Verlies Volley Tilburg D1 voelt als winst

VoV, 22-01-2023. 12:30 uur. Nog maar weer eens een vijfsetter werd er zaterdag door Volley Tilburg Dames 1 uitgeperst. Deze keer verliezend van Keistad, maar met het gevoel van winst.

“Als het me vooraf was gevraagd, had ik blind voor een 2-3 eindstand getekend”, zei coach Dennis Gelissen na afloop van het duel tegen het Amersfoortse Keistad. Want een punt, daar werd vooraf niet eens op gehoopt. Met de wetenschap dat eerste spelverdeelster Aukje van Loon vanwege andere verplichtingen verstek moest laten gaan en twee dagen voor de wedstrijd setter Noor Goossens een spierblessure opliep, werd met het ergste rekening gehouden.

Maar Gelissen toverde Serena van der Made als een konijn uit de hoge hoed. De kleine 21-jarige passer-loper kreeg de rol aan het net in de schoenen geschoven.

En na een aarzelend begin groeide Van der Made, die de nodige ervaring bij het beachvolleybal heeft, op deze positie. Ogenschijnlijk moeiteloos gooide ze de ballen naar links en rechts aan het net. Waar Loni Wissink, Paula Schellekens en Mila van Hoof van profiteerden.

Daarbij maakte Keistad de fout door te weinig te profiteren van het lengte-overwicht dat de ploeg had.

De eerste set ging voor Tilburg nog maar net verloren. Tot 21-21 waren de kansen gelijk. Maar door wat misverstanden en fouten kreeg Keistad de setwinst in de schoot geworpen: 21-25. In set twee en drie waren de Brabantsen oppermachtig. Keistad werd aan barrels geserveerd. Passend kwam de tegenstander, met een aantal talentvolle jeugd-oranje-speelsters binnen de gelederen, er niet meer aan te pas. Met 25-16 en 25-15 werd een 2-1 voorsprong genomen.

Maar in set nummer vier was al te zien dat bij de thuisploeg de spreekwoordelijke koek op was. Powerhouse Wissink kreeg door het vele springen te maken met kramp, Van der Made had qua afstanden die ze moest afleggen om de sets te kunnen geven bijkans een marathon gelopen en ook bij de rest vloeide de energie na drie sets slopen, sleuren, oplossen en het snot voor de ogen werken langzaam maar zeker weg.

Bij 15-17 nam Keistad-coach Jasper de Wijs een time-out. Tilburg was van 10-15 nog knap dichtbij gekomen. En die korte break sorteerde voor de bezoekers effect. De ervaren Lizzy Koole kon de set eenvoudig uitserveren. Tilburg kwam nauwelijks meer tot aanvallen.

De tiebreak was voor Tilburg duidelijk een setje te veel. Met 10-15 ging de winst naar Keistad. Daar viel niets op af te dingen. Al maakten beide teams in de hele wedstrijd evenveel punten (95-95) en was een gelijkspelletje verdiend geweest. Maar dat kan in het volleybal nu eenmaal niet en dat maakt het eigenlijk ook wel aantrekkelijk.

Komende zaterdag gaat de trip naar Budel. Ledub uit, altijd lastig voor Volley Tilburg Dames 1.

gh @ VoV,  verslag en archieffoto via PR Volley Tilburg Dames 1.