Vandaag vallen de OS-ticket beslissingen!

VoV, 24-09-2023. 5:48 uur. De ene na de andere stunt voltrok zich in de Oranje poule in Ningbo. Maar wellicht zijn het gezien de verliezende partij bij die stunts ook wel geen echte stunts meer, maar is de ploeg die nederlaag op nederlaag leed op dit moment niet meer zo goed als hun World Ranking aangeeft. Of ze zijn even minder in vorm!

Wat is het geval? China was toch wel een van de favorieten om zich als gastland rechtstreeks voor de OS in Parijs te plaatsen via de eerste of tweede plaats in de Ningbo poule. Maar dat zekerheidje werd een stukje minder na hun nederlaag tegen Canada, werd helemaal onzeker na hun verlies tegen Oranje en is nu helemaal niet meer van toepassing nadat ze gistermiddag met 3-1 van de Dominicaanse Republiek verloren. Zij grijpen naast een van de tickets en zijn uitgeschakeld.

De Dominicaanse Republiek pakte de eerste set met 25-23 nadat ze een paar punten voorsprong bij 20-20 kwijtraakten. Maar in de setfinale knap koelbloedig van 21-22 een 25-23 zege maakten. Set twee ging naar China, Een 8-13 voorsprong was bij 20-21 bijna geheel ongedaan gemaakt, maar in de beslissende fase van de set herpakte China zich en won alsnog met 21-25.

De derde set was met heel veel overmacht voor de Dominicaanse Republiek dat aanvallend en blokkerend geweldig in vorm was. Via 13-9 en 18-10 gaven ze China met 25-14 een forse tik om de oren, die de Chinese ploeg in de vierde set niet meer te boven kwam. Ook die set ging met heel veel verschil verloren. Al meteen in het begin (0-5 en 3-11) was de Dominicaanse Republiek oppermachtig en bij 12-19 en 13-23 keek China tegen een hopeloze achterstand aan. De set won de Dominicaanse Republiek met 14-25.

Eerder op de middag had Canada een 3-0 zege op Mexico behaald, die zege gaf hen tot aan de winst van de Dominicaanse Republiek nog hoop op een spannende zondag. Die is echter nu vervlogen, zie daarvoor de onderstaande stand na zes wedstrijden.

• 01> Servië 5-15, sets 16-4
  • 02> Dominicaanse Republiek 5-15, sets 17-7
  • ==============================
  • 03> Nederland 4-12, sets 14-8
  • 04> Canada 4-11, sets 14-11 (uitgeschakeld voor OS-ticket)
  • 05> China 3-11, sets 14-9 (uitgeschakeld voor OS-ticket)

Vanmorgen wordt gespeeld Nederland vs. Dominicaanse Republiek en Servië vs. China. Oranje moet met 3-0 of 3-1 winnen om via een beter set quotiënt de Dominicaanse Republiek voorbij te gaan en alsnog als tweede te eindigen. Bij alle andere uitslagen is Dominicaanse Republiek door.

In de B poule is Turkije na de 3-1 zege op Japan verzekerd van een ticket voor Parijs. Via 25-22, 22-25, 24-26 en 12-25 pakte de ploeg van Melissa Vargas en co. de zesde opeenvolgende zege. Japan en Brazilië strijden vandaag om het tweede ticket. Japan staat tweede met 5-15, Brazilië derde met 5-14.

In de C poule is het razend spannend na de uitslagen van gisteren. Duidelijk is dat Duitsland na de 3-0 nederlaag tegen Italië afhaakt en dat Polen via de 3-1 winst op USA nog volledig in de race is voor Parijs.

Zowel Italië, Polen als USA hebben 5-15, op basis van het set quotiënt is de stand nu 1> Italië (16/4), 2> Polen (17/7) en 3> USA 16/6). Vandaag speelt USA tegen Duitsland en Polen vs. Italië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB,  dolle vreugde bij de Dominicaanse Republiek na de winst op China.