DeVoKo maatje te klein voor landskampioen Alterno

VoV, 15-03-2024. 5:48 uur. Gisteravond werd in de Dorper Esch in Denekamp de Topdivisie A wedstrijd DeVoKo vs. Alterno gespeeld. Een duel tussen de nummers 4 en 5 van de ranglijst, met evenveel punten (32), maar waarvoor de ploeg uit Apeldoorn een wedstrijd meer nodig had. In Apeldoorn werd het 1-3 voor DeVoKo, dit jaar hadden de teams vier keer eenzelfde tegenstander.

• Rivo: 3-1 voor Alterno, 1-3 voor DeVoKo
  • Krekkers 1-3 voor Alterno, 3-1 voor DeVoKo
  • SV Dynamo D2 3-0 voor Alterno, 3-1 verlies DeVoKo
  • Donitas 3-0 verlies Alterno, 3-0 winst DeVoKo

Gezien de onderlinge verschillen in de stand tussen de posities twee (Sudosa-Desto D2 18-34 en acht Set-Up (17-26) en de nog openstaande ontmoetingen in de rest van het seizoen (zie onze voorbeschouwing op de weekend wedstrijden) is het o.i. overbodig om het belang van punten sprokkelen dit duel te vermelden. Coaches Johan Booyink, die zijn contract bij DeVoKo met een jaar verlengde, en Randy Derksen zullen hun teams maximaal op dit duel hebben voorbereid.

Na een lange dag werken of studeren werd er om 20:00 uur aangefloten door 1ste scheids Wietze de Jong, die geassisteerd werd door Ward Erhart en die werden beoordeeld door Rinus Noltus. En dan zou ook blijken of de seizoenhistorie van enige waarde was. Dat bleek dus helemaal niet van toepassing, want Alterno was gisteravond simpelweg een maatje te groot voor DeVoKo.

In set 1 serveerde spelverdeelster Britt van der Wey Alterno naar een 1-6 voorsprong, met scores van Iris Kok en Guusje Leus wist DeVoKo die achterstand bij 10-10 ongedaan te maken. Alterno kwam via een uitgeslagen aanval weer aan serve bij 10-11 en liep in drie servebeurten uit naar 12-21. Zelf scoorde DeVoKo alleen twee side out punten terwijl Alterno daar series van vier en twee keer drie punten tegenover zette. Vooral vanaf de buitenkant en blokkerend werd er stevig gescoord, door o.a. Marloes Zinnemers en Lois Valenti. De set ging met 15-25 naar Alterno.

DeVoKo scoorde in deze set 9 eigen punten, Alterno maakte er zelf 17

In set twee had DeVoKo weliswaar een betere start van de set (2-3) en kon tot 7-9 aardig in het spoor van Alterno blijven, maar in het vervolg kwamen ze aanvalskracht tekort om bij te blijven. Nu serveerden Marloes Zinnemers en Britt van der Weij de gasten naar 9-19, met aan het net de makkelijk scorende Imre Schuitemaker en Lois Valenti alsmede de hoge foutenlast van DeVoKo in die fase. Deze set ging met 13-25 naar de gasten uit Apeldoorn.

DeVoKo scoorde in deze set 12 eigen punten, Alterno maakte er 17 zelf. Daarnaast was ook de 8 om 1 foutenlast mede beslissend.

De laatste kans op succes voor DeVoKo was de derde set. Opnieuw had Alterno de beste start (0-4), maar gaandeweg herstelde DeVoKo zich en met rake klappen van Guusje Leus en Daniek Scholten, blokpunten van Liv Bosch en Ruth Eppink en een ace van de ingevallen Amke Blokhuis werd de achterstand veranderd in een 15-12 voorsprong.

Bij 15-15 was het echter alweer gelijk, bij 16-17 had Alterno de voorsprong terug en bleef die op de side out tot 19-20 vasthouden. Het breakpoint voor 19-21 kon DeVoKo met een breakpoint van Daniek Scholten voor 22-22 nog wegpoetsen. Een door heel DeVoKo fel aangevochten 22-23 score, die volgens de thuisploeg na een netfout gemaakt zou zijn, leverde DeVoKo een gele kaart op, een machtig kill-block zette Alterno daarna op matchpoint, dat via een uitgeslagen aanval van DeVoKo verzilverd werd voor 22-25.

DeVoKo scoorde 12 eigen punten in deze set, Alterno liet er 16 voor zichzelf noteren. Nu was de foutenlast meer in evenwicht met 9 om 10 scores voor de tegenstander.

Voor de actuele stand na deze wedstrijd zie de voorbeschouwing op aanstaand weekend in de Topdivisie A.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.