Vizier op volleybal

 

Lycurgus lachende tweede na 3-2 zege Sliedrecht

VoV, 01-04-2021. 5:57 uur. Active Living Orion had het gisteravond in eigen hand om zich te plaatsen voor de play-off finale om de Nederlandse titel en om als hanterend landskampioen dan die titel te verdedigen. Zij gingen op bezoek bij Sliedrecht Sport en hadden een 0-3 of 1-3 nodig om zich dat finaleticket eigen te maken. De twee thuiszeges zonder setverlies in het reguliere seizoen en de kampioenspoule zullen ongetwijfeld voor het nodige zelfvertrouwen van de geroutineerde ploeg uit Doetinchem hebben gezorgd. De fans van Lycurgus en Lycurgus zelf zullen dit duel op de voet hebben gevolgd, voor hen zit namelijk de rol van lachende derde, of beter lachende tweede, erin.

Om de spanning maar meteen weg te nemen, Orion slaagde niet in de missie om tot de finale door te dringen, zij verloren met 3-2, waardoor er in Groningen aan het eind van de avond inderdaad bij alles en iedereen die Lycurgus een warm hart toedraagt een brede glimlach op het gezicht stond. Zij spelen vanaf 10 april de best of five serie tegen Dynamo en dus niet Orion.

De bezoekers kwamen met Jasper Diefenbach en Tijmen Laane in een scorende hoofdrol flitsend uit de startblokken. Bij de time out op 4-10 had dit duo samen al zes punten achter hun naam staan. Sliedrecht Sport moest, en snel een beetje, gaan inhalen. Deed dat via Gerard Baan, kwam terug naar 10-12, waarop Orion middels een driepunter het verschil herstelde (10-15).

Met twee aces achter elkaar sloeg Tom Koops de thuisploeg bij 18-18 naast Orion, bij 20-19 was er opnieuw een time out van de gasten. Op 24-21 had Sliedrecht de setwinst voor het grijpen, maar een foutserve, een uitgeslagen aanval en Tijmen Laane werkten het ene na het andere setpoint weg tot aan 24-24. De foutserve van Orion en een score van Michael van Leeuwe beslisten de strijd met 26-24, en dat na 4-10 achter. Ofwel een 22 om 14 score.

Orion moest nu de volgende set en de twee daarna winnen, verlies betekende ‘zeg maar dag tegen de play-off finale’

Het ging in de tweede set eerst nog gelijk op (6-6) maar daarna ging het scorende initiatief langzaam maar zeker naar de gasten uit Doetinchem. Met Tijmen Laane en Adam White als belangrijke puntenmakers. De laatste met een aantal pijnlijke rake klappen vanaf de drie meter. Bij 7-10 en 9-14 haalde trainer/ coach Paul van der Ven de thuisploeg naar de zijlijn, dat voorbeeld volgde Joris Marcelis toen Sliedrecht bij 13-16 de inhaalknop met succes had ingedrukt. Sliedrecht kwam tot op twee punten (16-18) ging daarna een paar keer in de fout en kwam met 16-21 achter. Met een pipe aanval kwamen de bezoekers op setpoint, Koops en Baan konden het verlies bij 18-24 nog een paar keer uitstellen, maar daarna ging de set met 20-25 naar Orion voor de 1-1 stand.

Sliedrecht Sport was door dit verlies niet aangeslagen, profiteerde volop van een slordige beginperiode van Orion (5-1) en liep na de time out op die stand met blokpunten en slimme scores via de handjes in het blok uit naar 11-4, waarop trainer/ coach Marcelis met zijn tweede time out probeerde zijn ploeg nogmaals de energie te geven voor een inhaalslag.

Die vlieger ging echter niet op, Sliedrecht Sport had de finish in zicht en zag zich met fris en vrolijk spel bij 16-8 steeds dichter bij een voorsprong in sets komen. Via een paar kill-blocks van Bart Yark kwam de thuisploeg bij 24-14 op setpoint, het setpoint dat Orion met een daaropvolgend ace door van der Sluis van een illusie beroofde.

De 2-1 stand betekende dat Orion zijn landstitel niet meer zal kunnen verdedigen in de play-off finale, de ploeg wilde echter niet met een 3-1 nederlaag de thuisreis aanvaarden en zette in de vierde set nogmaals aan om de mogelijkheid open te houden met een zege afscheid van het seizoen 2020-2021 te kunnen nemen. Het lukte om via 22-25 (na een 20-20 gelijke stand) de tiebreak af te dwingen, die ging echter met 15-10 verloren.

De stand is nu:

  • 1> Draisma Dynamo 5-16
  • 2> Amysoft Lycurgus 6-10
  • 3> Active Living Orion 6-8
  • 4> Sliedrecht Sport 5-5

Het duel tussen Sliedrecht en Dynamo zal wel niet meer gespeeld worden, dit voegt eigenlijk niets meer toe aan de strijd om de tickets. De best of five serie tussen Draisma Dynamo en Amysoft Lycurgus staat als volgt in de wedstrijdagenda:

  • Zaterdag 10 april, Dynamo vs. Lycurgus (17.00 uur)
  • Zaterdag 17 april, Lycurgus vs. Dynamo (15.00 uur)
  • Zondag 25 april, Dynamo vs. Lycurgus (15.00 uur)
  • Evt. vierde duel, woensdag 28 april, Lycurgus – Dynamo (20.30 uur)
  • Evt. vijfde duel, zaterdag 1 mei, Dynamo – Lycurgus (15.00 uur)

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto’s Sliedrecht Sport en Draisma Dynamo.