Vier NL-duo’s (m) in kwartfinale Den Haag

VoV, 30-12-2022. 5:04 uur. Bij het FIVB Future toernooi in Den Haag stonden gisteren de poulewedstrijden en de tussenronde, de round of 12, voor de kwartfinales bij de mannen op het programma. Totaal kwamen de Nederlandse mannenduo’s een dozijn keer in actie. Vier NL-duo’s wisten de kwartfinales te bereiken, één duo overleefde de poulefase niet.

De eerste ronde in de poulefase:

De dag begon met een NL-onderonsje tussen de duo’s Nijland/ Immers vs. Heemskerk/ Toet. Het werd een 2-0 zege voor Nijland en partner.  Na 8-8 in de eerste set maakten ze met een serie naar 20-8 alles duidelijk, ze pakten de set met 21-10. In de tweede set was na 10-3 en 17-6 wel helder dat Nijland/ Immers een maatje te groot waren voor hun Nederlandse collega’s

Van der Loo/ Groenewold wonnen hun eerste partij met 2-0 van Kulzer/ Poniewaz. Via 21-19 en 21-18. In set één maakten ze het verschil na 18-18, in set twee konden de tegenstanders een paar keer een behoorlijke achterstand inlopen (9-5 werd 9-8 en 17-14 werd 17-16), maar na 19-18 maakten van der Loo en partner de set in een keer uit.

Van Werkhoven/ Nijeboer wonnen met 2-1 van Piippo/ Topio. Na de 1-1 stand via 16-21 en 21-17 leek de tiebreak bij 11-6 in Nederlands voordeel snel beslist. Echter viel de beslissing pas na 13-13 ten gunste van Oranje.

Boehlé/ Sengers wonnen met 2-0 van Langedonck/ Vercauteren. Afgetekend en met overmacht via 21-14 en 21-12. Via 7-2 en 14-10 pakten ze na 17-13 de 21-14 zege. In de tweede set werd het gaatje bij 12-7 een kloof bij 17-7 en eindigde de set in 21-12.

In de tweede ronde moesten Heemskerk/ Toet winnen om in het toernooi te blijven, de andere duo’s waren verzekerd van minimaal de tussenronde voor de kwartfinale.

Heemskerk/ Toet gingen strijdend ten onder tegen Reinhardt/ Lorenz. Via de setstanden 26-28, 21-19 en 13-15. In de openingsset lukte het hun niet om zes setpoints te verzilveren. Hun tegenstanders slaagden er bij 26-27  wel in. In set twee werd 18-13 voor Nederland nog 18-18, nu was het bij eerste gelegenheid raak voor het NL-duo. In de tiebreak misten Heemskerk/ Toet de side out op 12-13, het werd 12-14 en daarna 13-15. Daarmee zat het toernooi er voor hen op,

Nijland/ Immers verloren met 1-2 van Houmann Overgaard/ Mollgaard. In de eerste set werd een 16-11 voorsprong uit handen gegeven. Via 16-17 ging de set met 18-21 verloren. In set twee was het NL-tweetal vanaf het begin de bovenliggende partij. Tussenstanden 10-5, 18-14. Eindstand 21-16. De derde set werd na 6-6 beslist. Via breakpoints op 6-7 en 9-11 ging de set naar de tegenstander. Nijland/ Immers speelden in de tussenronde voor een plaats in de kwartfinale.

Van der Loo/ Groenewold moesten met 1-2 hun meerdere erkennen in Cattet/ Barthelemey. Via de setstanden 21-17, 19-21 en 15-7. In set twee kon de tiebreak afgedwongen worden door een 17-15 achterstand te veranderen in een 17-19 voorsprong. In de derde set keken het NL-duo al vlot tegen een forse achterstand aan (6-2, 10-5) en kreeg dat verschil niet meer van de borden. Van der Loo/ Groenewold gingen dus ook naar de tussenronde.

Van Werkhoven/ Nijeboer plaatsten zich met twee zeges rechtstreeks voor de kwartfinale. Na de zege in het NL-onderonsje wonnen ze ook hun partij tegen Laenen/ Goset. Met 21-16 en 21-18 pakten ze het ticket voor de laatste acht.

Boehlé/ Sengers slaagden er niet in om na hun eerste zege in de poule zich rechtstreeks voor de volgende ronde te plaatsen. Zij verloren met 17-21 en 10-21 van Hammarberg/ Grossig en zullen dus via de tussenronde in het toernooi moeten blijven.

De tussenronde voor de kwartfinales, de round of 12:

Alle drie NL-duo’s wisten via een 2-0 zege in de tussenronde het ticket voor de kwartfinale te pakken. Van der Loo/ Groenewold versloegen Herman/ Bercik met 21-7 en 21-17. In de eerste set was na 11-1 wel duidelijk dat ze die set gingen winnen, in set twee werd het na 17-12 bij 17-16 nog even spannend, daarna maakten ze met 21-17 de winst perfect.

Nijland/ Immers waren met 21-16 (na 10-11 en 16-11) en 21-15 (na 7-5, 13-9 en 18-13) te sterk voor van Langendonck/ Vercauteren. Boehlé/ Sengers konden na een 9-11 achterstand in de eerste set tegen Kulzer/ Poniewaz via 12-11, 16-14 en 20-14 de 21-15 zege bijschrijven. In set twee waren ze vanaf het begin (6-2) de bovenliggende partij en via 14-5 wonnen ze met 21-12.

Nijland/Immers, Van Werkhoven/Nijeboer, van der Loo/Groenewold en Boehlé/Sengers staan dus vandaag in de kwartfinale, waarin (hoe kan het anders) voor de zoveelste keer een NL-onderonsje gepland staat.  De koppelingen voor de Nederlandse duo’s zijn: Nijland/ Immers vs. van Werkhoven/ Nijeboer, Boehlé/ Sengers vs. Houmann Overgaard/ Mollgaard uit Denemarken en Hammarberg/ Grössig uit Oostenrijk vs. van der Loo/ Groenewold.

Net als bij de dames sluiten ook de mannen het toernooi vandaag met de finales aan het eind van de middag af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Pim Waslander.