VC Limax, Apollo 8 en VC Zwolle naar halve finale Beker

VoV, 26-01-2024. 4:45 uur. Het is een weinig vreugdevolle week voor de fans van Sliedrecht Sport. Voor de derde opeenvolgende avond speelde  een clubteam een thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Nevobo beker en voor de derde opeenvolgende keer volgde uitschakeling. Na Dames2 (vs. Sudosa-Desto) en D1 (vs. VV Utrecht) was het gisteren de beurt aan Heren2 (vs. VC Limax) om afscheid te nemen van deze bekereditie.

Overigens niet geheel onverwacht want Sudosa-Desto en VC Limax spelen Eredivisie terwijl de tegenstanders van Sliedrecht in de Topdivisie uitkomen.  Maar voor het thuispubliek was een stuntje natuurlijk heel erg welkom geweest.

VC Limax denderde in de eerste set hard voorbij de thuisploeg, met 10-25 was de set in twee keer zuchten voorbij. In set twee was de weerstand dubbel zo groot, te oordelen naar de 20-25 uitslag na de tussenstanden 2-5, 9-12, 15-19 en 18-23.

In de derde set had Sliedrecht even de leiding ( b.v. bij 5-4)  en kon na 9-12 bij 17-18 aanklampen, maar kwam in de setfinale tekort voor een vierde set. Via 18-20 werd het 19-25 en dus 0-3.

Apollo 8 had het lastig tegen Topdivisionist Keistad.

Apollo 8 plaatste zich gisteravond via een vijfsetter in Amersfoort tegen Keistad voor de halve finale van de beker, waarin Sudosa-Desto de volgende tegenstander wordt.

De ploeg uit Borne had een goede start (6-10, 8-12), kwam echter door de hoge foutenlast in de problemen na de 15-15 gelijke stand. Keistad profiteerde volop en pakte de set via 20-16 met 25-20. In de tweede set had Apollo 8 mede door veel punten van diagonaal Jorieke Bodde de controle terug en via 2-10, 10-16 en 13-22 werd de set ruim en eenvoudig gewonnen.

In set drie kon Apollo 8 het beslissende verschil na 12-14 maken. Via 13-19 werd er met 14-25 gewonnen en leek de strijd in vier sets beslist te worden. In set vier herpakte Keistad zich echter en met de steun van de fans konden ze het nog een keer weer spannend maken. Net als in de openingsset pakten ze mede met behulp van opnieuw een forse foutenlast bij de bezoekers de winst met 25-20 en daarmee de tiebreak.

In de beslissende vijfde set werd met 4-8 van speelhelft gewisseld, maar kwam Keistad daarna terug naar 11-11. Sophie Meijer serveerde Apollo naar een beslissend verschil, Jette Kuipers sloeg het laatste punt voor 12-15 tegen de vloer.

Eigenlijk telt bij doorgaan of uitschakeling alleen het resultaat, en dat was met 2-3 positief voor de ploeg van Thijs Oosting.

VC Zwolle wint in Apeldoorn van SV Dynamo

In Apeldoorn waren SV Dynamo en VC Zwolle in de openingsset tot aan 11-10 aan elkaar gewaagd. De thuisploeg gaf in die periode veel punten weg, maar had ook een prima eigen score om dat te compenseren. Na 11-10 kon VC Zwolle de stand naar 11-16 tillen, Dynamo kwam nog tot 15-17 terug, waarna Zwolle via o.a. een door Charlot Vellener gewonnen drukduel boven het net op 16-20 kwam. Op 17-21 nam Dynamo coach Harry van den Brink nog een time out, maar dat kende geen positief vervolg. Onder andere Tess de Vries en Emily Silderhuis scoorde de punten tot aan de 17-24, met een ace kwam de 17-25 op het scorebord.

In de tweede set was het na 6-6 tot aan 12-10 een waar foutenfestival met van de 10 punten in die periode 8 scores voor de tegenstander. Marianne het Lam-Scholten maakte gelijk, de foutserve zette Dynamo op 13-12, waarop Zwolle via o.a. twee aces kon uitlopen naar 13-16. Dynamo moest in de achtervolging maar kon geen de gelijkmaker niet op de borden krijgen.  Bij 16-18 en 20-21 waren ze er dichtbij, maar de tactische bal na de tactische time out van Zwolle op die stand tilde het verschil weer naar 2 punten. En daar volgden nog drie scores van VC Zwolle op, met als laatste weer een ace voor de 20-25 eindstand.

De derde set was met overmacht voor SV Dynamo. VC Zwolle moest bij 4-1 en 14-7 de time out in maar kon het set verloop niet ombuigen naar hun voordeel. Britt van Kooi en Anna Zijl scoorden in die periode voor Dynamo, bovendien gaf VC Zwolle aan de lopende band punten weg. De marge werd 11 punten bij 22-11, SV Dynamo speelde vervolgens erg slordig tot aan 23-15 maar het verschil was groot genoeg om zich dat te kunnen permitteren. Met 25-16 werd het 1-2 in sets.

In set vier waren de rollen wel weer omgedraaid. Dat kreeg echt handen en voeten na de 9-9 gelijke stand, VC Zwolle liep uit naar 9-12 en 11-18. Met scores van Emily Silderhuis werd de set met het ruime verschil van 14-25 binnengehaald.

Naar halve finale bij de heren: Orion Heren1, Sliedrecht Sport Heren1, Lycurgus en VC Limax. De mannen spelen een uit- en thuiswedstrijd in de halve finale.

Naar halve finale bij de dames: Sudosa-Desto, VV Utrecht, VC Zwolle en Apollo 8. Bij de dames worden de finalisten via één wedstrijd bepaald.

gh @ Vizier op Volleybal. Drie keer een archieffoto.