Vizier op volleybal

 

CL halve finale: Conegliano (de Kruijf) wint in vijf sets

VoV, 14-03-2024. 5:35 uur. De tweede heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League bij de dames was opnieuw een Italiaans-Turkse clash. Dit keer tussen Conegliano, de ongeslagen koploper uit Italië, en Eczacibasi, dat in de Turkse competitie tweede staat. En opnieuw was er een line up van nationale en internationale sterren.

Met bij de thuisploeg van trainer/ coach Daniele Santarelli o.a. de Italiaanse internationals Sarah Fahr en libero Monica de Gennaro. De Amerikaanse internationals Katryn Plummer en Kelsey Robinson, spelverdeelster Joanna Wolosz uit Polen, Isabelle Haak uit Zweden en uiteraard Robin de Kruijf. En aan Turkse kant de Turkse spelverdeelster Naz Aydemir, de Canadese Alexa Gray, de Servische mid Jovana Stevanovic en diagonaal Tijana Boskovic en verder nog de Russische Irena Voronkova.

Maar het was ook en vooral de clash tussen de diagonalen Isabelle Haak en Tijana Boskovic. Boskovic was in de eerste twee sets geweldig op dreef, in de sets erna nam Haak die leidende rol over.

In de eerste set kwam Eczacibasi bij 20-24 op setpoint, nadat ze vanaf de 7-7 tussenstand steeds leidend waren geweest. Conegliano kwam ernaast bij 24-24, kreeg setpoint bij 25-24, maar verloor met 26-28. In set twee nam de Turkse ploeg na 12-12 afstand naar 13-18, bij 19-19 en 20-20 was er weer evenwicht, waarna Eczacibasi de set met 20-25 voor zich besliste en de stand op 0-2 bracht.

Conegliano stond met de rug tegen de muur, moest nu wel presteren en deed dat vervolgens ook. Via de tussenstanden 7-1, 14-5 en 20-10 werd de derde set met heel veel overtuiging gewonnen. Dat gaf het zelfvertrouwen een boost. In de vierde set kon de thuisploeg een 4-9 achterstand bij 9-9 ongedaan maken, en tot 19-19 bleven de teams aan elkaar gewaagd. In de eindfase waren Haak en Fahr scorend belangrijk, de 25-22 was goed voor de tiebreak.

De 5.300 fans gingen er nog eens goed voor zitten, maar zagen de Turkse ploeg in de tiebreak het initiatief nemen. Na 1-4  en 3-7 werd er bij 6-8 van speelhelft gewisseld. Twee uitgeslagen aanvallen van Boskovic zetten Conegliano op een 11-10 voorsprong, bij 13-12 ging Eczacibasi de time out in en de 14-14 van Boskovic voorkwam vooreerst verlies. Na 16-16 maakten een Turkse foutserve en een Italiaans kill-block een eind aan de wedstrijd.

De topscorer en MVP werd Isabelle Haak (37 punten). Tijana Boskovic maakte er 29. Bij Conegliano waren verder o.a. Plummer met 16, Sarah Fahr met 9 en Robin de Kruif met 7 punten scorend belangrijk. Bij Eczacibasi namen Alexa Gray en Hande Baladin elk een dozijn punten voor hun rekening.

Conegliano gaat door naar de finale bij elke winst in Turkije, Eczacibasi heeft volgende week aan winst in drie of vier sets genoeg voor het finale ticket. Bij 3-2 voor Eczacibasi volgt er een Golden Set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.