Vierde Supercup op rij voor Lycurgus

VoV, 30-09-2018. 6:00 uur.  De vierde Supercup op rij is een feit voor Abiant Lycurgus. De ploeg uit Groningen won gisteravond in het Alfa-college Sportcentrum met 3-0 (25-19, 27-25 en 25-20) van SV Land Taurus, waardoor aanvoerder Wytze Kooistra (foto boven) na afloop de eerste prijs van het seizoen samen met ploeggenoten, stafleden en 500 toeschouwers kon vieren.

Na een prima eerste set kreeg de thuisploeg in de tweede en derde set problemen. Abiant Lycurgus bleek niet in staat om een behoorlijke voorsprong snel om te zetten in setwinst. Met name aan het einde van set twee was het billenknijpen, maar het was Kooistra die bij het vierde setpunt de bal tegen de grond blokkeerde. In de derde set lukte het niet om een 15-8 voorsprong vast te houden. Het werd zelfs nog 20-19, maar uiteindelijk was het invaller Geoffrey van Gent die het beslissende punt maakte en daarmee feitelijk voor het binnenhalen van de Supercup zorgde.

Met Kooistra, Stijn Held, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Steven Ottevanger, Hossein Ghanbari en Dennis Borst in de basis ging het in de eerste set lange tijd min of meer gelijk op. Vanaf 19-16 werd een beslissend gat geslagen naar 22-16. Dat gebeurde via drie prachtige punten. Twee kill – blocks van Held en Borst en daarna de knal van Van der Schaaf. Hier ging een meesterlijke set-up van Held over de hele aan vooraf. Van Gestel tekende met een drie meter aanval voor het eerste setpoint. Uiteindelijk maakte Ghanbari het via een succesvolle middenaanval af.

In de tweede set was een 22-17 voorsprong niet voldoende om het simpel af te maken. Een succesvolle servereeks van Tom van den Boogaard bracht verdedigend problemen. Het noopte coach Arjan Taaij bij 23-21 en 23-22 zelfs tot twee time-outs op rij. Drie setpoints werden onbenut gelaten en toen Ghanbari 26-25 op het scorebord bracht was het Kooistra die succesvol was in een driemansblok. Het verhaal van de derde set is al verteld en kende een gelijkenis met een deel uit de tweede set. Met dien verstande dat de marge vanaf 20-19 snel groot genoeg werd om de wedstrijd save naar het einde te spelen.

De nieuwelingen pakten dus direct hun eerste prijs met Abiant Lycurgus in hun eerste thuiswedstrijd. Erik van der Schaaf die als passer – loper een prima rol vervulde, was dan ook een blij man. ‘ Een mooi begin van het seizoen. Eén van de drie is binnen en nu op naar de volgende twee. Dit is toch waar je het voor doet, om de prijzen te spelen en als je hem dan wint is het helemaal mooi meegenomen. Ik vond het goed dat we ons eigen spel bleven spelen. Weinig kijken naar wat de tegenstander doet, maar gewoon zelf initiatief tonen. Het komt misschien niet zo naar boven, maar ik ben superblij.’

‘De mensen verwachten misschien dat we deze gingen pakken, maar je moet het altijd maar doen. Dat hebben we goed gedaan. De kansen die we kregen maakten we direct, waardoor dat telkens genoeg was voor setwinst. Ik vond het leuk dat Geoffrey het laatste punt maakte. Hij heeft nog niet veel van dit soort wedstrijden gespeeld. Ik denk trouwens wel dat veel dingen nog beter kunnen. Je ziet nog wel wat rommelige situaties ontstaan. Echt duidelijk dingen waar we aan moeten werken, maar er zijn ook genoeg zaken die al goed gaan. Waar we op voort kunnen borduren.’

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto Jan van den Noort.