Lycurgus met 3-2 onderuit in Apeldoorn

VoV, 23-10-2022. 5:53 uur. In een spannende wedstrijd trok Samen Lycurgus in Apeldoorn tegen de landskampioen Draisma Dynamo net aan het kortste eind en verloor met 3-2. Via 21-25, 25-23, 25-20, 22-25 en 15-12. Zondag speelt Samen Lycurgus, dat nu vier punten uit drie wedstrijden heeft, om 16.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum tegen Simplex SSS.

Het was net als vorige week tegen Active Living Orion een wedstrijd met pieken en dalen. Uitstekende fases wisselde de ploeg van coach Arjan Taaij af met periodes waarin weinig lukte. Met misschien wel de tweede set als meest extreme voorbeeld.

Na een goede start met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Markus Held en Jeffrey Klok als vertrouwde basis en winst in de eerste set verliep het begin van set twee desastreus. Samen Lycurgus kwam na een 4-0 achterstand snel met 16-8 achter en liet zich kansloos naar 24-14 spelen. Op dat moment kwam de ingevallen Tieme de Jong aan serve. Met zijn lastige services maakte Samen Lycurgus liefst acht punten op rij en leek alsnog op een 2-0 voorsprong te komen, maar daar stak Martijn Brilhuis namens de thuisploeg nog net op tijd een stokje voor.

In set drie kwam Samen Lycurgus dankzij een ace van McCauley met 13-10 voor en leek controle te hebben, maar vervolgens rolde het weer helemaal de andere kant op. De thuisploeg kwam via een 12-5 tussenscore met 22-18 voor waarna het niet lukte om nog weer terug te komen in de set. Op dat moment speelde Maarten Bartels voor Coenen en waren Held en Kern terug in de ploeg nadat De Jong en Geoffrey van Gent beide spelers waren komen vervangen bij een 16-8 achterstand in set twee.

Na een gecontroleerde vierde set met een snelle 4-0 voorsprong en meer servedruk kwam het op de vijfde set aan. Daarin begon Samen Lycurgus prima en kwam met 3-1 voor. Vervolgens kantelde het weer volledig. Onder leiding van Ricardo Hofman nam Dynamo het heeft in handen en maakte vijf punten op rij. De 6-3 achterstand kon Samen Lycurgus niet meer wegwerken. De gasten kwamen nog terug tot 8-7, maar in de slotfase ontbrak het aan een paar procent overtuiging en misschien ook een beetje pech. Een bal in een driemansblokkering van Coenen betekende 15-12 setverlies.

Zo speelde Samen Lycurgus tot nu toe drie vijfsetters en verloor er twee. Gevolg is een zevende plaats op de ranglijst met vier punten uit drie duels.

gh @ VoV. Verslag van Theo Sikkema, Lycurgus. Foto Rudy Biekart.