Vizier op volleybal

 

Vero Volley Milano één zege van Scudetto verwijderd

VoV, 12-05-2023. 4:50 uur. Vero Volley Milano is na de uitzege bij Conegliano één zege van de Italiaanse titel verwijderd. Het werd gisteravond een fantastisch gevecht, waarbij na twee en een half uur nog steeds niet duidelijk was wie er als winnaar van het veld zou stappen.

Bij beide teams stonden vele internationals en ex-internationals binnen de lijnen zoals de Amerikaanse speelsters Katryn Plummer, Kelsey Robinson (beide Conegliano), Jordan Thompson, Jordan Larson en Dana Rettke (alle drie Vero Volley). De Italiaanse dames Sarah Fahr, Marina Lubian, Monica de Gennaro (Conegliano), Myriam Sylla, Raphaela Folie, Alessia Orro (Vero Volley), de Poolse speelsters Joanna Wolosz (Conegliano) en Magdalena Stysiak (Vero Volley).

Verder de Servische Jovana Stevanovic (Vero Volley) en de Nederlandse Robin de Kruijf, die met één invalbeurt genoegen moest nemen, en niet te vergeten de Zweedse Isabella Haak. En in de wisselhoek stonden bij beide teams veel speelsters die waarschijnlijk bij elke andere ploeg in de Serie A een basisplaats zouden krijgen. Kwaliteit te over, dat moest dus wel een fantastische wedstrijd gaan worden. En dat werd het ook!

Ondanks een groot overwicht in de eigen score (94 om 70 punten slaagde Conegliano er niet in om de wedstrijd voor zich te beslissen. De veel hogere foutenlast in de eerste (11 om 2), de vierde (8 om 0) en vijfde (4 om 2) waren medeoorzaak van de in deze sets geleden nederlagen met 21-25, 25-27 en 13-15. Daar stond de winst in set twee (25-14) en set drie (25-20) tegenover. Topscorers werden Katryn Plummer en Jordan Thompson met ieder 28 punten. Isabelle Haak scoorde 24 keer. Conegliano speelde met flitsende combinaties op mid, die hen totaal 27 punten opleverden (Fahr en Lubian ieder 13, de Kruijf 1). Daar kon Vero Volley er 15 tegenover zetten (Folie 8, Stevanovic 7).

De openingsset werd mede beslist na twee breakpoints na 17-18. De score van Isabelle Haak en de aanvallende fout van Myriam Sylla zorgden nog voor 20-21. Katryn Plummer sloeg uit (20-24) en scoorde (21-24), waarna Jordan Thompson het beslissende punt voor de setwinst maakte.

Set twee was met heel veel overnacht voor Conegliano. Isabelle Haak serveerde Conegliano van 7-6 naar 11-6, op supersnelle midcombinaties tussen Wolosz en Fahr volgden o.a. vier punten tot aan de 18-9 tussenstand en met verder een kill-block van Sarah Fahr werd het via 25-14 een 1-1 stand in sets.

In set drie kon Conegliano pas na 18-17 doordrukken. Bij 20-17 ging Vero Volley de time out in, Myriam Sylla scoorde de 20-18 en 21-19, maar na 22-19 door Plummer zorgden Sarah Fahr en blokpunten van Conegliano voor de 25-20 zege en de 2-1 stand in sets. Conegliano was helemaal terug in de wedstrijd na twee prima sets.

In de vierde set leek Vero Volley Milano zich te herpakken toen Alessia Orro met twee verschrikkelijk slim gescoorde tweede ballen de stand naar 10-14 tilde. Echter kwam Conegliano terug in de wedstrijd, na de 16-18 draaiden ze het voordeel bij 19-18 naar hun kant en vervolgens blokkeerde Sarah Fahr Myriam Sylla af voor de 20-18 tussenstand. Time out Milano.

Conegliano hield de twee punten verschil vast, Robin de Kruijf kwam bij 22-20 in het veld kwam en nadat haar team bij 23-23 in de time out ging maakte ze 24-23. Via een omloopscore. Ofwel ze zette Conegliano op matchpoint!! De midcombinatie Orro/ Folie maakte gelijk, de ace van Jordan Larson zette Vero Volley op tiebreakpoint bij 24-25. De foute opslag van Marina Lubian zorgde voor het tweede tiebreakpoint van Vero Volley bij 25-26. De voor de opslag erin gekomen Sonia Candi beleefde haar ‘moment of glory’ met een ace voor de 25-27 eindstand en de 2-2 in sets.

De vijfde set was een zenuwenspel van hier tot Milaan en Conegliano. Teams gaven elkaar geen strobreed toe, bij 7-8 werd er van kant gewisseld. En daarna ging het wat zenuwen betreft terug van Conegliano en Milaan tot hier. Bij 8-10 time out Conegliano, bij 9-12 time out Conegliano na twee scores van Myriam Sylla, bij 11-12 time out Milano, bij 13-14 time out Milano nadat twee matchpoints niet verzilverd waren.

Je kon bijna zeggen dat de teams na de veldwissel meer aan de kant dan in het veld stonden. Jordan Thompson, die tot MVP werd gekozen, maakte de wedstrijd af. De 13-15 betekende 2-1 in wedstrijden in het voordeel van Vero Volley, dat op de 13 mei aanstaande de Scudetto in eigen huis kan winnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Filippo Rubin/ LVF.