Vervelend verlies voor Oranje mannen

VoV, 03-06-2016. 5:20 uur. De Oranje mannenploeg van bondscoach Roberto Piazza heeft gisteren in Tartu een vervelende en dure nederlaag geleden tegen gastland Estland. Oranje was in poule B van de Golden European League nog ongeslagen (twee duels met 3-2 gewonnen) en Estland had nog geen overwinning geboekt tegen dezelfde tegenstanders.

Afgelopen zaterdag had Spanje uit in Oekraïne met 0-3 gewonnen en de druk bij Nederland neergelegd, zij waren met 2 gewonnen wedstrijden en 7 punten de nieuwe koploper voor Nederland met 2-4. Nederland moest dus winnen om op basis van gewonnen wedstrijden de leiding weer over te nemen.

Oranje begon met een aangepaste basis t.o.v. de duels tegen Oekraïne en Spanje. Wessel Keemink begon op spelverdeling, Wouter ter Maat op diagonaal. Als passer / lopers stonden Gijs Jorna en Maarten van Garderen in de starting seven en het midden was voor Tim Smit en Michaël Parkinson. Just Dronkers was de libero.

Estland en Nederland hielden in de openingsset tot 12-11 elkaar scorend nagenoeg steeds in evenwicht op de side out, met een kleine uitzondering voor de 10-8 tussenstand, Estland nam afstand na de 12-11, toen ze drie keer op eigen serve scoorden. Ter Maar (15-12) en Smit (16-13) hielden het verschil op drie punten, maar toen Oranje in eenzelfde rally vier keer een aanval niet kon afronden tegen een sterk blokkerend Estland en de thuisploeg dat wel deed stond het 18-13, twee Nederlandse fouten maakten even later 20-14.

Na een stevig potje fout serveren en aanvallende missers aan weerszijden van het net kwam Oranje op 22-19 middels een ace van Michael Parkinson. Het volgende Nederlandse punt was voor Nimir Abdelaziz, die bij 20-15 via de dubbele wissel in het veld gekomen was. Hij scoorde 24-21, na het blokpunt van Maarten van Garderen (24-22) ging Estland de time out in en maakte de set bij hervatting met 25-22 af.

In de tweede set begon Oranje met dezelfde basis. Maakte na 2-0 achter gelijk en kreeg vervolgens een driepunter tegen, waardoor het weer in de achtervolging moest. En die achtervolging om tot een gelijke stand te komen duurde tot 20-20, in de tussenperiode waren  Thijs ter Horst, Nimir Abdelaziz en Gijs van Solkema (foto hierboven)  in de ploeg gekomen. Van Garderen nam een viertal punten voor zijn rekening en nadat Estland twee keer aanvallend had gemist bij 20-18 haalde de coach de ploeg naar de kant.

In een spannend slot, waarin de beslissingen ( in / uit) van de lijnrechters behoorlijk ter discussie stonden pakte Oranje na de time out de 20-21 voorsprong, kwam na een technische fout met 22-21 achter, maakte gelijk en kwam weer met 24-23 achter toen Estland vanaf de midpositie volkomen vrij kon inslaan. Estland benutte het eerste setpoint voor de 25-23 en de 2-0 voorsprong.

Oranje had een probleem, moest drie sets achter elkaar winnen om geen averij in de poule stand op te lopen. Vanaf set drie werden Keemink, Smit, ter Maat en Jorna vervangen door het in set twee reeds in het veld gekomen drietal en Fabian Plak. Oranje pakte meteen stevig door en met een aantal knallende kill – blocks van Parkinson en Plak namen ze een 3-9 voorsprong. Gedurende het verdere verloop van de set zorgden ter Horst, van Garderen en Abdelaziz ervoor dat het verschil ruim bleef. Zoals bij  8-13, 10-16 en 15-20.  Toen Estland met een laatste poging probeerde om de wedstrijd in drie sets te beslissen en tot 17-20 inhaalde, ging Piazza de time out in. Het vervolg was weer voor Oranje en met 19-25 maakten ze de 2-1 setstand tot een feit.

De vierde set leek aanvankelijk voor Oranje de verkeerde kant op te gaan, toen de thuisploeg bij 16-12 een behoorlijk gaatje had geslagen. Thijs ter Horst serveerde met een ace en veel druk en met behulp van sterk blokkerende mids, die achterstand van het scorebord bij de 16-18 tussenstand. Oranje gaf die voorsprong niet meer weg, bouwde uit naar 20-23, waarna een ace van Fabian Plak, die afgelopen seizoen in Estland speelde, en een aanvallende fout van Estland de setstand op 20-25 zetten en er 2-2 in sets van maakten.

Oranje lag goed op koers voor drie setwinsten op rij, er ontbrak er nog eentje aan. En Oranje hield die goede koers vast, de pipe aanval van ter Horst (2-4) en het ace van Parkinson (3-6) waren daar een teken van. Bij de 5-7 stand speelden de teams een mega lange en spannende rally, die over en weer met spectaculaire reddingen in leven werd gehouden, maar in een punt voor Estland eindigde. (6-7).

Nederland bleef tot 9-11 voor, bij 12-11 ging de ploeg na een ace van Andrus Raadik, de time out in. Het was het keerpunt in de tiebreak, Nederland knokte voor de winst en kwam via scores van Maarten van Garderen op 13-13 en 14-14. Een Nederlandse netfout zette Estland voor de tweede keer op matchpoint, waarna opnieuw een mega lange rally voor het slotakkoord zorgde. Met een ‘blok uit’ aanval haalde Estland de winst met 16-14 binnen.

In de totale score stond Oranje met 105 om 109 aan de goede kant, ook met de daarin begrepen eigen score van 69 om 71 punten was dat het geval. De foutenlast van 38 om 36 zorgde voor het totaal. Bij Nederland werd van Garderen met 20 punten topscorer, Parkinson (foto hierboven) kwam tot 15, inclusief 5 blokpunten, en Abdelaziz en ter Horst pakten elk 10 punten mee. Topscorer werd Andrus Raadik met 22 punten. Oranje staat nu met 2-5 op de tweede plaats in de poule.

Bondscoach Piazza op de CEV site: “Estland speelde met de steun van hun fans een goede wedstrijd, maar wij moeten meer vertrouwen in onszelf hebben.” Overigens speelde Estland wel zonder hun vedetten, die na een (buitenlands) clubseizoen nog niet werden ingezet.