Van Polen via Griekenland naar Japan en retour.

VoV, 06-12-2021. 5:34 uur. De Nederlandse spelers en speelsters in het buitenland hebben met hun teams afgelopen weekend weer keihard voor de punten geknokt, de ene met wat meer succes dan de andere, een (beknopt) overzicht.

In Polen speelde Robbert Andringa met Olsztyn tegen Jastrzebski, de nummer twee van de ranglijst. Met 21-25, 18-25 en 20-25 leed zijn ploeg een 0-3 nederlaag. Andringa scoorde 7 keer, hij stond alle sets in de basis. Zijn ploeg staat vijfde met 10-20.

Dick Kooy won met SKRA Belchatow met 3-0 (22, 22, 22) van de nummer dertien van de ranglijst. Kooy scoorde 14 keer, zijn collega Atanasijevic werd met 21 punten topscorer. Belchatow is met 10-20 de nummer vier op de ranglijst.

Michael Parkinson speelde gisteren met Radom uit bij Luk Lublin. Hij begon in de basis, kreeg in de eerste set twee set ups, scoorde niet en stond vanaf de tweede set in de wisselhoek. Zijn ploeg verloor met 3-1. Via 25-13, 22-25, 25-18 en 25-14. Radom staat op de twaalfde plaats met 8 punten uit tien wedstrijden.

Lotte Groninger blijft in Oostenrijk met VC Tirol de naaste belager van koploper Linz. Ze staan als tweede vier punten achter, maar speelden een wedstrijd minder. Afgelopen zaterdag wonnen ze met 0-3 (12, 23, 23) bij Hartberg. Groninger stond alle drie sets in de basis en scoorde twee punten.

Maikel van Zeist won in Zwitserland met 3-2 van Nafels. Teams waren met 26-28 en 25-23 de eerste twee sets erg aan elkaar gewaagd, daarna werd het met 19-25 en 25-20 niet anders. De tiebreak ging met 15-13 naar Chênois Geneve. Van Zeist stond na een invalbeurt in de eerste set vanaf de tweede in de basis. Hij scoorde 10 keer en kreeg als rapportcijfer 6.7, het hoogste van allemaal. Chênois staat met 10-19 tweede, Amriswil blijft de koploper met 8-22.

Wessel KeeminK  was wegens ziekte nog steeds afwezig bij Karlovarsko, zijn ploeg won uit bij Brno met 0-3 (17, 22, 20). Rik van Solkema behaalde met Usti een 2-3 zege bij Ostrava. De eerste en tweede set werd met 22-25 gewonnen, die tiebreak was met 13-15 voor Usti. Van Solkema stond de eerste drie sets in de basis en scoorde 4 keer. Over zijn aanvallende scoringspercentage van 19% zijn geen jubelverhalen te schrijven. Karlovarsko staat tweede, Usti is de nummer acht op de ranglijst.

In Roemenië won Dinamo Bucuresti, met Ewoud Gommans vier sets in de basis, met 3-1 van Olimpia Titanii. Alleen de derde set moesten ze aan de bezoekers laten (30-32) de andere drie werden met 25-19, 25-19 en 25-16 gewonnen. Gommans scoorde 17 keer. Opmerkelijk waren de 23 (!) blokpunten van zijn team in vier set. De tegenstander scoorde blokkerend 6 keer. Ook de 10 om 3 aces waren ruim in het voordeel van Bucuresti. Maar de foutenlast van 18 om 33 zwaar in hun nadeel.

Met hun elfde zege bleef Panathinaikos koploper in Griekenland. Maret Grothues werd niet ingezet bij het duel tegen de hekkensluiter. Panathinaikos won met 0-3 (19, 19, 13) en had die scores binnen een uur en vijf minuten op het scorebord staan. De thuisploeg begon furieus (8-3, 16-15) maar moest daarna het verzet al snel een keertje staken. In de derde set was het na 1-8 en 8-16 vlot een keertje bekeken.

