Verlies Polen en Frankrijk bij OS Tokyo (m)

VoV, 25-07-2021, 3:44 uur. Van het zaalvolleybal bij de mannen zullen we op VoV via een korte dagelijkse update berichten. Het toernooi begon zaterdag met de zes wedstrijden in de twee poules, elk team speelt in de poulefase vijf duels volgens het Robin Round systeem. En natuurlijk waren er verrassingen, bijvoorbeeld de nipte winst van Italië, het verlies van Polen en de nederlaag van Frankrijk.

De openingswedstrijd van het zaalvolleybal bij de mannen wil je natuurlijk niet missen, ook al is het om 2:00 uur midden in de nacht. Maar ter overbrugging naar de eerste partij van het beachvolleybal van het duo Stam/ Schoon was het een perfect tijdstip.

Overzicht poule A:

Italië vs. Canada werd 3-2.  Canada speelde twee prima eerste sets, die ze met 26-28 en 18-25 wonnen. Italië kreeg in de eerste set op 25-24 en 26-25 setpoints, maar kon die niet benutten. In de tweede set maakte Canada het verschil van 11-13 naar 14-19, Vernon scoorde het laatste punt via het blok.

In de derde set draaide Italië een 11-13 achterstand via o.a. twee aces van Michieletto (foto boven) en scores van Juantorena om in een 17-13 voorsprong en hield dat verschil van vier punten tot 25-21 vast. De vierde set won Italië met 25-18, Juantorena verzilverde het setpoint voor de tiebreak. En in de tiebreak konden de Italianen het verschil na 9-9 maken, ze liepen uit naar 12-9 en wonnen met 15-11.

Japan vs. Venezuela sloot af met een 3-0 zege voor Japan. In de openingsset maakten ze van 14-16 achter 19-16 voor en wonnen met 25-21. De tweede set ging met 25-20 naar het gastland, na de tussenstanden 8-7, 16-12 en 21-17. En in de derde en laatste werd 14-9 een 18-12 voorsprong en eindigde de set in 25-15.

Polen vs. Iran (foto boven) kende een slechte uitslag voor Polen. Ze verloren met 2-3 via de setstanden 25-18, 22-25, 22-25, 25-22 en 21-23. Wilfredo Leon werd met 23 punten topscorer van de partij. De eerste set ging met duidelijk verschil naar Polen, in de tweede sloeg Iran zich naar 12-17 en had bij 21-23 nog twee puntjes over, hetgeen genoeg was voor de winst en de gelijke stand. In de derde set kwamen ze op 1-2 door na 21-21 uit te lopen naar 21-24 en met 22-25 af te sluiten.

Polen kon de tiebreak afdwingen in de vierde set door van 16-15 naar 19-16 uit te lopen en die voorsprong vast te houden. In de tiebreak kreeg Iran vanaf 13-14 tot 18-19 steeds de matchpoints, die ze niet verzilverden. Ook Polen lukte dat niet op 20-19 en 21-20. Met drie scores op rij pakte Iran vervolgens de 2-3 zege.

Stand na één duel in deze poule is: Japan 1-3, Italië en Iran 1-2, Polen en Canada 0-1 en Venezuela 0-0. Voor 26-07 staan de volgende wedstrijden op de agenda: Iran vs. Venezuela, Polen vs. Italië en Japan vs. Canada.

Overzicht poule B:

Brazilië vs. Tunesië eindigde in 3-0. In de eerste set was het verschil tot aan de finale gering, maar drukte Brazilië in de eindfase door (25-22). In de volgende twee sets pakten ze de winst met 25-20 en 25-15. Brazilië maakte aanvallend (+ 19 punten) het verschil. Wallace en W. Ben Tara (Tunesië) werden met 13 punten topscorer.

Rusland vs. Argentinië werd in vier sets beslist in het voordeel van Rusland. Argentinië pakte de eerste set met 21-25 en kwam in de tweede (25-23) net tekort. Daarna was Rusland met 25-17 en 25-21 de betere ploeg.  Bij Argentinië werd B. Lima met 18 punten topscorer, Mikhaylov kwam bij Rusland tot 17 treffers.

USA (foto boven) vs. Frankrijk werd een vlotte 3-0 zege voor Team USA. Met twee keer 25-18 en 25-22 als setstanden. USA begon elke set overweldigend, in de eerste via 5-0, in de tweede ietsje minder (5-2) en in de derde met 7-2. En in alle sets kwamen ze niet in de problemen. Met tussenstanden 11-4 en 20-13 in de eerste set, 12-9 en 22-18 in de set erna en 14-10 en 21-16 in de derde stonden ze de hele wedstrijd aan de goede kant van de score.

De eigen score van 56 om 38 punten vertelde het hele verhaal, de persoonlijke scores van Taylor Sander (15) en Matt Anderson (13) ook. Beduidend meer dan de 9 die Ngapeth, de topscorer van Frankrijk er maakte.

Stand na één duel in deze poule is: Brazilië, USA en Rusland staan op 1-3, Argentinië, Frankrijk en Tunesië op 0-0. Voor 26-07 staan de volgende wedstrijden op het programma: USA vs. Rusland, Frankrijk vs. Tunesië en Brazilië vs. Argentinië.

De Top 4 per poule plaatst zich voor de kwartfinale waarin A1 vs. B4 en B1 vs. A4 speelt. En verder A2/A3 vs. B2/B3.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.