VC Sneek Nederlands kampioen

VoV, 14-05-2023. 16:12 uur. Na vier wedstrijden in de play-off serie om de Nederlandse titel stond het tussen VC Sneek en VV Utrecht 2-2 in wedstrijden, 9-8 in sets en 373-371 in punten. Sneek had thuis met 3-2 en 3-0 gewonnen, Utrecht was in de eigen hal met 3-2 en 3-1 aan de goede kant van de score gebleven.

Vanmiddag stonden beide teams in een volledig uitverkochte Sneker Sporthal (1.500 toeschouwers) voor de vijfde keer in de play-offs en voor de tiende keer gedurende dit seizoen tegenover elkaar. Wie zou wie nog kunnen verassen, welk team had de beste vorm van de dag voor het toetje van de competitie bewaard?

Sneek begon met Nynke Oud, Lisan Siemonsma, Rixt van der Wal, Anniek Siebring, Britt Schreurs, Rosa Entius en libero Rixt Scholten aan de wedstrijd. Utrecht zette daar Ana Rekar, Denise de Kant, Marit Pasterkamp, Marly Bak, Carla Mulli, Iris Reinders en Susanne Kos tegenover. Na de minuut stilte voor de plotseling overleden Koen Sikkema en het Friese volkslied waren de teams, wissels, staf, fans en de NOS er klaar voor en kon er om 13:30 uur voor het eerst gefloten werd.

VC Sneek leek in de eerste set veel last te hebben van de spanning, van de druk en de hooggespannen verwachtingen. Ze kwamen nog met 3-1 voor, waarna Marly Bak en Iris Reinders de stand omdraaiden naar 4-8, waarop Harry van de Brink de time out voor zijn ploeg aanvroeg. De Sneker mids van der Wal en Siemonsma brachten Sneek terug naar 7-8, daarna ging Sneek veel te vaak de fout in. Tot aan 9-14 scoorden ze vervolgens vier keer voor VV Utrecht.

Sneek blokkeerde zich door Rixt van der Wal naar 12-15, bij 12-18 ging Harry van de Brink voor de tweede keer de time out in. Nynke Oud en Anniek Siebring scoorden in de eindfase van de set nog voor Sneek tot aan 17-24, terwijl de gasten daar punten van Denise de Kant, Carla Mulli en Iris Reinders tegenover zetten. Carla Mulli maakte na 18-24 het beslissende punt voor de setwinst.

Sneek herpakte zich in het begin van de tweede set, kwam met 4-1 voor, maar had Utrecht bij 7-7 weer naast zich. De gasten uit de Domstad namen een voorsprong van twee punten (9-11, 10-12), op 11-12 verving Harry van de Brink Rosa Entius door Anlène van der Meer. Een gouden wissel, zij scoorde de 12-12, 13-13 en 14-14 en serveerde de thuisploeg vervolgens met behulp van o.a. Rixt van der Wal aan het net naar een 17-14 voorsprong.

Het verschil leek gemaakt, Utrecht dacht daar anders over en met scores van de ingevallen Ilse Jansen en een ace van Iris Reinders trokken ze de stand bij 18-18 weer gelijk. Ilse Jansen en Marit Pasterkamp sloegen en blokkeerden Utrecht naar 18-20, na een 18-15 achterstand. Het slotakkoord in deze set was voor Britt Schreurs, die nadat Nynke Oud voor 21-21 had gezorgd met vier punten op rij de set uitmaakte.

Bij 4-2 in de derde set ging Lisa Kersten door de knie, ze verliet met een van pijn vertrokken gezicht hinkelend het veld en voor haar kwam Denise de Kant binnen de lijnen. Utrecht pakte de eerste punten na deze gedwongen pauze (5-5), kon op 7-6 aansluiten maar scoorde vervolgens tot 14-11 zes keer voor VC Sneek, dat daarmee makkelijke punten bijgeschreven kreeg.

Anlène van der Meer was opnieuw in de fase daarna erg efficiënt en doeltreffend en scoorde de punten tot aan 19-14, bij 21-17 ging VV Utrecht voor de tweede keer deze set de time out in. Wat volgde waren fouten over en weer, Anlène van der Meer scoorde de 22-18 en Rixt van der Wal de 25-20. De rest van de punten tot aan deze eindstand waren kadootjes.

De vierde set ging om de titel of de tiebreak. Sneek had weer een prima start, kwam vroeg in de set na twee aces van Lisan Siemonsma met 7-2 voor en had het verschil na de tweede time out van VV Utrecht via scores van Anniek Siebring naar zeven punten getild bij 14-7. Utrecht wilde niet capituleren, vocht voor wat het waard was en Denise de Kant en Iris Reinders konden het verschil bij 15-12 tot drie punten terugbrengen.

De beslissende tik deelde Sneek uit met de series naar 19-12 en 21-13. De stemming werd steeds beter en de fans voelden dat het een kwestie van tijd was dat de thuisploeg de beker in ontvangst zou kunnen nemen. Marit Pasterkamp pakte nog twee puntje mee, maar haar ploeg gaf er tot aan 24-15 ook nog weer drie weg. Britt Schreurs, één van de uitblinkers aan de kant van Sneek, velde het vonnis, Met een dikke 25-15 was de setwinst, de wedstrijdwinst en de titel voor Sneek.