AOK Kifissia van spelverdeler Freek de Weijer leed op eigen veld een 1-3 nederlaag tegen koploper Olympiakos. Drie set konden ze de nummer één goed weerstand bieden, alleen in de derde bleven ze met 19-25 ver achter. De andere sets eindigden in 27-25, 23-25 en 23-25 in de vierde set, waarin de Weijer niet meer in de basis stond. In totalen kwamen de volgende scores op de borden. Aanval 44 om 53, blok 13 om 9, aces 10 om 2 en foutenlast 36 om 25. Freek de Weijer scoorde 3 keer, zijn ploeg staat vijfde (6-7), Olympiakos staat op 6-17.

Celeste Plak werkte met Himeji Victorina weer een dubbelprogramma af in het weekend. Ze waren op bezoek bij Hisamitsu Springs. Zaterdag wonen ze met 2-3 via 12-15 in de tiebreak nadat ze met twee keer 23-25 een 0-2 voorsprong hadden genomen. Zondag volgde daarop een 3-1 nederlaag. De 26-28 in de eerste en 25-23 in de vierde set waren weer nipt, daartussen had de thuisploeg met 25-16 en 25-15 heel veel voordeel.

Celeste Plak scoorde volgens ons zaterdag 30 keer en kwam zondag tot een totaal van 28 punten. Haar ploeg staat negende na 14 wedstrijden met 4 keer winst en 10 keer verlies.

In Turkije speelde Ziraat Bankasi thuis tegen Belediye Plevne. En won met 3-1. Twee sets deden de teams weinig voor elkaar onder. De tweede werd 23-25, de vierde 29-17. In die andere twee was Ziraat Bankasi met 25-20 en 25-16 de betere.

Wouter ter Maat liet 23 punten noteren, Bennie Tuinsta, die na een invalbeurt in de 2de set in de volgende in de basis begon, scoorde 11 keer. Ziraat staat met evenveel punten als Fenerbahce op de derde plaats. Koploper is Halkbank, dat vier punten meer heeft.

In de Bundesliga was er zowel bij de dames als de heren een duel met Nederlandse inbreng. Bij USC Münster vs. VfB Suhl werd het 0-3 (23, 19, 23) voor de ploeg van Laura de Zwart en Annick Meijers. Iris Scholten, die 15 keer scoorde, werd MVP bij Münster. Laura de Zwart maakte 5 punten, Annick Meijers 12, zij had tevens passend een druk middagje. Totaal 26 keer zocht Münster haar op met hun serve, 2 keer ging het fout.

Neuwied vs. Straubing werd uitgesteld, Dresden won bij Vilsbiburg met 1-3 en de Ladies in Black Aachen waren met 1-3 te sterk voor VC Wiesbaden. Vrijdag had Stuttgart al van Schwerin gewonnen. (Zie onze VoV Weekend Top 10 van zaterdagmorgen)

Stuttgart is met 9-25 koploper, dan volgen Potsdam (3de, 7-17), Suhl (5de, 8-17), Schwerin (7de, 7-9), Münster (8ste, 8-9), Erfurt (10de, 7-4), NawaRo Straubing (11de, 7-30 en Neuwied (12de, 6-0)

Bij de mannen versloeg Lüneburg het bezoekende Herrsching met 3-1. Via 25-23, 19-25, 26-24 en 25-16. Auke van der Kamp stond de derde en vierde set in de basis, na een invalbeurt in de tweede. Hij scoorde 8 keer. Bij Herrsching haalde Luuc van der Ent het hoogste rapportcijfer, hij had 6 keer succes. Lüneburg staat 4de (11-14), Herrsching 6de (11-12) en Giesen 8ste (11-9)

In België werden dit weekend de duels tussen Aalst vs. VDK Gent, Maaseik vs. Leuven en Roeselare vs. Menen uitgesteld. De andere halve finale in de Beker van België bij de dames werd gisteren met 0-3 (23, 18, 20) door VDK Gent gewonnen van Volley Antwerpen, waarmee zij met één been in de finale staan. Zaterdag had Hermes Oostende met 2-3 van Oudegem verloren.