Ter Maat/ Tuinstra vs. Abdel-Aziz nog onbeslist.

VoV, 13-05-2023. 4:28 uur. Na de 1-3 winst van afgelopen dinsdag in de uitwedstrijd, waarmee Ziraat Bankasi op 1-2 in wedstrijden kwam, had de ploeg van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra gisteravond thuis de mogelijkheid om via een zege op 3-1 in wedstrijden te komen en de ‘best of 5’ serie zo voor zich te beslissen. Waarmee ze dan kampioen waren, hetgeen de derde titel op rij zou zijn. Of zou de ploeg van diagonaal Nimir Abdel-Aziz de strijd nog een keer naar hun voordeel om kunnen draaien, winnen en dan bij de vijfde confrontatie thuisvoordeel hebben?

Het laatste gebeurde, de ploeg van Abdel-Aziz en zijn Amerikaanse collega Thomas Jaeschke, die met zijn beiden 46 van de 62 punten voor hun rekening namen, won met 1-3. Ter Maat, Atanasov en Juantorena kwamen ook tot 46 punten van de totaal 61 van hun ploeg, echter waren ze met 32 om 23 weggegeven punten (o.a. 19 om 16 foutserves en 10 om 6 aanvallende fouten) een stukje guller dan hun tegenstanders.

In de eerste set nam Ziraat Bankasi een 9-6 voorsprong (time out Halkbank) en kon tot aan 13-12 de leiding vasthouden. Na de gelijke stand (13-13) kwam Halkbank bij 15-16 voor de vierde keer in de set op kop (na 0-1, 1-2 en 4-5)  en kon deze keer via scores van Thomas Jaeschke en en aanvallende fouten van de thuisploeg uitlopen naar 18-22. Na de time out van Ziraat op 21-22 scoorde ter Maat de gelijkmaker, Emre Tayaz maakte de side out, Thomas Jaschke het breakpoint, waarmee Halkbank op setpoint kwam. Ter Maat, die 8 keer in deze set scoorde, kon verlies één keer uitstellen, vervolgens maakte Emre Tayaz de set uit (23-25).

In het begin van de tweede set pakte Nimir Abdel-Aziz,  die in de vorige set slechts tot 1 score kwam, meteen een aantal punten mee en mede door de forse foutenlast bij de thuisploeg kon Halkbank uitlopen naar 4-8. Bij 10-9 was die schade hersteld en ging het een poosje gelijk op. Wel ging Halkbank op de side out steeds met een beslissende voorsprong van twee punten richting de twintig punten, bij 16-18 maakten twee breakpoints er vier verschil van. Time out Ziraat bij 16-20, time out Halkbank bij 18-20, waarop een serie van drie volgde (18-23). Via 20-25 kwam Halkbank op 0-2 in sets.

In set drie leidde Wouter ter Maat met zeven punten in de eerste helft van de set (tot aan 16-12) zijn ploeg naar een mooie voorsprong. In die fase had Halkbank beide time outs zonder succes opgebruikt. Atanasov en Juantorena tilden  de tussenstand naar  19-13. Via o.a. drie punten van Nimir Abdel-Aziz kon Halbank nog iets terugdoen, maar de marge was te groot om Ziraat nog in de problemen te brengen. Met 25-19 pakten ze de set en werd het 1-2.

In de vierde set herstelde Halkbank onder aanvoering van Thomas Jaeschke en Nimir Abdel-Aziz zich, al was ook de foutenlast in deze set een belangrijke factor in het voordeel van de bezoekers. Halkbank nam vlot een 2-5, 3-7 en 5-12 voorsprong. Bij die stand was Ziraat al twee keer naar de zijlijn geweest en was Bennie Tuinstra voor Juantorena in het veld gekomen. Ter Maat scoorde het 7de, 8ste, 9de en 10de punt voor zijn ploeg, Nimir Abdel-Aziz en de foutenlast hielden Halkbank op ruime afstand (10-20) tijdens die reeks van ter Maat. Duidelijk was toen al wel dat een vijfde wedstrijd tussen beide teams de beslissing zou moeten brengen, hetgeen na 16-25 ook een feit werd.

Wouter ter Maat scoorde totaal 26 keer, Nimir Abdel-Aziz kwam tot 17 treffers.

In Italië speelden Civitanova en Trentino hun vierde wedstrijd in de ‘best of 5’ serie. De stand voor begin was 2-1 voor Trentino, dat dus bij winst de Scudetto in bezit kreeg. Slaagden ze niet dan volgde er nog een kans bij de laatste wedstrijd in eigen hal.

Civitanova dwong via een 3-1 zege die vijfde partij af. Met 25-18 (na 9-3 en 17-8), 27-25, 20-25 (na 1-5, 11-11, 14-18 en 18-23) en 25-16 (na 11-5 en 17-9) pakten ze de winst voor de 2-2 stand. Alleen in de tweede set was het echt spannend. Daarin kwam Civitanova van 19-22 terug naar 23-22, miste setpoints op 24-23 en 25-24, maar kon op 26-25 de beslissende tik voor setwinst uitdelen.  Voor 4.000 toeschouwers werd Marlon Yant met 24 treffers de topscorer.