Verlies Jeugd Oranje meiden tegen Servië

VoV, 07-01-2018. 7:26 uur. Bij het EKK in Servië heeft de Jeugd Oranje U17 selectie van Eelco Beijl in haar tweede wedstrijd een ruime nederlaag geleden tegen gastland Servië. Nadat in deze poule van drie beide teams met 3-0 van Estland hadden gewonnen ging het in deze ‘finale’ om de groepswinst en plaatsing voor het EK.

Oranje begon heel slecht, in de eerste set serveerde Jovana Cirkovic de thuisploeg naar een 1-9 voorsprong. En vanaf dat moment moest Oranje keihard in de achtervolging, hetgeen vooreerst geen resultaat opleverde in de vorm van dat er vlot werd ingehaald. Integendeel bij 5-15 bedroeg het verschil al tien punten en dat bleef staan tot 11-21. Oranje kon vanaf dat moment wat terugdoen, maar de set was uiteraard niet meer binnen te halen. Via 16-23 werd het 16-25. Met een eigen score van 7 om 16 punten was Servië een maatje te groot.

In de tweede set kon Oranje de schade in de beginfase beperken, al gingen ze ook nu weer met  een 5-8 achterstand de eerste technische time out in. Nederland zag de tussenstand verdubbelen bij de tweede technische time out (10-16) en kon in het verdere verloop ook geen vuist meer maken. Met 18-25 werd het 0-2 voor Servië.  De 11 om 17 eigen score was ook nu duidelijk in Servisch voordeel.

Vanaf de derde set nam Hyke Lijklema de spelverdeling van Kim Klein Lankhorst over. Mede door een erg hoge foutenlast in de derde set, Oranje kreeg 12 punten van Servië, kon de U17 selectie vanaf het begin stevig meedoen. Oranje liep vlot uit naar 11-6 en 14-8. Anna Zijl, Iris Vos en Jolijn de Haan hielden hun ploeg op voorsprong, al werd het tegen het eind van de set nog wel spannend. Servië sloop op kousenvoetjes na de 16-9 tussenstand steeds dichterbij, bij 21-19 waren ze er bijna. De Oranje scores voor 24-20 waren vervolgens voldoende om met 25-21 te winnen.

Het stond 1-2 in sets, de winst van de derde set gaf de burger moed, zou Oranje de wedstrijd in leven kunnen houden? Al snel bleek dat niet het geval te zijn.  Servië bouwde langzaam maar zeker een ruime voorsprong op die bij 7-16 al negen punten bedroeg. Via 12-21 werd het 12-25. Dik setverlies dus. De eigen score (10 om 15) en de foutenlast (10 om 2) waren van dien aard dat het verlies heel erg ruim uitviel.

Bij Oranje werd Anna Zijl met 11 punten topscorer, Jette Kuiper maakte er 9 en Jolijn de Haan 7. Bij Iris Vos bleef de teller op 6 staan, Anneclaire ter Brugge kwam tot een aantal van 5 en Annike de Goede en Hyke Lijklema pakten elk 2 punten mee.