Sliedrecht en Voltena winnen eerste wedstrijd

VoV, 23-10-2022. 5:40 uur. Gisteren werden in de Eredivisie dames de eerste twee wedstrijden gespeeld. Om 19:00 uur werd er bij Voltena vs. FAST voor de eerste opslag in de Eredivisie van het seizoen 2022/ 2023 gefloten, een uurtje later ging ook de wedstrijd tussen VV Utrecht en Sliedrecht Sport van start. Voltena en Sliedrecht Sport boekten hun eerste overwinning  van het seizoen.

In de Domstad vochten VV Utrecht en Sliedrecht Sport in een vijfsetter om de winst. Na de eerste set na (25-22) werden de volgende drie steeds met ruim verschil beslist. Via 16-25, 25-17 en 15-25 kwam de setstand op 2-2. De tot dan ontbroken spanning werd ruimschoots ingehaald in de tiebreak, die uiteindelijk met 15-17 naar de bezoekers ging.

In set 1 kon Sliedrecht bij 16-16 op gelijke hoogte komen, daarvoor had het voordeel (10-7, 13-9, 15-12) steeds bij VV Utrecht gelegen. VVU maakte van 17-19 achter een 22-20 voorsprong en pakte de set daarna met 25-22.  In set 2 maakte Sliedrecht van 7-8 een 7-13 voorsprong en via 13-19 pakten ze de ruime zege en de 1-1 stand. VVU liep in set 3 van 6-1 en 11-2 naar 18-10 en won afgetekend. In de vierde set was het weer de beurt aan Sliedrecht Sport. Via de tussenstanden 3-8, 11-14 en 14-19 maakten ze met 15-25 gelijk.

Met 8-7 werd er van speelhelft gewisseld in de vijfde set en ook het eerste puntje daarna was voor VVU. Bij 9-9 een gelijke stand, VVU kreeg bij 14-13 de kans op de zege, Sliedrecht Sport liet bij 14-15 een mogelijkheden onbenut, voordat het bij 15-16 wel raak was.

Jolijn de Haan werd met 21 punten de topscorer van de partij.  Haar medespeelster Iris Vos liet er 18 voor Sliedrecht noteren. Bij Utrecht kregen Marly Bak en Iris Reinders beide 16 punten achter hun naam. Sliedrecht had een voordelige eigen score van 16 punten via een plus 5 met aces, een plus 13  voor aanvallende punten en een -2 voor blokpunten. Met 31 om 37 scores voor de tegenstander, waarin 15 om 20 foutserves en 14 om 16 aanvallende fouten, lag de foutenlast hoog.

Voltena won met 3-1 van FAST. Na de 25-27 in de eerste set zorgden 25-18, 25-18 en 25-20 voor de volle buit voor de thuisploeg.

Voltena kwam in de openingsset van een 15-18 en 17-22 achterstand terug naar 20-22 en 21-23. In deze superspannende set finale kregen ze bij 21-24 setpoint tegen, knokten ze zich weer naar een gelijke stand bij 24-24 en hadden in dezelfde serie bij 25-24 kans op setwinst. FAST maakte gelijk (25-25) en maakte daarna de set af.

In de tweede set werd 4-9 achter een 12-10 voorsprong voor Voltena, FAST kon tot 19-17 aanklampen maar verloor toen de aansluiting (23-17) en de set. In set 3 liep Voltena meteen in het begin al uit naar 10-4, bleef koersvast op de winst af stevenen (17-6) en hield aan het eind tien punten voordeel over.

In de vierde en laatste set waren de teams tot 13-13 aan elkaar gewaagd, Voltena pakte drie punten voor (16-13) en kwam na 16-15 bij 19-15 op vier punten verschil. FAST  slaagde na 20-18 niet de aansluitende treffer te laten noteren, en verloor vervolgens met 25-20.

Vandaag staan er nog drie wedstrijden op het programma. Apollo 8 vs. Friso Sneek, Dynamo Apeldoorn vs.  Eurosped en Peelpush vs. Sudosa-Desto.