VC Sneek na zinderende vijfsetter op 2-1

VoV, 30-04-2023. 6:30 uur. De derde wedstrijd in de play-off serie om de landstitel tussen VC Sneek en VV Utrecht was er eentje om u tegen te zeggen. Met een 1-1 stand in wedstrijden voor het begin kon deze cruciaal zijn. Winst voor Sneek betekende dat er in ieder geval een vijfde wedstrijd thuis zou volgen, winst voor VV Utrecht dat in Utrecht de titel kon worden gepakt. En het werd een nagelbijter en billenknijper tegelijk voor de fans van de teams.

Nog niet in de eerste set, die werd met overmacht door de thuisploeg gewonnen, na de 9-9 stand serveerde Nynke Oud haar team naar 14-8, waarbij ze een forse bijdrage in de punten had van aanvallende fouten van VV Utrecht. Sneek bouwde verder uit naar 20-13, time out Utrecht, en maakte ook de eerste twee punten na die pauze (22-13) om daarna met een ‘blok uit’ punt van Anlène van der Meer en een ace van Rixt van de Wal de set met 25-15 binnen te halen.

Utrecht herpakte zich in de tweede set en in de volgepakte Sneker Sporthal lieten de fans van de gasten zich goed horen toen hun ploeg de achterstand ongedaan maakte. Vanaf het eerste punt door het blokkerende duo Reinders/ Rekar (0-1) tot en met de score van Marly Bak voor 19-25 was VV Utrecht de leidende ploeg. Ze gaven wel veel punten via foutserves weg (3-4, 5-6, 6-8, 9-11, 10-12) en hielden de thuisploeg zo aan het elastiekje van uitlopen in inhalen. Bij 17-18 , time out VV Utrecht, was Sneek tot één puntje genaderd, daarop volgden scores van Iris Reinders, Ilse Jansen en kadootjes van Sneek voor de 17-23 tussenstand en de setzege. Stand 1-1 in sets.

In de derde set leek de thuisploeg niet aangedaan door het verlies van de set ervoor.  Bij 4-0 moest Ali Moghadassian zijn ploeg al naar de zijlijn halen. Anniek Siebring had twee aces geserveerd, die serie moest gestopt worden en dat lukte Denise de Kant (4-1). Utrecht kon aanklampen en bleef met minimaal verschil volgen. Ana Rekar scoorde de 9-8, Lisa Kersten met een omloopbal de 10-9 en een foutserve zorgde voor 11-10.

Drie scores op rij maakten 14-10, vier scores op rij van de gasten 14-14. Bij 15-16 kwam VV Utrecht voor het eerst op voorsprong, Iris Reinders maakte het verschil twee punten en in een hectische fase van de set, waarin hevig getwijfeld werd aan beslissingen van lijn- en scheidsrechter, bleef VV Utrecht overeind en kwam op 18-21, opnieuw had Lisa Kersten met een omloopbal succes. Na de side out van Annick Siebring scoorde VV Utrecht de side out en een breakpoint, dat deden ze vervolgens op 20-23 nog een keer voor de 20-25 winst en de 1-2 stand in sets.

Sneek stond met de rug tegen de muur, en niet zo’n klein beetje. Thuis in de best of five’  serie in de derde wedstrijd met 1-2 in sets achterstaan geeft heel veel druk om de vierde set te moeten winnen.

Het publiek ging nog maar eens volledig achter de thuisploeg staan en vierde ieder punt luidruchtig mee. En er was meteen wat te vieren, want Sneek kwam prima uit de startblokken (4-1), maar dat verstomde een beetje toen VV Utrecht zich terugvocht en via een foutserve, een ace en een punt van Marly Bak de achterstand fors reduceerde. Met een ace van Carla Mulli via de netband werd het 13-12 en de ace van Marit Pasterkamp betekende de 14-14 gelijke stand even later.

Lynn Zweekhorst kwam bij 18-14 Iris Reinders vervangen en scoorde meteen een drietal belangrijke punten tot aan de 19-20 tussenstand, het moment dat VC Sneek de tweede time out opnam. Bij 19-18 was de eerste geweest. Carla Mulli en Marly Bak zetten VV Utrecht op 19-22. Sneek zat duidelijk in de hoek waar de klappen vielen. Maar krabbelde heel sterk weer overeind.

Vier punten op rij (23-22) brachten alle hoop op een goede afloop terug, helemaal toen Nynke Oud haar ploeg blokkerend op setpoint zette bij 24-23. Lynn Zweekhorst maakte het ongedaan, Carla Mulli gaf VV Utrecht het eerste matchpoint, Britt Schreurs en Lisan Siemonsma draaiden de rollen om met op 26-25 setpoint voor VC Sneek. Lynn Zweekhorst haalde het van de borden, Britt Schreurs zette het er bij 27-26 weer op. En vervolgens sloeg Lynn Zweekhorst uit, hetgeen met een orkaan van gejuich en een duidelijk hoorbare zucht van verlichting werd begroet.

Daarom stond in de kop van het verslag ‘zinderende’ en het werd nog zinderender in de vijfde set.

VV Utrecht maakte van 4-2 achter een 4-7 voorsprong door scores van Carla Mulli en Marly Bak. Bij 5-8 werd er van kant gewisseld. Utrecht scoorde meteen na de wissel en leek bij 5-10 op een duidelijke winst in vijf sets af te stevenen. Dat veranderde na de time out van Harry van den Brink op die stand. VC Sneek ging op de aanmoedigingen van de fans inhalen. Met Rosa Entius aan serve werd VV Utrecht onder zware druk gezet, helemaal toen ze voor en na de time out op 8-10 een ace liet noteren.

Bij 9-10 was de strijd weer open, bij 12-12 kon het alle kanten op. Via een scorende driemeter aanval kwam VV Utrecht op matchpoint, hun tweede in de wedstrijd. Sneek maakte het onschadelijk en bracht via Anniek Siebring de stand op 15-14. Met een stormachtig gejuich werd daarna de aanvallende misser vanaf de driemeter door Utrecht gevierd. Sneek had het gefikst, na 1-2 achter in sets en met matchpoints tegen toch met 3-2 afsluiten en de stand op 2-1 in wedstrijden brengen.

Utrecht likte de wonden en moet in de vierde partij de stand weer in evenwicht zien te brengen. Dat moet dan aanstaande zaterdag in de Domstad gebeuren. De teams beginnen dan weer om 20:00 uur.