Fenerbahce Turks kampioen. Zilver voor Wiltenburg in Polen

VoV, 12-05-2023. 5:00 uur. Niet VakifBank of Eczacibasi, de twee teams die binnenkort om de titel in de Champions League spelen, maar Fenerbahce is de nieuwe kampioen van Turkije. De overtuigende kampioen, die in de halve finale VakifBank uitschakelde en in de finale met 3-0 in wedstrijden van Eczacibasi won. Via één thuiszege (3-1) en twee uitzeges (2-3). Dan is de titel dus bij het juiste team, het team van succescoach Zoran Terzic, terecht gekomen.

Fenerbahce won de eerste set nadat ze de setpoints bij 24-21 achter hadden weggewerkt en ook op 26-25 nogmaals een punt van de set nederlaag verwijderd waren. Het werd via 26-28 een 0-1 stand.

De tweede set ging met 25-21 naar Eczacibasi. Nadat ze met 15-11 en 19-15 ruim aan de leiding waren gegaan werd het bij de big points opnieuw spannend. Na de time out op 21-20, na een blokpunt van Asli Kalac voor Fenerbahce, werd het 23-20, waarop Fenerbahce de time out inging. Salina Sahin liet het beslissende punt voor 25-21 noteren.

Met overmacht nam Fenerbahce afstand in de derde set. Arina Fedorovtseva, Ana de Souza en Eda Erdem sloegen Fenerbahce naar een 6-12 voorsprong. Melissa Vargas pakte haar puntjes mee en bij 13-20 was de 1-2 voorsprong in sets voor Fenerbahce een kwestie van tijd. Het duurde toch nog even langer dan verwacht, de thuisploeg kwam nog terug naar 20-23, maar de fans van de thuisploeg zagen daarna de set via een score van Ana de Souza met 21-25 verloren gaan.

Met 1-2 in sets op het scorebord na de derde set had Fenerbahce twee sets de kans om de titel binnen te halen, na de 2-2 via de vierde set was dat nog één kans.

In die vierde set scoorde Fenerbahce de eerste zes punten tot aan de 4-2 tussenstand. Eczacibasi kwam daarna met 7-4 voor, vervolgens met 13-16 achter en vanaf 17-17 ging het gelijk op. Melissa Vargas, Ana de Souza en een aanvallende fout van Irina Voronkova tilden de stand naar 18-22, via blokpunten van Maja Ognjenovic en Salina Sahin werd het na 20-22 weer gelijk. Tijana Boskovic zette Eczacibasi op tiebreakpoint, bij 24-23, de rake klap van Boskovic en het ace van Maja Ognjenovic beslisten de set met 26-24.

In de tiebreak liep Fenerbahce na 2-3 uit naar 2-8. En daarna kon Eczacibasi het niet meer spannend maken. Het verschil bleef zeer ruim, het punt voor de titel van Turkije op 8-14 werd bij eerste gelegenheid benut voor de 2-3 winst in sets.

Melissa Vargas werd met 19 punten de topscorer van de wedstrijd. Tijana Boskovic kreeg er 18 achter haar naam. De eigen score sloot af met 72 om 87 punten, waarbij Fenerbahce vooral blokkerend (12 om 22 punten) veel voordeel had.

In Polen verloor ZAKSA van Twan Wiltenburg ook de derde wedstrijd in de play-off finales van Jastrzebski Wegiel. Het werd voor 3.100 toeschouwers 3-0 via de ruime setwinsten met 25-15, 25-16 en 25-13. Jastrzebski had de eerste twee wedstrijden met 3-0 en 1-3 gewonnen. Twan Wiltenburg speelde niet.

Op 20 mei staan beide teams in de Champions League finale in Turijn weer tegenover elkaar. Het lijkt logisch dat Jastrzebski als favoriet aan dat duel begint.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Fenerbahce.