op zaken stellen, maar dit leek geen eenvoudige opgave. Al snel stond er een 4-0 voorsprong op het scorebord voor BVC, waardoor Apollo 8 weer achter de feiten aanliep. Dit keer kon de achterstand wel omgebogen worden door de koploper, waardoor er halverwege de set een voorsprong (12-16) voor Apollo genoteerd kon worden. Deze voorsprong kon dit keer wel vastgehouden worden door de bezoekers en de set werd relatief eenvoudig gewonnen: 19-25.

In de belangrijke vierde set ging het constant gelijk op tussen beide ploegen. Blokkerend stond BVC haar mannetje (daar was geen dactyloscopie voor nodig om te zien wie die ballen blokkeerde), maar Apollo 8 kon door goed verdedigend spel en goede servedruk de leiding nemen in deze belangrijke set. Halverwege de set was de voorsprong gepakt door Apollo en wist het op goede inzet de set binnen te slepen. Met 22-25 werd een beslissende vijfde set afgedwongen.

Een gelijke stand, wie zou de overwinning pakken in deze eerste wedstrijd van 2019? Ook deze vijfde set ging gelijk op, waardoor er in het midden van de set een gelijkspel werd genoteerd (8-8). Helaas voor Apollo wist BVC vanaf dat moment een versnelling hoger te schakelen en werd de vijfde set een prooi voor de thuisploeg (15-9). Daarmee ging de wedstrijd met 3-2 naar BVC.

Een valse start voor de mannen van Apollo 8, die hopen zo lang mogelijk de eerste plaats vast te houden. Geluk bij een ongeluk, nummer 2 VoCASA morste ook punten, waardoor de voorsprong van vier punten op de nummer 2 is blijven staan. Het is duidelijk, er moet nog het een en ander gebeuren bij Apollo 8, want volgende week komt VoCASA op bezoek in de Veste.

Apollo 8 zal er alles aan doen om de punten in Borne te houden, maar na de 3-1 overwinning in Nijmegen zal VoCASA erop gebrand zijn om punten mee te nemen. Waar, wanner en hoe laat? De Veste, zaterdag 19 januari om 18:00 uur!

gh @ VoV, verslag van Abel Talsma, Apollo 8 heren 1. Foto Jan van den Noort.