Verlies ter Maat en Tuinstra in halve finale Champions League

VoV, 14-03-2024. 6:40 uur. Bij de mannen stonden er gisteravond twee heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League op het programma. Het Italiaanse onderonsje tussen Trentino vs. Civitanova en het Pools-Turkse duel tussen Jastrzebski Wegiel vs. Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra.

Jastrzębski Wegiel vs. Ziraat Bank werd 3-0 via de setstanden 25-13, 25-18 en 30-28. De gasten uit Turkije kregen in de eerste twee sets voor 3.000 toeschouwers weinig kansen op succes. Met een hoofdrol voor de Fransman Jean Patry in de eerste set (5 punten) en Tomasz Fornal in de tweede (6 punten) werd de ruime zege binnengehaald. In de eerste na de tussenstanden 11-4 en 18-8 en in de tweede na 15-9 en 21-18.

In de derde set was het alles of niet voor de ploeg van Ter Maat en Tuinstra. Na een gelijk opgaand gevecht met tussenstanden 10-12, 16-16 en 19-16 kwam de thuisploeg bij 24-22 op matchpoint. Met scores van Ter Maat en Tuinstra werd dat veranderd in setpoints voor Ziraat bij 24-25, 25-26 en 26-27. Maar zoals wel vaker, als je zelf een aantal keren de kansen niet benut doet de tegenstander dat wel. Bij 29-28 was het raak.

Jean Patry werd tot MVP gekozen, hij scoorde 20 keer. Ter Maat noteerde 16 treffers, Tuinstra de helft daarvan.  Zowel in de eigen score (55 om 44) als in de foutenlast (15 om 22) had de Poolse ploeg ruim voordeel.

Volgende week moet Ziraat met 3-0 of 3-1 winnen om een Golden Set te kunnen spelen. Jastrzebski heeft dus twee sets nodig voor het finale ticket.

Bij Trentino vs. Civitanova stonden twee Italiaanse teams tegenover elkaar die zich beide voor de play-offs in Italië hebben geplaatst. Trentino won met 3-1 via de setstanden 25-17, 16-25, 25-18 en 25-23. In de eerste drie sets had de winnende ploeg steeds bij het begin van de big points een behoorlijk gaatje geslagen, waarop ze niets meer inleverden.

In de eerste set was dat bij 21-15 (na 17-15), in de tweede bij 16-20 (na 14-20) en in de derde bij 21-18 (na 17-13). Met series van vijf en vier punten werden de tweede en derde set beslist. In de derde kon Civitanova van 19-15 achter terugkomen naar 21-21, echter had Trentino de beslissende klappen in huis na de 23-23 gelijke stand.

Trentino scoorde meer eigen punten (69 om 64) en speelde ook met een lagere foutenlast. Aleksandar Nikolov van Civitanova werd met 25 punten topscorer van de partij, Alessandro Michieletto van Trentino kwam tot 23 punten.

Ook hier moet de verliezer volgende week thuis met 3-0 of 3-1 winnen om een Golden Set te kunnen spelen. Trentino heeft aan twee sets voldoende voor de finale.