Verlies jong Side-Out vs Lycurgus routine

VoV, 06-11-17. 11:44 uur. Met het publiek als grote winnaar.  Afgelopen zaterdag wisten Side-Out heren 1 en Lycurgus heren 2 een prima wedstrijd af te leveren aan het in groten getale opgekomen publiek. Het werd een ware promotie voor het volleybal in de gemeente Hardenberg en omgeving. Een clash tussen de uitdager, en nummer 3 van de ranglijst (Side-Out), en de koploper en titelkandidaat uit Groningen.

De reserves van de landskampioen en supercup winnaar bestaan uit zeer geroutineerde spelers, waarvan zelfs een speler een Olympische zilveren medaille in een grijs en ver glorieus Nederlands volleybal verleden heeft weten te winnen. Hun enorme moyenne aan divisie ervaring overstijgt het gemiddelde aan divisie ervaring aan Slagharense zijde. Daar beschikt ongeveer 80% van de selectie over amper 2 jaar divisie ervaring en een enkeling kwam vorig jaar zelfs nog uit in de B-junioren competitie. Zou het verschil in ervaring deze zaterdag de doorslag geven of wist de equipe van trainer / coach Nico Huisman voor een stunt te zorgen?

Beide teams en het publiek hadden er vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk zin in, waarbij alleen de scheidsrechters nog even in de juiste modus moesten komen en namen af en toe nogal dubieuze beslissingen. Gelukkig wisten de scheidsrechters enigszins op tijd het niveau en sportiviteit tussen beide ploegen juist in te schatten en wisten hun dubieuze beslissingen iets te verminderen.

De Groningers wisten al vrij vlot een voorsprong te pakken van 3-8 en gaf de jonge ploeg Side-Out met oerdegelijk en klinisch spel een lesje effectiviteit. Ondanks deze flinke achterstand was het des te knapper dat Side-Out boven de 20 punten naast Lycurgus wist te komen. Er werd tot ruim boven de 25 punten door beide teams meerdere setpoints niet benut wat tot gevolg had dat de eerste set een ware thriller werd. Met het vooraf geschetste beeld van de tegenstander zou men denken dat deze heren met de setwinst er vandoor zouden gaan, maar Side-Out wist met een 35-33 setwinst de eerste set te pakken.

Waarschijnlijk was men aan de kant van Side-Out zo beduusd van deze knappe setwinst, vooral de manier waarop die tot stand kwam, dat de 2e set werkelijk alles fout ging wat er maar fout kon gaan. Met een snelle 10-25 trok Lycurgus de stand snel gelijk.

Zou het dramatische spel van de 2e set door getrokken worden naar de 3e set? Gelukkig voor het publiek en de thuisploeg werd de 3 set net als de 1e set weer een strijd om ieder punt die ook pas met 23-25 beslist werd in Gronings voordeel. Daarmee namen de gasten een comfortabele 1-2 voorsprong in sets en moest Side-Out alle zeilen bijzetten om er een beslissende 5e set uit te slepen.

Door vooral hard werken, de tactische afspraken na te komen en aanvallend flink door te blijven slaan wist de toekomst het verleden een flinke 25-18 set verlies aan te smeren. Hiermee moest er een beslissende 5e set aan te pas komen om een winnaar aan te kunnen wijzen in deze mooie wedstrijd.

De 5e set hadden de Groningers zich voorgenomen om nog één keer goed aan te zetten. Met hun kenmerkende degelijke en rustige spel wisten ze de thuisploeg al snel met een 1-6 achterstand in vertwijfeling achter te laten. Hiermee werd coach Nico Huisman gedwongen om een time-out te nemen die uiteindelijk zijn uitwerking niet miste. Bij de verplichte veldwisseling bij 8 punten was de stand flink ingelopen en wisselde Side-Out van veld met een kleine 7-8 achterstand.

Wat normaal dan zou kunnen leiden tot een opleving om door te trekken gebeurde het tegenovergestelde. Het spel van de teleurstellende 2e set werd vanaf dit moment ook weer tentoon gespreid door de Slagharense ploeg en leidde uiteindelijk tot een 8-15 set nederlaag en dus een 2-3 overwinnen voor de Groningse gasten.

Ondanks de kleine nederlaag kan men aan Side-Out kant ook veel winsten tellen na deze wedstrijd. Iedere thuiswedstrijd lijkt een steeds grotere schare publiek de route naar de thuiswedstrijden van heren 1 te vinden. Ook een wedstrijd als afgelopen zaterdag werd door het publiek met veel waardering en plezier beleefd en men was zeer lovend over de voortgang en werklust wat heren 1 laat zien. Dit smaakt voor het team natuurlijk naar meer en gaat er aan bijdragen dat de selectie nog harder blijft toewerken naar de top van hun kunnen.

Het team laat steeds meer zien waar toe men in staat is, helaas kwam het er afgelopen zaterdag niet helemaal uit. Vooral het wapen van de Slagharense servedruk en aanvalskracht liep niet helemaal in de pas met wat de selectie wel normaliter kan brengen. Tel daarbij op het gebrek aan ervaring en gogme en een nederlaag als afgelopen zaterdag valt te billijken. Echter bood de passlijn voldoende weerstand tegen de Groningse serve en hiermee kan men zeker verder naar de toekomst toe. Dit alles biedt enorm veel perspectief. Het team zal hard moeten blijven werken, functioneel en gefocust blijven trainen en ervaringen op doen om verdere stappen in hun ontwikkeling te kunnen maken.

Het duel tegen Lycurgus betrof de eerste wedstrijd in een reeks van zware duels die Side-Out de komende periode te wachten staat. Om te bepalen waar voor dit seizoen in competitieverband de lat ligt zal de komende weken gaan uitwijzen. Dat de toekomstige lat voor dit team hoger ligt is overduidelijk, met een relatief onervaren en jonge ploeg nu al wedstrijden op niveau spelen zoals afgelopen zaterdag biedt veel perspectief voor de toekomst.

Terugkijkend op afgelopen zaterdag is het als volgt samen te vatten: oude tijden herleven langzamerhand weer in Slagharen en omgeving. Het publiek heeft volop genoten en de selectie heeft weer voldoende lesmateriaal meegekregen om hun ervaringen mee uit te breiden en uiteindelijk hun sportieve voordeel mee te doen.

gh @ VoV, verslag Eric Rutgers, Side – Out Heren 1. Foto Side – Out.