Zaanstad H1 boekt reguliere zege tegen VCN

VoV, 26-01-2024. 4:26 uur. Onze eerste uitwedstrijd dit seizoen, op zaterdag 7 oktober 2023 tegen VCN in Capelle, wonnen we weliswaar met 3-2, maar het gaf een katterig gevoel. We waren in het begin niet scherp genoeg geweest en lieten VCN in zijn spel komen. Wekenlang keken we aan tegen het ene punt dat VCN tegen ons had gehaald, terwijl onze concurrenten een reguliere overwinning op VCN boekten.

Bij de thuiswedstrijd tegen VCN op 20 januari waren we extra gefocust en wilden we snel toeslaan in de eerste set. Maar de 3 belangrijkste aanvallers van VCN scoorden koelbloedig de eerste punten: 3-5. Onze aanval begon echter op gang te komen, want Martijn Wijnen sloeg onze eerste voorsprong binnen (8-7) en op zijn service liepen we naar 11-7.

VCN wilde een inhaalslag forceren, maar het leidde tot fouten, waardoor Merkala Zaanstad vanaf 15-10 op een sterke service-serie van Wouter Slim kon uitlopen naar 19-10. Dat verschil kon VCN niet meer goedmaken, zodat Lars de Boer met een ace de set binnensloeg: 25-14.

Wouter Slim opende de tweede set met een blokpunt. Er volgde een rommelige fase waarin beide teams fouten maakten, maar het duo Lars de Boer en Joris Burger sloeg Merkala Zaanstad naar 8-4. Op de service van de Capelse passer/loper nr. 7 ging Zaanstad fouten maken, waardoor de stand de andere kant uitging: 8-11. Vanaf 10-13 ging VCN fouten maken en kon Zaanstad aan een inhaalrace beginnen.

Ondanks aanvalspunten van weer de 3 belangrijkste aanvallers van VCN kwamen we door een ace van Martijn Wijnen ze op 19-18 voorbij. Omdat we door blessures krap in de passer/lopers zaten was Nick Niemiec (met een jarenlange ervaring als libero in de Duitse competitie) ingezet en hij begon greep op de Capelse services te krijgen. En Wouter Slim mocht op een Capelse pass die over het net vloog keihard de set beslissen met zijn aanval: 25-22

Bij de start van de derde set leek VCN aangeslagen en door 3 fouten kwamen we op 3-1 en de Zaanse aanvallers zorgden voor 5-2. Dat verschil hielden we lang vast, maar op 9-8 leek VCN op te leven. Coach Dwin Brouwer van Merkala Zaanstad besloot een verse kracht op het midden in te zetten: Ruben Heijmans, die ervoor ook bij Zaanstad H3 had gespeeld, maar nog zoveel energie had dat hij in korte tijd 4 punten maakte en het 14-9 werd. Het werd tijd voor verse krachten bij beide teams: VCN zette een nieuwe spelverdeler in en Zaanstad liet Rueben Schoones als passer/loper opereren.

Na een klein dipje op 16-13 kon Zaanstad de voorsprong vergroten, mede dankzij de loepzuivere passes van Chris Niemiec.  Op de service van Lars de Boer liep de Zaanse aanval naar 23-15. Met 2 harde aanvallen beslisten Hidde Uittenbosch en Kjeld Broekema de derde set op 25-16. De revanche voor de verloren punten in Capelle was binnen. Het was voor ons ook een reguliere overwinning geworden.

gh @ VoV, verslag van en foto via Andre Triep, Merkala Zaanstad H1. Foto Gilbert Bronkhorst.