VC Zwolle verliest in Athene met 3-1

VoV, 11-10-2023. 18:00 uur. VC Zwolle, derde in Nederland afgelopen seizoen, neemt voor het eerst deel aan een Europees toernooi. Panathinaikos van Maret Grothues, is de eerste tegenstander. Al vroeg in de middag (16:00 uur) werd er in Athene aangefloten.

VC Zwolle deed in de eerste twee sets niets onder voor Panathinaikos (28-26, 21-25), maar kon in de sets erna het niveau niet vasthouden c.q. de thuisploeg deed er nog een schepje bovenop. In de derde en vierde set maakte de ploeg van Maret Grothues in het middendeel het verschil voor de 25-18 en 25-16 winst. Bij de return volgende week zal Zwolle met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een Golden Set te kunnen spelen. Panathinaikos heeft dan aan twee setjes genoeg voor de een vervolg op Europees niveau.

Maret Grothes blikte als onderstaand op dit duel vooruit: “Het is onze eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen en dan meteen een Europees duel! We zijn blij weer te kunnen beginnen. Zwolle is een goed team met talentvolle speelsters. Het is belangrijk voor ons om van onze eigen kracht uit te gaan. Onze aanval, ons blok en onze verdediging zijn de pijlers daarvan”

De eerste twee Europese punten voor Zwolle werden gemaakt door Marianne Het Lam-Scholten en Jet Kok, bij 5-4 had de thuisploeg de achterstand omgebogen naar een voorsprong, daarna ging het tot 12-12 gelijk op. VC Zwolle kon met Het Lam-Scholten aan serve een gaatje slaan naar 12-15, Panathinaikos had met een serie van vijf punten een passend antwoord en nam de koppositie met 17-15 over.

Daarna kon Zwolle via scores van Charlot Vellener en Jet Kok nogmaals het verschil maken (20-23), maar ook dat gaatje werd door de ploeg van Maret Grothues na 23-24 gedicht. Zwolle kon het setpoint na 22-24 niet benutten, kreeg op 25-24 en 26-25 setpoints tegen, bij 27-26 maakte Sheridan Atkinson een eind aan de eerste set. 28-26 winst voor de Griekse dames.

Na de 0-1 in de tweede set tot aan de 8-9 had Zwolle al vijf en Panathinaikos vier keer een puntje voorgestaan. Bij 9-11 werden dat er twee voor Zwolle, en bij 12-12 was de stand weer in evenwicht. Voor Zwolle waren Britt Rössler, Emily Silderhuis en Lara Hendricks in die fase scorend. Zwolle kon na 15-15 afstand nemen naar 15-19, een verschil dat beslissend bleek te zijn. Panathinaikos kwam nog twee keer tot op twee punten (17-19, 18-20), maar Zwolle bleef het hoofd koel houden en via 19-23 pakten ze de 21-25 setzege voor de 1-1 stand. Lara Hendricks en Marianne Het Lam-Scholten namen de laatste punten voor hun rekening. Jet Kok had in de eerste twee sets het vaakst succes, ze scoorde 12 keer.

In set drie nam Panathinaikos een voorsprong van drie punten bij 4-1 en hield die met een paar puntjes meer (9-5, 13-7) vast tot halverwege de set. Zwolle liep in deze fase achter de feiten aan en kreeg geen grip op de drukvolle opslagen. Via de side out en een breakpoint werd het 13-9, waarop de Griekse ploeg hetzelfde scenario volgde voor de 15-9 tussenstand. Dus ook een side out en een breakpoint.

Op de side out ging het vervolgens richting de twintig punten (17-11, 18-12), waar Panathinaikos met 20-12 als eerste met een hele ruime voorsprong aankwam. Zwolle kon de marge tot vijf punten terugbrengen bij 20-15, maar moest toch na 25-18 met ruim verschil capituleren. Dus 2-1 voor Panathinaikos.

In de vierde doorgang was de beginfase een copy van de set ervoor met tussenstanden 4-1, 5-2, 6-3 en 7-4. De thuisploeg koesterde het verschil van drie punten en hield die marge vast tot 12-9. Daarna liepen ze via een driepunter uit naar 15-9. En bouwden via 17-11 een hele grote voorsprong van 9 punten op bij 22-13. Zwolle kon nog iets terugdoen (22-16), maar de achterstand was te groot om de thuisploeg nog in de problemen te brengen. Via 25-16 ging de 3-1 winst naar Panathinaikos.

Panathinaikos maakte het verschil voor de winst via een eigen score van 78 om 62 punten. Aanvallend werd het 61/48, blokkerend 9/7 en serverend 8/7. Bij Zwolle werd Jet Kok met 19 punten de topscorer. Verder kwam ook Marianne Het Lam-Scholten met 12 treffers in de dubbele cijfers. Maret Grothues nam bij Panathinaikos 12 punten voor haar rekening. Bij haar team werd Sherridan Atkinson met 21 punten de topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy Biekart.