Veracles verliest intense stadsderby

VoV, 05-02-2018. 11:20 uur. Eindelijk was het zover. Dé belangrijkste wedstrijd voor vele Groningse volleybal liefhebbers, wellicht voor volleybal minnend Nederland. Ruim 400 toeschouwers op de overvolle tribunes om het veld heen zagen Donitas na een zeer sterke beginfase uiteindelijk met 2-3 winst van het veld te stappen. Een beladen wedstrijd, maar bovenal een geweldige volleybalavond in de Struikhal in Groningen.

Direct in de eerste set kreeg Donitas de kans om de leiding te pakken, dit maakte het voor Veracles heel moeilijk om het vertrouwde spel te laten zien. Donitas wist met veel servedruk de thuisploeg dusdanig onder druk te zetten dat de eerste set vrij gemakkelijk met 17-25 naar de ‘gasten’ ging. Ook de tweede set liet vrij duidelijk hetzelfde spelbeeld zien. Veracles probeert, Donitas heerst. Wederom een goede serve druk, een stabiele pass lijn en een paar speelsters in topvorm maken het de thuisploeg zo lastig dat ook deze tweede set naar Donitas gaat, 19-25 en een tussenstand van 0-2.

Nu moest het gebeuren, knokken voor elke bal, slopend werk tegen een ploeg die zo sterk aan het spelen is. Maar het gebeurt, langzaam weet Veracles vat op de wedstrijd te krijgen en zo de druk bij Donitas te leggen. Het publiek was geweldig, de passie in het veld werd uitstekend aangevoeld door de ruim 400 juichende en springende fans. Het resulteerde in winst in de derde set, 25-20.

De vierde set werd een ware thriller, beide teams gingen gelijk op richting de twintig punten. Veracles moest strijden voor élke bal om een beslissende vijfde set af te dwingen. Donitas had natuurlijk maar één doel, die vierde set pakken om zo de eerste wedstrijd dit seizoen te revancheren. Toch lukt het de thuisploeg om er een vijfde set uit te slepen, na een 0-2 achterstand bepaald 25-23 een 2-2 tussenstand.

Helaas is deze vijfde set nooit echt spannend geworden. Donitas liet zien het niveau uit de eerste twee sets weer terug te kunnen vinden en met een veldwissel op 4-8 liep de voorsprong enkel uit. Waar met een goede serve serie van Veracles de spanning nog licht terugkwam van 9-14 naar 12-14 is daarna de koek op. Donitas won verdiend met 2-3 nadat het laatste set met 12-15 naar de gasten gaat.

De Groene Hel was fantastisch, we hebben Groningen op de kaart gezet als volleybal bolwerk. Het seizoen duurt nog lang, maar beide derby’s zitten erop. 3-0 winst voor Veracles en 2-3 winst voor Donitas kent als onderling resultaat Veracles als winnaar, maar het voelt zuur. Op naar Zaterdag, Utrecht uit. Hup Groen!

gh @ VoV, verslag van Leon Koehorst, IBM Client Innovation Benelux Veracles. Foto’s Rudy van ’t Rood.