VC Limax via tiebreak langs SV Dynamo

VoV, 13-01-2023. 6:37 uur. VC Limax speelde gisteravond de tweede topwedstrijd in een week tijd. Afgelopen zaterdag verloor het in Groningen met 3-1 van Lycurgus, gisteravond nam de ploeg revanche op zichzelf via een 3-2 zege op SV Dynamo. De 2-0 voorsprong via de setstanden 25-16 en 25-20 konden de Limburgers pas in de vijfde set in winst omzetten.

VC Limax scoorde drie eigen punten meer dan SV Dynamo (73 om 70), één via de opslag (9 om 8 aces) en twee via de aanval (55 om 53). Blokkerend hielden de teams elkaar met 9 om 9 punten in evenwicht. Er werd stevig fout geserveerd, totaal waren er 22 om 25 foutieve opslagen. De aanvallende fouten bedroegen 10 om 11 punten. Martijn Brilhuis van SV Dynamo werd met 28 punten de topscorer van de partij, Jack Williams en Ryan Poole van VC Limax kwamen beiden tot 18 treffers.

In de eerste set ging Dynamo na twee aces van de thuisploeg bij 8-5 de time out in, dat herhaalde zich toen er 15-12 op het scorebord stond. Zonder succes. Met een ace die tegen het (lage) plafond ketste werd het 16-12, de dankjewel score van VC Limax op een overpass maakte 17-12. VC Limax denderde door naar 21-14, met een éénhandig blokpunt beslisten ze de set met 25-16.

In de tweede set eenzelfde beeld. VC Limax nam vlot een voorsprong (6-2)en bouwde dat in sneltreinvaart uit naar 15-9. SV Dynamo herpakte zich in het middendeel van de set en kon tot op drie punten komen bij 17-14, daarna trok de thuisploeg het initiatief weer naar zich toe en via 20-15 en 24-18 werd de 25-20 setwinst voor de 2-0 stand binnengehaald.

De derde set kenden geen grote verschillen in de tussenstanden. De teams hielden elkaar in evenwicht waarbij dan de een (Dynamo bij 4-5, 8-9, 16-18) een voorsprong had en dan weer de ander zoals bij 7-6, 13-11 en 21-20. VC Limax kwam bij 24-23 en 25-24 op matchpoint, Dynamo sloeg het van de borden en pakte vervolgens bij eerste gelegenheid de 25-27 setwinst.

De gasten uit Apeldoorn dwongen met sterk spel via 19-25 in de vierde set de beslissende vijfde doorgang af. Bij 9-12 hadden ze na scores van Martijn Brilhuis drie punten voorsprong, Dat verschil had zich bij 11-17 verdubbeld, en was door VC Limax bij 18-21 weer tot de oorspronkelijke marge teruggebracht, waarna Dynamo met een serie naar 18-24 op setpoint kwam. VC Limax kon verlies één keer uitstellen, voordat de 19-25 de tiebreak noodzakelijk maakte.

In de beslissende vijfde set nam VC Limax na 6-6 een 9-6 voorsprong. Dynamo wist de achterstand te veranderen in een voorsprong door van 11-10 naar 11-13 uit te lopen. VC Limax had meteen een passend antwoord klaar en kwam bij 14-13 op matchpoint. Pas bij het derde matchpoint kon VC Limax de winst naar zich toetrekken, via 17-15 werd het 3-2.