Veracles en Sliedrecht H2 Topdivisiekampioenen

VoV, 24-04-2024. 6:30 uur. Gisteren werd er om het kampioenschap van de Topdivisies gestreden In Groningen bij de dames, in Sliedrecht bij de Heren. Zowel Alterno (dames) als Volley Tilburg konden hun titel niet verdedigen, zij eindigden een eindje verwijdert van de bovenste plaats in de Topdivisie.

Veracles vs. AVV Keistad werd een vijfsetter, waarin Veracles de eerste tik uitdeelde, er daarna twee moest incasseren en vervolgens in de vierde set op 21-24 een aantal matchpoints tegen kreeg. Maar met een serie van vijf ontsnapte aan een nederlaag. Waarna de tiebreak werd gewonnen en zij zich dus kampioen van de Topdivisie mogen noemen.

Veracles had de beste start, kwam via 13-8 met 17-8 voor in de eerste set en sloot na 22-15 met 25-19 af. Keistad herpakte zich in de tweede set, nam een 0-6 voorsprong en bleef de hele set aan de leiding. Tussenstanden bijvoorbeeld 5-12 en 11-16 en toen het bij 18-20 spannend werd ging de ploeg uit Amersfoort naar de zijlijn. Dat werkte via 20-23 werd de 22-25 zege gepakt.

Ook de derde set was Keistad de bepalende ploeg, eigenlijk vanaf 2-4 vroeg in de set. De verschillen waren niet echt groot, maar Keistad bleef bij 4-7, 8-11 en 11-17 een veilige marge behouden. Veracles kwam na 16-22 sterk opzetten, liep in tot 22-23 voordat Keistad de serie kon breken. Het werd nog 23-24, daarna ging de set met 23-25 naar de bezoekers voor de 1-2 stand.

Keistad had de titel in de vierde set voor het grijpen. Daar leek het in het begin niet op toen Veracles naar 9-4 uitliep, en tot 14-11 toonaangevend was. De serie naar 14-17 veranderde het set verloop volkomen. Veracles knokte zich terug in de set bij 18-18 en 21-21. Een aantal aanvallende fouten zetten Keistad bij 21-24 op matchpoint, maar het ene na het andere matchpoint maakte Veracles ongedaan. De time out op 23-24 werkte ook niet, met een ace kwam Veracles op 25-24 en bij eerste gelegenheid sloegen ze zich naar 26-24, waarmee de tiebreak een feit was.

In de tiebreak liep Veracles na 4-3 uit naar 8-3 bij de veldwissel en stoomde full speed door naar 13-9. Keistad nam bij 14-10 nog een time out, maar met een ace daarna haalde Veracles het kampioenschap binnen. Proficiat.

Sliedrecht Sport H2 vs. Sudosa-Desto werd in drie sets beslist. Met 25-17, 25-22 en 25-19 hield de thuisploeg de zege in de Basis en kon zich tot opvolger van Volley Tilburg laten kronen. Proficiat.

Overigens heeft de titel alleen symbolische betekenis, er is geen bonus, geen promotie of Europees spelen in bijvoorbeeld de Champions League of Challenge Cup voor amateurs aan verbonden. Maar het staat natuurlijk wel perfect op de persoonlijke cv en de cv van de club als er ‘landskampioen Topdivisie 2023/ 2024 vermeld kan worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Veracles en Pim Waslander.