Vizier op volleybal

 

VC WIK H1: “Het leven is mooi”

VoV, 12-02-2024. 13:16 uur. De hele week werd er door onze boeren hard getraind om wederom een stunt te bewerkstelligen tegen de koploper Compaen H1. De zeevaarders die hopen de schat van Compaen in de beker van de Nevobo te vinden, werden op hun terrein met 3-2 verslagen. Het Oostzaanse schip was dus al eens gezonken.

De scheepsjongens hadden hun schip weer geheel herbouwd, maar zou dit nog wel hetzelfde schip zijn of zou dit ander een schip zijn? Waar het schip van Theseus geen duidelijk geeft, kon deze wedstrijd dat misschien wel.

Dinsdag kwam het verdrietige nieuws dat onze vaste spellie ‘Pleb’ na jaren trouwe dienst een stapje terug zou doen. Gelukkig kunnen de plattelanders een beroep doen op ‘Spelt’verdeler voor het resterende deel van de competitie. In onze kantine, die in het weekend dient als sauna, werden de carnavalservaringen van onze gloednieuwe Brabander ‘Rub’. Blijkbaar kan er op het toilet van alles ‘per ongeluk’ gebeuren.

Libero en vader van het team ‘Daddy’ Henk kwam vervolgens met zijn eigen levensmotto: “Het leven is mooi!” Hier zouden wij ons dan ook de gehele middag aan vasthouden.

Met ‘Spelt’verdeler werd dan ook de eerste set aangevangen. Nadat Compaen bij het inslaan er alles aan deed om te imponeren, werd door de Ammersen vrijuit gespeeld. Toch waren het de Oostzaners die de wind in de zeilen hadden en een kleine voorsprong opbouwden. De Ammerse trekker leek te lopen op verzuurde diesel.

Dit zou kunnen komen door de druiven die een zuurtegraad van een Granny Smith leken te hebben. Dus liep de John Deere 6320 nog niet efficiënt. Waar de scheidsrechters soms tergend lang bezig waren om hun beslissing te maken, waren de Ammerse gastheren lang bezig om hun punten te scoren. Door servicefouten en een te late eindsprint, won Compaen met 22-25 de eerste set.

De tweede set werd met frisse moed begonnen. Maar helaas bleven de servicefouten aan. Bij een stand van 5-5 had Compaen maar 1 punt zelf gescoord en hadden de Ammerse farmers de Oostzaners als een trekschuit meegetrokken. WIK had het lastig met het tegenwerken van het aanvalsgeweld en de hoogte van de zeevaarders. De zeerovers leken ook deze set uit Ammers te plunderen. Aan het eind van de set werd nog wel ingelopen op Compaen Maar toch was het niet genoeg om de Oostzaners voorbij te stevenen, die de tweede set dan ook met 22-25 wonnen.

Met de ingang van de derde set werden de koppen weer de goede kant op gezet, de hooivorken werden bijgeslepen en de bank kwam met een goede suggestie: “Het leven is mooi!” ‘Poeloe’ trok een bak druiven uit zijn tas die eindelijk zoet smaakten. Alles leek nog mogelijk, dus ook een zoete overwinning.

De servicedruk van de farmers werd verhoogd en dat terwijl de foutenlast in de service verminderd werd. Dit zette de druk op Compaen waarbij op de heenreis de libero overboord was geslagen. Hierdoor moest oud-eredivisie speler en befaamd puntenmachine David Bes ondersteunen in de pass en kon hij zich minder richten op zijn aanval.

Paar dat met de ultieme pogingen van Thom de ‘Bhom’ om hem tegen te houden en het Oostzaanse schip leek op een zandbak te zijn gelopen. Onze diagonaal ‘Blek’ wou nog even laten zien wie nu echt de puntenmachine van de Eerste Divisie B is en hij sloeg bal na bal tegen de vloer. Ondanks dat onze ronkende diesel V8 enkele slagen over leek te slaan, konden de Ammerse boeren de set met 25-23 binnenslepen.

Aan Compaense kant werden alle zeilen bijgezet om de plaatselijke landbouwers van opnieuw een mogelijke stunt te weerhouden. De gebroken masten werden weer opgetuigd en de matrozen werden anders op andere posten gezet. Hoogvlieger Bes werd naar de andere kant van het veld gezet in een poging om de doffe klappen van eveneens hoogvlieger ‘Blek’ in de kiem te smoren.

Wellicht dat de coach van de Noord-Hollanders gewoon benieuwd was wie er het hoogst kon springen. Dit alles had tot gevolg dat de WIK-kers de servicedruk nog verder aanscherpten en halverwege de set een riante voorsprong hadden opgebouwd van 15 tegen 10.

Als reactie hierop hezen de Zeerovers een extra zeil op het voorsteven om de John Deere 6320 (“He, dor heb je noch ien.”) bij te halen. Bij een stand van 21-20 was dit dan ook gelukt. Onder luide aanmoediging van het publiek legde ‘Bhom’ nog een kanonskogel in de loop van zijn servicekanon.

Hij stak de lont aan en… “Bam! Een voltreffer!” de bal landde in een keer binnen het veld aan de zijde van Compaen. Dit maakte een voorsprong van 2 punten. Uiteindelijk bleek dit precies genoeg om een paar punten later de overwinning in de vierde set met 25-23 binnen te slepen.

Het leven kon haast niet mooier. Althans, winst in de laatste set en de wedstrijd zou de boerenkool van ‘Pel’ na de wedstrijd wel beter doen smaken en het leven dus nog mooier maken. Helaas was dit niet weggelegd voor de Zuid-Hollandse agrariërs.

We kunnen er lang en kort over zijn, maar de wedstrijd duurde voor ons net te lang. Al het kruid leek in set 3 en 4 al verschoten en de Zeevaarders hadden de wind in de rug. Zij waren snel weg en ongrijpbaar. In de beslissende set tot de 15 haalde WIK maar 11 punten voordat Compaen de set en wedstrijd winnend afsloot.

WIK had bijna opnieuw kunnen stunten tegen de (zelfbenoemde) favoriet voor de titel. Toch konden wederom punten worden gestolen uit de kist van kapitein Compaen. Daar onze directe concurrenten voor de vijfde plaats dit weekend op een praalwagen staan en hun wedstrijden enkel nuchter willen spelen, blijft WIK voor nu nog op de vijfde plaats. Als de Zuiderlingen uitgekaterd zijn, kunnen zij proberen om ons weer bij te halen.

Ondanks het verlies houdt VC WIK Groot Ammers zich vast aan Daddy’s  credo: “Het leven is mooi!”

De Ratini van de week ging naar de oudste van de succesvolle tandem “de Zwarte Spelt”. Spellie ‘Spelt’ was niet voor niks van zijn akker geplukt om mee te spelen, want hij was weer van onmisbare waarde. De komende weken hebben de heren uit Ammers tijd om het Zomergraan te zaaien of op hoogtestage te gaan.

Pas op 2 maart wordt de volgende wedstrijd tegen AZ-Home/De Burgst Breda H1 gespeeld. Om 17:30 klinkt in de achtertuin van Brabander ‘Rub’ het eerste fluitsignaal.

gh @ VoV, verslag van Remon Korevaar.,VC WIK H1. Foto Jan van den Noort.