Veel spektakel op derde dag OKT

160517 Japan

De derde dag op het OKT in Japan zorgde voor tekening in de stand. Italië won van de Dominicaanse Republiek en is nog steeds ongeslagen. Bij de klassieke Aziatische derby tussen Korea en Japan ging de winst met 3-1 naar Korea. Het leek wel Samoerai gevecht op leven en dood. Met geweldige spectaculaire verdedigingsacties en razendsnelle acties aan het net. Verder won Peru van Kazakhstan en stapte Nederland met de belangrijke 3-0 zege op Thailand van het veld,

De stand is nu: Italië 3-9, Japan 3-6 , Korea 3-6, Nederland 3-6, Peru 3-6, Thailand 3-3, Kazakhstan 3-0 en Dominicaanse Republiek ook 3-0. Voor morgen staan de wedstrijden Peru vs Italië, Kazakhstan vs Korea, Nederland vs Dominicaanse Republiek en Japan vs Thailand op het wedstrijdprogramma.

Dominicaanse Republiek vs Italië:  0-3. Setstanden 22-25, 23-25 en 23-25. Ondanks de betere teamprestatie (en aanzienlijk minder fouten) van de Dominicaanse Republiek ten opzichte van hun eerdere twee wedstrijden, zijn ze niks dichter, eerder verder af gekomen van plaatsing voor Rio. Er moet al een klein volleybal wondertje gebeuren wil het nog lukken. Voor Italië is het omgekeerde het geval, de ongeslagen koppositie geeft een helder zicht op de tickets.

Het was een gelijkopgaande wedstrijd, waarin Italië vooral in de eindfase van elke set toonde over de betere zenuwen en de betere afmakers te beschikken. In de eerste set werd een 18-21 naar 22-25 getild, in de tweede gaf een Italiaanse time out op 22-23 de inspiratie om de set met 22-25 tot een goed einde te brengen en in de derde doorgang sloeg Italië zich via Sylla, en Del Core na 17-17 naar 18-21, 21-23 en 23-25.

Op de aanval had Italië in totaal 3 puntjes voordeel, bij het blok waren dat er 5 en serverend scoorden ze 2 aces meer. Totaal dus 10, daar stond echter een hoger foutenlast van 3 punten tegenover. Martinez van de Dominicaanse Republiek werd met 23 punten topscorer, Ortolani en Del Core kwamen voor Italië aan 15 treffers.

Kazakhstan vs Peru: 1-3. Setstanden 25-19, 22-25, 23-25 en 23-25.  Kazakhstan leed net als de Dominicaanse Republiek de derde nederlaag op rij. Peru boekte de tweede zege. De ploeg uit Zuid – Amerika had moeite met het hoge blok (16 blokpunten tegen) maar wist serverend de passlijn van de tegenstander beter onder druk te zetten dan omgekeerd, getuige de 0 om 5 gescoorde aces. Daarentegen was de foutenlast wel een stuk hoger, maar niet te hoog om beslissend te zijn. Angela Leyva van Peru liet 30 punten noteren, daarmee werd ze topscorer. Radmila Beresneva van Kazakhstan kwam tot 21 scores.

Kazakhstan kon in de eerste set het verschil van 2 punten bij de tweede technische time uitbouwen naar 21-17 om met 25-19 af te sluiten, dit ondanks de 8 punten van Leyva in deze set voor Peru. Na de time out op 22-23 voor Peru sloeg Leyva haar ploeg naar de winst en de gelijke setstand. De laatste twee sets waren spannend, maar aan het eind maakte topscorer Leyva het verschil.

Korea vs Japan: Setstanden 28-26, 25-17, 17-25 en25-19.  De eerste set was een spektakelstuk van jewelste. Japan had in het begin van deze set even licht  voordeel (1-4 en 2-6),  maar toen Korea de stand eenmaal bij 10-10 gelijk had getrokken ging het gezamenlijk naar de finish. Yeon – Koung Kim en Su-ji Kim (blokpunt) hielpen Korea aan de 28-26 setwinst. Na de 10-11 in de tweede set kwam Korea sterk opzetten, met 16-12 ging de time out in. Vervolgens kreeg de thuisploeg nog weinig punten meer mee. Korea bracht de stand op 18-15 en 21-17, met vier punten op rij maakten ze de set af. Setstand 25-17 en 2-0.

Na de 6-8 in de derde set kwamen de decibellen aanmoedigingen als doping van de tribunes gerold. Japan kwam in een geweldige flow en surfte op de geluidsgolven van hun fans naar 6-11, 10-15 en 14-21. Geen houden aan voor Korea, ze werden door een geweldige energie boost van de thuisploeg naar een 17-25 nederlaag gespeeld.  Korea herpakte zich in de vierde set,  nam een vroege ruime voorsprong (5-1) en bleef constant aan de goede kant van de score (13-11, 17-14, 20-15, 23-17), ongeacht hoe hard het publiek ook te keer ging. Wie anders dan Yeon – Koung Kim maakte het af.

Minder directe fouten en meer aces beslisten de wedstrijd in het voordeel van Korea. Kim werd met 25 punten topscorer, Nagaoka maakte er 21 voor Japan.