Verlies op EKK voor beide pré Jeugd Oranje teams

VoV, 01-04-2021.  6:06 uur. De jongens van pré Jeugd Oranje begonnen gisteren aan hun EK-kwalificatietoernooi in Vibo Valentia in Italië. De ploeg van bondscoach Albert Cristina voor spelers onder 17 jaar speelt in poule A tegen Frankrijk en België. De winnaar van het EKK plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde van het EK U17, dat deze zomer plaatsvindt in Albanië.

Oranje speelde als eerste tegen Frankrijk en leed een 3-0 nederlaag via de setstanden 25-23, 25-12 en 25-20. Met name de 20 om 34 foutenlast (waaronder 15 foutserves en 14 aanvallende fouten) werkten zeer nadelig voor Oranje U17.

In de eerste set konden ze nog een 16-10 achterstand inlopen tot 21-19, maar dat verschil van twee punten bleef. In de beide andere sets was bij 16-8 (2de set) en 16-11 (3de set) reeds een groot gat geslagen dat via 21-12 en 21-13 in beide sets tot een ruime nederlaag leidde. Bij Oranje was Saimen Hage met 13 punten de meest scorende speler.

Bij dit EKK bestaat poule B uit gastland Italië, Spanje, Portugal en Duitsland.

De meisjes van pré Jeugd Oranje begonnen gisteren in Italië  ook aan het EK-kwalificatietoernooi. In Chiavenna speelde Oranje U16 in poule B tegen Portugal en Duitsland. Voor Oranje begon het toernooi tegen Portugal.

In de eerste twee sets was Portugal de bovenliggende partij. Oranje kwam in de eerste twee sets alleen bij 3-2 in de openingsset aan de leiding, daarna niet meer. Via 9-16 en 11-21 ging de eerste set met 17-25 verloren. In de tweede was het verschil aan het eind minder groot (21-25) doordat Oranje de ruime achterstand van 15-21 nog gedeeltelijk kon inlopen. Alysha Meering werd in set 1 met 3 punten topscorer bij Oranje, in set twee was Roos Wessels met het dubbele aantal de meest scorende speelster bij Oranje.

In de derde set gaf Oranje beter partij en knokte voor de mogelijkheid om de wedstrijd met één of twee sets te verlengen.  Bij het eerste meetpunt lag Oranje met 8-5 voor, bij het tweede met 15-16 achter. Er volgde richting de bigpoints een gelijk opgaand en spannend gevecht met gelijke standen bij 18-18 en 21-21. Jammer dat de U16 in de finale net tekortkwam. Portugal sloeg zich na 22-23 naar de 22-25 en 0-3 winst. Roos Wessels werd met 10 punten topscorer bij Oranje.

In poule A komen uit gastland Italië, België en Frankrijk. De winnaar van het EKK plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde, dat deze zomer plaatsvindt in Nyiregyhaza (Hongarije) and Humenne (Slowakije).

Net als bij de jongens krijgen de meeste andere teams nog een kans om zich te plaatsen voor het EK tijdens het tweede EK-kwalificatietoernooi, later dit voorjaar.