Viermaal winst via vijfsetters in Eredivisie Heren.

VoV, 23-10-2022. 5:30 uur. In de Eredivisie heren waren de uitslagen via vijfsetters gisteren favoriet bij de teams. SSS Barneveld (vs. PDK), VCN (vs. ZvH), Sliedrecht Sport (vs. VoCASA) en Dynamo (vs. Lycurgus) wonnen hun duels via de tiebreak. VC Limax (vs. Orion) en Taurus (vs. TTP) hadden daar één set minder voor nodig.

Samen Lycurgus ging met 3-2 onderuit in Apeldoorn. In een spannende wedstrijd trok Samen Lycurgus in Apeldoorn tegen de landskampioen Draisma Dynamo net aan het kortste eind en verloor met 3-2. Via 21-25, 25-23, 25-20, 22-25 en 15-12.

Bij Lycurgus was het was net als vorige week tegen Active Living Orion een wedstrijd met pieken en dalen. Uitstekende fases wisselde de ploeg van coach Arjan Taaij af met periodes waarin weinig lukte. Lycurgus kwam na de met 22-25 gewonnen eerste set in de tweede met 4-0 en 16-8 achter en kreeg bij 24-14 setpoint tegen. Een serveserie van de ingevallen Tieme de Jong van acht punten op rij maakte 24-22, waarna Martijn Brilhuis de set in winst voor de thuisploeg omzette.

In set 3 verloor Lycurgus een 10-13 voorsprong, kwam na 14-14 met 18-14 achter en kon het blad niet meer keren. Na 18-22 in de vierde set kwam Dynamo terug naar 21-22 kreeg de side out en een breakpoint tegen (21-24) en verloor met 22-25. De 13-8 in de vijfde set werd nog 13-12, voordat Dynamo de laatste twee punten liet noteren.

Martijn Brilhuis van Dynamo werd met 29 punten de topscorer van de partij. Ryan Coenen maakte de meeste punten (21) voor Lycurgus.

Winst in vijf sets was er in een bloedstollende streekderby voor VCN. Waar de mannen uit Capelle in de eerste twee sets leken af leken te stevenen op een 3-0 overwinning via de setwinsten met 16-25 en 19-25, pakte ZVH in set 3 (25-21), 4 (26-24) en zelfs nog in de 5e set verrassend de leiding.

In de vierde set kreeg ZvH bij 24-23 de kans op gelijke hoogte te komen, maar slaagde er pas in bij 26-24 in de stand op 2-2 te brengen. VCN leek bij 10-4 en 13-7 in de vijfde set reddeloos verloren, maar met een geweldige serie van acht punten maakten ze de set in een keer uit.

Numidia VC Limax won in Doetinchem van Orion en is nu zonder puntverlies de koploper in de Eredivisie. Met een 1-3 stuntzege namen ze alle punten mee naar Limburg. Setstanden 17-25, 23-25, 25-18 en 21-25.

Na 13-20 en 15-23 was de eerste set met ruime cijfers voor de gasten. In de tweede had VC Limax bij 14-14 een vroege 6-0 achterstand ongedaan gemaakt en bleef de strijd tot 23-23 gelijk opgaan. Met een side out score en een breakpoint pakten ze de 0-2 voorsprong. Orion liet zich in de derde set niet nog eens een ruime voorsprong (8-4, 14-9, 19-13) afhandig maken en pakte de setzege. In de vierde set sloegen de gasten zich van 17-16 achter naar 17-20 voor en beslisten na 21-23 de wedstrijd voor zich.

Sliedrecht Sport leek na twee sets (25-20, 25-21) op weg naar een snelle zege in drie sets tegen VoCASA, maar zag na 20-25 die optie in rook opgaan. In de vierde set had het er bij 19-15 nog alle schijn van dat de volle buit toch in de Basis bleef, echter knokte VoCASA zich terug in de set (19-18) en nam bij 22-23 de leiding over, hetgeen na setpoints op 23-24, 24-25 en 25-26 resulteerde in 25-27 winst en een 2-2 stand. In de vijfde set kon Sliedrecht Sport na 10-7 doordrukken voor de 15-7 winst.

Simplex SSS en Prima Donna Kaas Huizen speelden ook een vijfsetter. Via de setstanden 24-26, 25-14, 22-25 en 25-20 kwam er een 2-2 stand op het scorebord. De vijfde set was enorm spannend. Met 6-8 werd er van speelhelft gewisseld, SSS kwam bij 8-8 op gelijke hoogte maar kreeg op 13-14 matchpoint tegen. Kon hun eigen matchpoints op 15-14, 16-15 en 17-16 nog niet verzilveren en slaagde daar pas in bij 18-17.

Bij SSS scoorden Johan Gruvaeus en Tom Koops respectievelijk 26 en 22 punten, Alex Meijs werd topscorer bij PDK met 25 punten, Collega Marlison Kleinmoedig kwam op 22 punten.

Taurus won thuis met 3-1 van TTP. Na de 29-31 nederlaag in de eerste set, waarin Taurus op 28-27 een setpoint onbenut liet, waren er drie setzeges, waarin de gasten met hun score steeds een puntje hoger in de twintig eindigden, maar het net niet genoeg was. Met 25-21, 25-22 en 25-23 bleven alle punten in Houten.

Vandaag spelen Lycurgus en SSS Barneveld om 16.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum in Groningen hun tweede wedstrijd van dit weekend.