Vizier op volleybal

 

NL-damesfinale bij Future in Den Haag?

VoV, 30-12-2022. 4:50 uur. Het zou zomaar kunnen, nadat de Nederlandse duo’s Piersma/ van Driel en Bekhuis/ Ypma, de nummers één en twee van de plaatsingslijst, via poulewinst rechtstreeks doorgingen naar de kwartfinale en daar met overmacht hun tegenstanders uitschakelden. Beide duo’s spelen vandaag voor een plek in de finale, die aan het eind van de middag op het programma staat.

De tussenronde voor de kwartfinales, de round of 12:

In de tussenronde na de poulefase speelde het duo Kirsten Bröring/ Emma Piersma tegen het Oostenrijkse tweetal Freiberger/ Friedl. Zij verloren met 2-0 via de setstanden 21-16 en 21-19. Na de 17-15 in de eerste set konden de Oostenrijkse dames het verschil maken, in de tweede was het NL-duo bij 18-19 dicht bij de tiebreak, maar met driepunten op rij kon Oostenrijk die beslissende set voorkomen. Bröring/ Piersma sloten het toernooi als negende af.

Desy Poiesz/ Leanne van Vegten speelden tegen Noa Sonneville/ Mila Konink. De eerste set ging met overmacht na de tussenstanden 6-7, 8-11 en 10-19 met 13-21 naar Sonneville/ Konink. In de tweede set konden Poiesz/ van Vegten in een superspannende finale na een 17-20 achterstand via 21-20 de 24-22 setwinst pakken, waarmee de tiebreak afgedwongen werd. Daarin pakten Sonneville/ Konink meteen een 0-4 voorsprong en het verschil van vier punten hielden ze vast (4-8, 8-12, 10-14) voordat ze de set met 10-15 uitmaakten. Poiesz/ van Vegten werden ook negende in Den Haag en Sonneville/ Konink plaatsten zich heel knap voor de kwartfinale.

De kwartfinales:

Wies Bekhuis/ Pleun Ypma hadden zich via poulewinst hiervoor rechtstreeks geplaatst en kwamen uit tegen Sonneville/ Konink. Dat werd een ongelijke strijd, waarin Bekhuis/ Ypma een maatje te groot bleken. In de eerste set ging het via de tussenstanden 5-12 en 12-17 naar 15-21 en in de tweede bouwden Bekhuis/ Ypma een 5-11 voorsprong uit naar 5-17 om met 9-21 af te sluiten.

Sonneville/Konink sloten het toernooi als vijfde af. Een prestatie om zo aan het eind van het jaar trots op te zijn. Bekhuis/ Ypma gingen door naar de laatste vier waarin het Duitse duo Christ/ van de Velde de tegenstanders zijn.

Brecht Piersma/ Emi van Driel, die ook via poulewinst naar de kwartfinale gingen,  versloegen het Oostenrijkse duo Freiberger/ Friedl met hele ruime cijfers. Ze hielden hun tegenstanders twee keer onder de tien punten (twee keer 21-9). In beide sets was al heel snel duidelijk dat het Nederlandse tweetal geen serieuze tegenstand te verwachten had. Na 14-3 in de eerste en 14-4 in de tweede set koersten ze op de ruime setwinsten af. Piersma/ van Driel hebben vanmorgen Paulikiene/ Raupelyte uit Litouwen als tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV, Desy Poiesz en Emi van Driel.